Mio-Mio: Lesť rozmyslu
instant opera
Saturday, 4 February, 2012, 7pm

Mio-Mio: Lesť rozmysluWhere the will is, an idea follows.

Three act instant opera about merging and splitting Czechoslovakia. Artistic duo Mio-Mio, Marek Piaček and Stano Beňačka, is well-known for experimenting with music and new musical-theatrical forms. Also the topic of Slovak nation evolution from its rebirth until Czechoslovakia splitting in 1993 has unusual form of contemporary opera, using new technologies combined with exaggeration and irony. The piece ends with symbolic meeting of Václav Klaus and Vladimír Mečiar who declares the text of Declaration of Slovak National Council about Slovak Republic suverenity in the first person.

Slávnostne vyhlasujem, že moje tisícročné úsilie o svojbytnosť sa práve teraz naplnilo. Uznávam tvoje právo na sebaurčenie, aj jej, aj jeho, aj jeho. V tejto historickej chvíli touto deklaráciou vyhlasujem svoju zvrchovanosť ako základ suverénnej existencie…mňa.

Stano Beňačka a Marek Piaček tvoria elektornicko-improvizačný súbor Mio-Mio od roku 2008, ale už v roku 2000 spolupracovali na opere Posledný let o živote a diele M. R. Štefánika. Téma spolužitia Čechov a Slovákov im je teda aj umelecky blízka. Mio-Mio inšpirovaní operami Nixon in China, či Death of Klinghoffer Johna Adamsa, sa zaoberajú dejinnými udalosťami, ktoré ovplyvnili aj ich osobné životné osudy.

Využívajú špeciálny softvér Clanger Theremin. Zvuk vytvárajú pomocou malých GPS hardverových zariadení Mio DigiWalker P560. Pre ich vystúpenia sú charakteristické glisandá podobné reálnemu tereminu. V roku 2011 rozšírili svoj technologický park o iPady (softvéry Sunrizer, SunVox, MadPad HD, Sylo Synthetizer, Theremin, DJ SoundBox, iMachine, Alchemy, SoundPrizm Pro, FourierTouch a iné). V predstavení Lesť rozmyslu využívajú štvorkanálový setup, ovládaný z javiska s použitím vždy dvoch kusov zariadení - on stage mix, Mio DigiWalker P560, iPad, netbook Asus EEE, bezdrôtový mikrofón a prijímač.

Na Stanici ste mohli vidieť z produkcie Mio-Mio instantné opery Zbojníci a Malevich-Malevich, ale aj hörspiel Mareka Piačeka Ludi Apollinares / Ludi Solnae (festival KioSK) a jeho hudobný projekt Musica Falsa et Ficta.

Libreto: Marek Piaček, Stanislav Beňačka, Martin Ondriska, Fedor Blaščák
Dramaturgia: Fedor Blaščák
Réžia: Martin Ondriska
Hudba: Stanislav Beňačka, Marek Piaček
Účinkujú: Mio-Mio (Marek Piaček, Stanislav Beňačka) a ich hostia Marek AdamovMartin Ondriska
Produkcia: Stanica Žilina-Záriečie, s podporou Ministerstva kultúry SR a Nadácie Intenda
Premiéra: 11. 11. 2011 o 20.11, Stanica Žilina-Záriečie

Pre libreto (S. Beňačka, F. Blaščák, M. Ondriska, M. Piaček) je charakteristický dualistický princíp. Česko a Slovensko reprezentujú Václav Klaus a Vladimír Mečiar, ale aj dialóg vysokej (citácie Hegela, Kollára, Štúra, etc.) a nízkej/mainstreamovej kultúry reprezentovanej dialógmi, vytvorenými z citácií  textov českých a slovenských popových piesní (napr. G. Osvaldová: Plyn už syčí z trouby ven, B. Filan: Opičák).

… Práve od momentu, keď sa začína inscenácia naplno zameriavať na úlohu Mečiara a Klausa, sa podarilo tvorcom najvýraznejšie a zároveň s najúčinnejším komickým efektom prepojiť stret vysokého z nízkym. Prvýkrát v momente, keď sa duch spojí s osobou bývalého slovenského premiéra a ten prednáša text Deklarácia Slovenskej národnej rady o zvrchovanosti Slovenskej republiky upravený do prvej osoby. Tisícročná snaha o zvrchovanosť tak nie je úsilím národa, ale Vladimíra Mečiara. Pomerne jednoduchým spôsobom sa tak odkrýva moment, ktorý ovplyvnil jednak celú politickú kariéru Mečiara, ale zároveň navždy aj dejiny nášho národa.

Miro Zwiefelhofer
www.theatre.sk

www.mio-mio.org
Podrobne o predstavení Mio-Mio: Lesť rozmyslu

Vstupné: 5,00 / 3,00 € (dospelí / študenti)
Rezervácia vstupeniek: rezervacie@stanica.sk, 041 - 56 23 564

Tagged as: , , , , , , ,

Comments are closed.

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics