Galéria Plusmínusnula pre školy

Ako vyzerá a čo ponúka galéria Plusmínusnula ?
Plusmínusnula je miniatúrny priestor s pomerne rýchlo sa striedajúcimi výstavami slovenských aj zahraničných súčasných umelcov, ktorý funguje v priestoroch Novej synagógy - jej návštevníckeho centra. Obmedzenosť priestoru síce v rámci jednej výstavy bráni rozletu a vytvoreniu širšej perspektívy, avšak môžeme sa tešiť z toho, že podávané porcie súčasného umenia sú takto limitované do menších a ľahšie stráviteľných súst.

Pre aké školy je návšteva výstav v galérii Plusmínusnula určená ?
Návštevy sú vhodné s deťmi, žiakmi a študentami na všetkých stupňoch škôl - v škále od predškolákov v materských školách až po stredoškolákov. Dbáme na primeranosť a vyváženie hravej/zážitkovej a odbornej formy.

plusminus_detiČo chceme v mladých návštevníkoch rozvíjať ?
Našim cieľom je prebudenie záujmu verejnosti o dianie v galérii. Chceme podporovať ľahkosť, bezprostrednosť a prirodzenosť správania sa v prostredí galérie a komunikovať s ľuďmi o umení už od útleho detstva. Prostredníctvom pripravených aktivít podporujeme vnímanie toho, ako výtvarné umenie súvisí s ďalšími oblasťami umenia aj inými oblasťami bežnej reality - širších kultúrnych súvislostí. Vedieme deti a študentov k samostatnému dešifrovaniu týchto faktov, zdôrazňujeme kontext s ďalšími autormi, s históriou, so svetovým umením, rozvojom poznania a pod.

Ako môže návšteva našej galérie vyzerať ?
Stretnutie v galérii najčastejšie prebehne formou jednoduchej priateľskej diskusie a komunikácie - súboru úloh a hier striedaných chvíľkami na vlastné zamyslenie aj vyjadrenie názorov. Pritom študujeme a rozoberáme vystavované diela alebo pracujeme so súvisiacimi reprodukciami. Priestory pojmú skupinu o maximálnej veľkosti jednej triedy, ideálne sú skupiny do 15 osôb.

V prípade prvonávštevníkov a málo skúsených návštevníkov (najmä deti v predškolskom a mladšom školskom veku) sa popri aktuálnej výstave snažíme aj o vhodnú prezentáciu ďalších možností súčasného umenia. Predstavujeme galériu ako zaujímavé a sympatické miesto, ktoré sa oplatí navštevovať.

Vizuálne či obsahovo bohatšie výstavy je možné realizovať ako lekciu cudzieho jazyka - zvyčajne angličtiny - kde je žiak nútený nabrať a používať hoci zatiaľ aj obmedzenú jazykovú výbavu na to, aby sa vyjadril a dohovoril s ďalšími. Správu o realizácii takéhoto postupu nájdete napríklad >>TU.

Zážitkovou formou prehliadky môže byť lekcia zameraná na vytvorenie krátkej audiovizuálnej reportáže o výstave. Deti dostanú za úlohu výstavu v obmedzenom čase vstrebať, pochopiť, vytvoriť o nej zmysluplnú správu a pretaviť ju do atraktívnej audio či video reportáže.

Sme jednoducho otvorení všeličomu - aj prípadným ďalším nápadom.

plus_minus_skolaČo aktuálne vystavujeme a ako o tom byť pravidelne informovaný ?
Informáciu nájdete na webovej stránke Stanice v časti Výstavy aj na samostanom webe alebo Facebooku galérie Plusmínusnula.
Pedagógom, na ktorých máme mailové kontakty, pravidelne zasielame pozvánky na aktuálnu výstavu s vyzdvihnutím kľúčových bodov. Evidovať do tohto newslettera sa môžete na adrese: hanka@stanica.sk.

Kde sídlime a kedy je otvorené ?
Galériu Plusmínusnula nájdete v objekte Novej synagógy - bývalé kino Centrum, blízko Pošty 1. Vstup do galérie je z Hurbanovej ulice.
Otváracie hodiny: pondelok - piatok 12.00 - 17.00.
Pre školské skupiny otvoríme hocikedy doobeda - v individuálne dohodnutých časoch.

Koľko sa platí vstupné ?
Vstupné na objednanú lektorovanú prehliadku v trvaní min. 45 minút >> 1,- € alebo 1 kultúrny poukaz alebo dohodou a dobrovoľne.-)/osoba

Kontakt, konzultácie a objednávanie lektorských výkladov:
Hana Hudcovičová Lukšů, hanka@stanica.sk, 0907 178 756.
Lektorské programy prosím objednávajte dostatočne dopredu = niekoľko dní, ideálne týždeň vopred.

Podpora Mesto Žilina a Nadácia ERSTE

Stanicu podporuju

Tagged as: , , , ,

Nie je možné pridávať komentáre.

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics