Jeden svet - projekcie pre školy 2017

jeden-svet1Regionálne ozveny festivalu Jeden svet pod motivačným heslom “Odmyslime si ploty” sme v tejto sezóne realizovali už v novembri 2016, ale projekcie dokumentárnych filmov o naliehavých témach, problémoch sveta a možnostiach riešenia sú tu a sú, rovnako ako každý rok, určené aj pre študentov základných aj stredných škôl. Dokumenty rozširujú témy občianskej náuky, dejepisu a zemepisu a ponúkame ich s jednoduchým lektorským úvodom a následnou možnosťou diskusie so skupinou na tému pozeraného filmu.

Pre školy intenzívne premietame v termínoch pondelok 30. 1. 2017 - štvrtok 2. 2. 2017 a utorok 7. 2. 2017 - piatok 10. 2. 2017. Poplatok za projekciu v tomto období je 0,50 €/ žiak či študent (mimo tohto obdobia to bude 1,00 €/ žiak či študent).

Viac informácií a prihlasovanie: Hana Hudcovičová Lukšů, hanka@stanica.sk alebo 0907 178 756 (v prípade ak nereaguje, kontaktujte prosím Martina Krištofa - martin@stanica.sk, 0908 938 339)

Vybrať si môžete z nasledujúcej ponuky, uvádzame krátke anotácie filmov - oddelene pre základné a stredné školy:

>> Filmy pre základné školy:
Farida
/ Ragnhild Sørheim / Nórsko / 2015 / 16 min. / slovenský dabing
Vo februári 2015 bola deväťročná Farida po takmer štyroch rokoch strávených v Nórsku deportovaná do Afganistanu. Do krajiny, v ktorej nikdy nebola, ktorej jazyk a kultúra sú jej cudzie. Chýbajú jej kamaráti, škola aj bezpečie malého mesta Dokka. Krátky dokument zobrazuje dôsledky nórskej azylovej politiky. Napriek silným väzbám na krajinu bolo za posledné roky viacero detí deportovaných z Nórska kamsi preč. Deti sa v týchto situáciách ocitli nevinne a sú zároveň veľmi zraniteľné. Je preto dôležité vypočuť si aj ich hlas. Farida v tomto filme rozpráva svoj príbeh vôbec po prvýkrát. Sledujeme jej nový život v neznámom Kábule, kde hovorí o tom, ako jej Nórsko chýba, hovorí o budúcnosti, ktorú jej ktosi náhle vzal.

Nie som z cukru / Saskia Fris / Holandsko/ 2015 / 20 min. / český dabing
Michelle miluje plávanie a veľmi rada by vyrazila na kúpalisko v nových bikinách. Obáva sa však posmechu svojich spolužiakov. Deti v škole ju totiž často šikanujú kvôli jej postave. Stratila už všetku sebadôveru a začala jesť ešte viac sladkostí. Jedného dňa si však povedala „Dosť!“. S pomocou odborníčky na detskú obezitu upravila svoj jedálniček, začala viac športovať a namiesto limonád pije vodu. Dúfa, že s podporou rodiny a jej najlepšej kamarátky Noe, jej prechod na zdravý životný štýl pomôže schudnúť a vráti jej tak stratené sebavedomie.

Rok bez rodičov / Els van Driel / Holandsko/ 2015 / 24 min. / český dabing
Keď mal Tareq jedenásť rokov, podarilo sa mu spolu so strýkom a bratrancom utiecť z vojnou zmietanej Sýrie. Po dlhej ceste cez Turecko absolvovali desaťdennú dramatickú plavbu cez rozbúrené more do Talianska, odkiaľ sa dostali až do Holandska. V novej krajine je Tareq už takmer rok, a aj keď ho spolužiaci v novej škole prijali a podporujú ho, veľmi mu chýbajú rodičia. Pravidelne im posiela videoodkazy zo svojho nového domova a dúfa, že im holandská vláda čoskoro poskytne azyl, aby mohli byť znova všetci spolu. Ako priznávajú jeho noví spolužiaci, byť takú dlhú dobu bez rodičov, si nikto z nich nedokáže predstaviť.

Cez deň práca, večer škola / Sein Lyan Tun / Barma / 2015 / 12 min. / český dabing
Nie všetky deti na svete majú také šťastie, ako tie naše. Napríklad malý Barman Thet v dokumente Cez deň práca, večer škola, sa celý deň nezastaví. Pomáha s domácimi prácami, stará sa o mladších súrodencov. Umýva riad, perie, rúbe drevo a chodí pracovať do tehelne. Jeho rodičia totiž nezarábajú dosť, aby uživili rodinu. Podobne ako on musí v Barme pracovať aj mnoho ďalších detí. Na školu mu tak nezostáva čas, preto chodí aspoň do večernej školy. Chcel by sa stať inžinierom. No škola, ktorú po večeroch navštevuje, možno čoskoro zanikne kvôli nízkemu počtu žiakov a zoberie Thetovi aj tú malú nádej na lepší život.

>> Filmy pre stredné školy:
Je s nami koniec? (Before the Flood) / Fisher Stevens / USA / 2016 / 93min./ anglicky + české titulky
Posol mieru a bojovník proti klimatickým zmenám pri OSN Leonardo DiCaprio, odkrýva alarmujúce svedectvo o súčasných problémoch spojených s globálnym otepľovaním a hľadá riešenie, ako predísť fatálnym dopadom na náš budúcí život. Rozhovory s prednými osobnosťami ako Barack Obama, alebo Elon Musk, realita piatich kontinentov, zábery, ktoré smrdia smrťou, nás zahambujú, že takýto film prichádza až dnes.

32 utajovaných strán – správa z pekla /  Ján Novák / ČR, Slovensko / 2015 / 62 min. / české znenie
Správa, ktorú po úteku z vyhladzovacieho tábora pripravili dvaja slovenskí židia Rudolf Vrba a Alfred Wetzler, nenašla u spojencov odozvu a masové vraždenie pokračovalo. Ich informácie pritom mohli prispieť napríklad k zastaveniu deportácií židov z Maďarska.
Utečenci sa v apríli 1944, po troch týždňoch útrap dostali až do židovskej obce v Žiline. Tam ich však čakal šok - neverili im. Nakoniec Vrba a Wetzler spísali 32-stranovú správu, ktorá sa dostala na pápežov stôl vo Vatikáne, k americkému prezidentovi Rooseveltovi, britskému premiérovi Churchillovi, aj do médií. V máji toho roku o dianí v Osvienčime informovala britská BBC, neskôr v júni aj New York Times. No prišiel ďalší šok - nič sa nestalo.
Tu sa však príbeh utečencov nekončí, naopak, prechádza do ďalšieho dejstva, ktorému sa začalo hovoriť “spiknutie ticha”. Aj s dôsledkami vtedajšej politiky, ktoré presahujú cez súčasnosť do budúcnosti vo forme popierania holokaustu…

Cowspiracy: The Sustainability Secret / Kip Andersen, Keegan Kuhn / USA / 2014 / 85 min. / angl./české titulky
Mladý environmentalista Kip Andersen pátra po možnostiach ako zastaviť skazu našej planéty. Zistí, že šetriť vodou v sprche, omedziť jazdu autom, ani triediť odpad nestačí, ak ľudstvo ostane závislé od živočíšnej poľnohospodárskej výroby. Práve tá totiž produkuje enormné množstvo splodín a spotrebúva neuveriteľné objemy vody. Nehovoriac o množstve pôdy, ktorú zaberá. Napodiv však tento problém bagatelizujú nielen vlády, ale aj významné ekologické organizácie. Celá záležitosť nadobúda rozmery konšpirácie a režisér má dokonca strach pokračovať v nakrúcaní. Nakoniec však predsa len svetu predstaví svoje odvážne posolstvo. Miestami s humornou nadsádzkou vyzýva k radikálnej zmene nášho životného štýlu. http://www.cowspiracy.com

Model pána starostu / Benny Brunner, Keno Verseck / Holandsko / 2014 / 76 min. / maďarsky + české titulky
Maďarský ultranacionalista a starosta obce Érpatak, Zoltán Mihály Orosz, opisuje svoj spôsob riadenia dediny tromi slovami: poriadok, kontrola a disciplína. Pod poriadkom sa rozumie všetko, čo starosta považuje za správne: povinné verejné práce, ceremónie pripomínajúce maďarskú nacistickú minulosť alebo národniarska výchova už v škôlke. Iný pohľad na svet je považovaný za škodlivý liberalizmus a nie je tolerovaný. Tí, ktorí sa snažia pomáhať obetiam starostových svojvoľných nariadení, ako napríklad ľudskoprávny aktivista Gábor Szöllösi, sa stávajú nežiadúcimi osobami. Bizarná dráma ukazuje reálny zánik liberálnej demokracie priamo v centre Európy. Otázkou je, či ide len o príbeh jednej malej dediny alebo poukazuje na širší vzorec, ktorý sa šíri nielen u našich južných susedov.

Plavba / George Kurian / Nórsko / 2015 / 55 min. / anglicky, arabsky + české titulky
Muzikant Nabíl, novinárka Angela a ítečkár Rami utiekli pred vojnou v Sýrii do Egypta. Situácia utečencov sa tam však každým dňom zhoršuje a hrozí im najhoršie – deportácia. Skupina priateľov preto volí jediné, veľmi riskantné riešenie: plavbu do Európy. V stávke je úplne všetko. Za kormidlom stojí dvadsaťročný mladík, ktorý sa veľmi pravdepodobne ešte nikdy nikam neplavil, len sa chytá šance zarobiť si dosť peňazí. Plavba trvá sedem dní, všade navôkol len šíre more a príliš veľké vlny. Autentické zábery natočené priamo na lodi umožňujú cestu fyzicky prežiť spolu s utečencami. Ako z toho vyviaznu? A čo ich čaká v Európe? Dokážu byť znovu šťastní? Po niekoľkých mesiacoch na novom kontinente zisťujú, že z bárky, ktorá sa môže kedykoľvek potopiť, bohužiaľ ešte stále nevystúpili…

Po Arabskej jari / Gini Reticker / USA, Egypt / 2015 / 80 min. / arabsky + české titulky
Egypťanka Hind Náfiová, podobne ako tisícky ďalších žien, prichádza v roku 2011 do Káhiry podporiť protesty proti desiatky rokov trvajúcemu vojenskému režimu. Bezpečnostné zložky ju niekoľkokrát zatknú, zbijú, mučia. Rodina sa preto Hind snaží zabrániť v účasti na ďalších demonštráciách. Hind sa však nevzdáva a v krajine, kde medzitým silnie boj o moc medzi islamistami a armádou, neprestáva hľadať slobodu a spravodlivosť. Násilie na ženách páchané všetkými časťami spoločnosti (rodinou počnúc a bezpečnostnými zložkami končiac) dokazuje, aké náročné a neraz aj nebezpečné je pre ženy občiansky sa angažovať. Dokument zaznamenáva boj Hind a ďalších žien s predpojatou justíciou, štátom organizovaným násilím aj spoločenskými predsudkami a vytvára tak komplexný obraz udalostí, ktoré začali nádejami počas tzv. Arabskej jari a končia v agónii nového útlaku.

Švédska teória lásky / Erik Gandini / Švédsko / 2015 / 76 min. / anglicky, švédsky + české titulky
Švédsko sa prezentuje ako modelový príklad sociálneho štátu. Za kulisami novodobého raja na Zemi sa však odohráva prekvapivá dráma. V roku 1972 prišli politici s prelomovým programom „Rodina budúcnosti“. Mal stvoriť modernú spoločnosť, v ktorej sa bude klásť dôraz na nezávislosť každého občana, občana, ktorému v šťastí nesmú brániť ani vzťahy k deťom, partnerom či rodičom. Po štyridsiatich rokoch experimentu sociálneho inžinierstva je však Švédsko krajinou popretŕhaných rodinných väzieb. Ľudia často žijú sami a sami aj umierajú, bez toho, aby niekomu chýbali. Prirodzenú pospolitosť nahrádzajú umelo vytvárané sociálne skupiny. Šokujúca výpoveď prerozprávaná formou filmovej eseje.

V kožušine / Ola Waagen / Dánsko, Nórsko / 2014 / 57 min. / anglicky, nórsky + české titulky
Skupina nórskych aktivistov vyvolala pred pár rokmi škandál spojený s miestnymi kožušinovými farmami. Tajne prenikli do takmer stovky podnikov, nafotili a zverejnili otrasné obrázky doráňaných zvierat. Masové demonštrácie ani následné vládne opatrenia situáciu nezlepšili, a tak sa ochranca zvierat Frank rozhodne pre ďalší pokus. Nechá sa na jednej farme zamestnať a skrytou kamerou dokumentuje proces svojho zaškoľovania do chovu modrých líšok. Toto klamstvo mu umožní preniknúť nielen na kožušinové farmy, ale aj na rôzne obchodné súťaže a ďalšie miesta spojené s kožušinovým biznisom. Počas odvážnej akcie natočí videá zachytávajúce vydesené zvieratá v zúfalom stave a predovšetkým barbarský prístup farmárov aj obchodníkov k životu ušľachtilých šeliem. Čo asi urobí niekoľko mesiacov strávených na farme s Frankovou psychikou?

Veľký plán / Juris Pakalniņš / Latvia / 2016 / 52 min. / rusky, anglicky + české titulky
Investigatívny dokument skúma metódy, ktoré Rusko používa v takzvanej informačnej vojne, ktorú šíri u seba doma aj v zahraničí. Film odhaľuje súbor nástrojov používaných Kremľom, ukazuje ruskú propagandistickú mašinériu v plnej sile, a tiež odkrýva, ako sa tie isté metódy testujú a používajú v niekoľkých európskych krajinách. Kľúčom k úspechu vo vojne je pracovať systematicky a pokrývať všetky kritické oblasti: u seba doma obmedziť nezávislé médiá a zabezpečiť štedré financovanie a rozvoj tých štátnych, zmiasť a rozdeliť verejnú mienku na Západe, rozosievať nostalgiu za Sovietskym zväzom v ruských komunitách v zahraničí, a vytvoriť uveriteľného nepriateľa mimo matičky Rus. Ako sa táto informačná vojna v skutočnosti vedie? A aké kroky proti nej – ak vôbec nejaké – podnikajú EÚ a NATO? A v neposlednom rade, má ruská taktika úspech?

Tagged as: , ,

Nie je možné pridávať komentáre.

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics