Memory Kontrol:
Obete a hrdinovia (1939 – 1945)
festival, 18. - 20. 11. 2010

Anti-semitic graffiti in BratislavaMemory Kontrol je intelektuálna dielňa a festival reflektujúci vybrané udalosti nedávnej (česko) slovenskej histórie. Spája historikov, teoretikov a umelecké akcie. Predchádzajúce ročníky sa venovali udalostiam rokov 1968 a 1989. Tohtoročnou témou budú obete a hrdinovia obdobia druhej svetovej vojny – Židia deportovaní za Slovenského štátu a partizáni bojujúci proti fašizmu v Slovenskom národnom povstaní (SNP). Program ponúkne výstavy, odborné diskusie, projekcie dokumentov a divadelné predstavenie Tiso z Divadla Aréna.

Festival otvorí vo štvrtok 18. novembra o 17.00 h vernisáž troch výstav. Fotografi Jaroslav Žiak a Šymon Kliman pristupujú v spoločnom projekte odlišne k jednej téme – „Hrdinovia“. Sú nimi účastníci SNP – partizáni aj členovia Prvej československej armády. Výstavu fotiek doplní site specific intervencia výtvarníka Svätopluka Mikytu Stále obete, ktorý už dlhé roky prekresľuje rozličné série zabudnutých obrázkov rôznych masových podujatí z obdobia dvoch totalít a záznam z projektu Living Undergoround 6 – Polom. Súčasťou vernisáže bude prezentácia projektu V tieni tretej ríše autorky Bohunky Koklesovej vo forme projekcie vo verejnom priestore v okolí Stanice.

V ten istý deň od 18.00 h budú na témy z obdobia Slovenského štátu diskutovať František Cséfalvay (Vojenský historický ústav), Ivan Kamenec (Historický ústav SAV), Martin Lacko (Ústav pamäti národa) a Peter Štanský (Štátny archív v Žiline). Pozornosť sa sústredí na tému SNP a deportácií židovského obyvateľstva, so špecifickým dôrazom na lokálny kontext a pamäť mesta Žiliny (Stanica Žilina-Záriečie slúžila v tom čase ako posledná stanica transportov smerujúcich do koncentračných táborov v Poľsku). Moderuje Fedor Blaščák.

V piatok 19. novembra o 19.00 h sa v sále S2 odohrá monodráma Tiso bratislavského Divadla Aréna v réžii Rastislava Balleka. Inscenácia o jednej z najtragickejších postáv našich dejín vychádza z autentických Tisových článkov a prejavov. Vynikajúce predstavenie s Mariánom Labudom v hlavnej úlohe získala v roku 2005 ocenenie Dosky v kategórii najlepšia inscenácia, mužský herecký výkon, scénická hudba a objav sezóny.

Program festivalu uzavrie v sobotu 20. novembra projekcia dokumentárnych filmov Financoval som Slovenské národné povstanie (Alois Ditrich, 2004) a Miluj blížneho svojho (Dušan Hudec, 2004).

memory_kontrol_2010_plagat1

Memory Kontrol je iniciatíva operujúca na poli historickej reflexie súčasných (česko) slovenských dejín. Kombinuje odborné prístupy s umeleckými formami vyjadrenia. Vytvára tak priestor, ktorý označujeme „intelektuálna dielňa“. Iniciatívu založil filozof Fedor Blaščák a Marek Adamov a Martina Filinová z kultúrneho centra Stanica Žilina-Záriečie.

www.memorykontrol.org

Tagged as: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Nie je možné pridávať komentáre.

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics