Tancuj, tancuj!
víkend so súčasným tancom
piatok – nedeľa, 29. 4. – 1. 5. 2016

Tancuj, tancuj!29. apríl je Medzinárodný deň tanca. Tanečným víkendom Tancuj, tancuj! chceme tanec osláviť a upriamiť pozornosť na jeho súčasné formy, vyzdvihnúť ich umeleckú hodnotu a miesto na umeleckej scéne.

Zároveň chceme týmto víkendom podporiť Divadlo Štúdio tanca z Banskej Bystrice, ktoré to v týchto mesiacoch nemá ľahké. Pre obmedzené videnie kultúry a umenia župana Banskobystrického samosprávneho kraja, Mariana Kotlebu, je z rôznych strán napádané a dehonestované. Víkend Tancuj, tancuj! preto venujeme tomuto divadlu, ako jedinému profesionálnemu tanečnému divadlu na Slovensku, s cieľom poukázať na jeho jedinečnú pozíciu, ktorá je nesmierne dôležitým bodom pre reflexiu a vývoj súčasného tanca na našej scéne.

Všetkých milovníkov (súčasného) tanca vyzývame, aby sa pridali k oslavám tanca na jeho podporu. V piatok 29. apríla sa s rovnakým cieľom uskutočnia rôzne tanečné podujatia nielen u nás, ale napríklad aj v Banskej Bystrici či Bratislave.

Program:

piatok 29. 4., 19.00
tanečné predstavenie
Jaro Viňarský: Posledný krok pred
Posledný krok pred je príbehom o jednom z mnohých ľudských pokusov vzlietnuť. Sólo je špecifické svojím jedinečným svetelným dizajnom. V spolupráci s českým svetelným dizajnérom Pavlom Kotlíkom sa tanečník pokúsil o čo najužšie prepojenie svetla a pohybu.

piatok 29. 4., 19.30
prednáška o súčasnom tanci s Jarom Viňarským
A o čom to bolo?
Jaro Viňarský je jednou z najvýraznejších osobností súčasnej tanečnej scény na Slovensku. Po jeho predstavení Posledný krok pred bude rozprávať o tanci a o jeho súčasných formách. Zameria sa na časté otázky, ktoré si divák kladie a ponúkne „návod”, ako tento druh umenia čítať.

sobota – nedeľa, 30. 4. – 1. 5.
Pohybový workshop s Jarom Viňarským a Matejom Matejkom

sobota 30. 4., 19.00
tanečné predstavenie / slovenská premiéra
Matej Matejka a Martin Talaga: BOI
Fúzia tanca a tradičných ľudových piesní z rôznych regiónov Slovenska rámcovaná otázkami a odpoveďami na to, čo je „mužské”.

sobota 30. 4., 20.00
Diskusia spojená s projekciou tanečných filmov zo Studia Matejka
Diskutovať o súčasnom tanci a o predstavení BOI budú spolu s jeho tvorcami tanečník a choreograf Jaro Viňarský a antropologička Ivana Rumanová. Pomedzi diskusiu premietneme najnovšie tanečné filmy z tvorby fyzického laboratória Studio Matejka.

nedeľa 1. 5., 15.00
workshop pre deti
Zatancujme to!
Tancuj, tancuj! je festival pre všetky generácie. V akčnej hodinke „Zatancujme to!” si to deti v predškoláckom veku (3 – 6 rokov) môžu na scéne rozdať s profi tanečníkmi súčasného tanca.

Tagged as: , , , ,

Nie je možné pridávať komentáre.

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics