Jaro Viňarský: Posledný krok pred
tanečné predstavenie
piatok 29. 4. 2016, 19.00

Jaro Viňarský: Posledný krok predPosledný krok pred je príbehom o jednom z mnohých ľudských pokusov vzlietnuť. Aktér tohto skúšania trávi dlhý čas premýšľaním o tom, ako doletieť k neurčitému, preňho však podstatnému bodu. Pokusov je mnoho a k cieľu sa dá priblížiť niekoľkými spôsobmi. Napriek tomu sa zdá, že je stále na začiatku, akoby sa za celý čas nikam neposunul. Netuší, že najväčšou prekážkou v uskutočnení sna, je jeho schopnosť vytvárať si ilúzie o niečom, čo človeku jednoducho nie je vlastné. Na druhej strane má odvahu, vďaka ktorej neprestáva veriť, že za istých okolností dokáže aj nemožné. Práve tá mu napokon dopomôže k prelomeniu hrubej steny jeho vlastných ilúzií a k jasnému poznaniu.

Sólo je špecifické svojim jedinečným svetleným dizajnom. V spolupráci s českým svetelným dizajnérom Pavlom Kotlíkom sa tanečník pokúsil o čo najužšie prepojenie svetla a pohybu.

Jaro Viňarský predniesol ohromujúce sólo nesené poéziou, utrpením a krásou. Hra tieňov a červených svetiel doplnená okúzľujúcou hudbou vytvára pred očami divákov jedinečný svet.“ Thierry Jourdain (Rouen, Publi-reportage, 2005)

Posledný krok pred je od svojej premiéry v novembri 2004 (Duncan Centre, Praha) najúspešnejším titulom v tvorbe a aktuálnom repertoári Jara Viňarského - doposiaľ má za sebou takmer 50 uvedení na festivaloch a v divadlách na Slovensku, v Čechách, Francúzsku, Poľsku, Bulharsku, Rumunsku, Nemecku a Nórsku.

Za toto predstavenie získal Jaro Viňarský v roku 2006 najvyššie možné ocenenie v oblasti súčasného tanca v Čechách Cena Sazky za „objav v tanci” spolu s Cenou diváka na Českej tanečnej platforme v Prahe.

Když tančí Jaro Viňarský, vysílá signály, kterév nás vyvolávají silné pohnutí a vybízejí k pohybu, k otevření se. My – diváci – tak můžeme vstoupit přímo do vztahu s Jarovým tančícím tělem a jeho škubavými, vymršťujícími se, kluzce unikavými, stroboskopickýmipohyby. Je to právě Jarova schopnost navodit stav okamžitého vzájemného vcítění mezi tanečníkem a divákem, která z něho činí úchvatného tanečníka a z jeho tance drama v prvotním slova smyslu…“ Pierre Nadaud o predstavení Posledný krok pred (Taneční zóna, leto 2005)

Námet, choreografia a interpretácia: Jaro Viňarský
Odborná spolupráca: Karine Ponties
Svetelný dizajn: Pavel Kotlík
Kostýmy: Ondrej Bederka a Mirek Žitník
Hudba: A Silver Mt. Zion, Artango

Po predstavení nasleduje prednáška Jara Viňarského A o čom to bolo? o tanci a jeho súčasných formách. Jaro sa zameria na časté otázky, ktoré si divák kladie a ponúkne „návod”, ako tento druh umenia čítať, ako cez telo a pohyb tanečníka vnímať emócie či celé príbehy. Príďte sa presvedčiť, že súčasný tanec môže byť zrozumiteľný pre všetkých.

http://physicalarts-sk.com

Vstupné: 5,00 / 3,00 € (dospelí / študenti)
V cene lístka je zahrnutý vstup aj na predstavenie BOI, uvádzané v sobotu, 30. apríla.
Predpredaj: www.predpredaj.sk
Vstupenky si môžete kúpiť online, osobne na ktoromkoľvek z predajných miest Predpredaj.sk alebo priamo na Stanici.

Stanicu podporuju

Tagged as: , , , , , , , ,

Nie je možné pridávať komentáre.

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics