Matej Matejka a Martin Talaga: BOI
tanečné predstavenie / slovenská premiéra
sobota 30. 4. 2016, 19.00

Fúzia tanca a tradičných ľudových piesní z rôznych regiónov Slovenska rámcovaná otázkami a odpoveďami na to, čo je „mužské”.ProFitArt l BOI l dir. Matej Matejka l feat. Martin Talaga l photo K. Zvelebilova

Každý muž, nezávisle od veku a skúseností, hľadá svoj vzor. Každý chlapec túži byť hrdinom, akékoľvek rôzne hrdinstvo by to malo byť. Jeho hľadanie je inštinktom, pozorovaním, napodobňovaním. Jeho vzorom je odlišnosť, učiteľom samota a sprievodcom… žena. Dá sa nebyť hrdinom? Dá sa nebyť mužom v mužskom tele? Nebyť ako ostatní muži je možno zradou svojho druhu, je zbabelosťou, sklamaním, snáď i zradou pokolenia. Záťaž očakávania a stereotypov sa mieša s ich vlastným rozkladom. Sme spoločenstvom nezasvetených mužov.

V kontexte od seba priepasťou oddelených zvykov a hodnôt dvoch generácií sa tvorcovia zamerali na prechod dospievania chlapca na muža. V súčasnej spoločnosti sa dôležitá téma iniciácie mužstva úplne vytráca, pričom práve dnes je otázka miesta v rodine a spoločnosti oveľa naliehavejšia ako kedysi. Nachádzame sa totiž v období, kedy sa rozpadá celý doterajší systém.

Pôvodné kultúry sa navzájom odlišovali vo všetkom možnom - a nenájdete na planéte ani jednu, ktorá by nevyvinula nejakú formu prechodových rituálov medzi detstvom a dospelosťou. Z tohto hľadiska je súčasná západná civilizácia úplnou anomáliou.“ Respekt Magazín, 26, Kryštof a Lumír Kolíbalovi

Réžia: Matej Matejka
Choreografia: Martin Talaga
Scénografia: Agnieszka Pátá
Hudobné aranžmá: Katarina Kalivodová, Cécile da Costa
Účinkujú: Martin Talaga, Katarina Kalivodová, Cécile da Costa
Light design: Karel Šimek, Janka Galkó
Zvukový design: Andrey Shvetsov
Producent: ProFitArt
Koproducent: ROXY NoD, Záhrada, Pro-Progressione, Studio Matejka
Premiéra: 27. 4. 2016
Projekt podporili: Visegrad Fund, Hlavní město Praha, Česká Centra, The Grotowski Institute, Švandovo divadlo

O 20.00 (po skončení predstavenia) bude nasledovať diskusia spojená s projekciou tanečných filmov Studia Matejka. Diskutovať o súčasnom tanci a o predstavení BOI, budú spolu s jeho tvorcami tanečník a choreograf Jaro Viňarský a antropologička Ivana Rumanová. Pomedzi diskusiu premietneme najnovšie tanečné filmy z tvorby fyzického laboratória Studio Matejka.

Vstupné: 5,00 / 3,00 € (dospelí / študenti)
Predpredaj: www.predpredaj.sk
Vstupenky si môžete kúpiť online, osobne na ktoromkoľvek z predajných miest Predpredaj.sk alebo priamo na Stanici.

Stanicu podporuju

Tagged as: , , , , , , , , , , , ,

Nie je možné pridávať komentáre.

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics