Pocta Vrbovi a Wetzlerovi
stretnutie a koncert orchestra Musica Classica Žilina
sobota 13. 8. 2016, 18.00, Nová synagóga

musica_classica_vrba_wetzler

Memoriál Vrba Wetzler je spomienkou na slávny útek z koncentračného tábora a jednu z prvých písomných správ o tom, čo sa tam skutočne dialo. Každoročne sa na záver pešieho pochodu z Osvienčimu do Žiliny jeho účastníci na čele s Fedorom Gálom a organizátormi z ICEJ stretnú v Novej synagóge. Aby vyrozprávali svoje skúsenosti z cesty a stretli sa s verejnosťou. Tento rok aj s pražským rabínom Karolom Sidonom, Gertou Vrbovou, Ľubou Lesnou a ďalšími hosťami.

Pri tejto príležitosti hostíme koncert vážnej hudby. Musica Classica Žilina je občianske združenie, ktoré spája ľudí s pozitívnym vzťahom ku klasickej hudbe, väčšina členov hrá aj v Štátnom komornom orchestri. Ich Pocta Vrbovi a Wetzlerovi ponúka prepojenie živej hudby, hovoreného slova a vizualizácie. V podaní 19-členného sláčikového Orchestra Musica Classica zaznie Adagio od Samuela Barbera a Adagietto z 5. symfónie cis mol od Gustava Mahlera. Mahlerova hudba bude prepojená s videoartovou vizualizáciou Správy Vrbu a Wetzlera, ktorú robí Jakub Pišek a bude aj čítanie z knihy Rudolfa Vrbu. Orchester zahrá pod taktovkou mladého žilinského dirigenta Lukáša Pohůnka.

Program večera:
18.00 Otvorenie a príhovory (Patrik Groma, zástupca primátora Mesta Žilina a Pavel Frankl, predseda Židovskej náboženskej obce v Žiline + pozdrav prezidenta SR Andreja Kisku)
18.20 Kadiš pri príležitosti 10 rokov od smrti Rudolfa Vrbu (rabín Karol Sidon a Gerta Vrbová)
18.40 Predstavenie pripravovaného filmu o Alfrédovi Wetzlerovi (Ľuba Lesná, Róbert Kirchhof)
19.00 Reflexie Memorial Vrba Wetzler 2016 (diskusia Radeka Hejreta s účastníkmi tohtoročného pochodu) a videopozvánka na MVW 2017 (David Hejret)
19.40 Prestávka
20.00 Koncert orchestra Musica Classica Žilina: Pocta Vrbovi a Wetzlerovi

Musica Classica Žilina

www.musicaclassica.sk

Na druhý deň, v nedeľu 14. 8. od 10.00 do 13.00, sa u nás na Stanici Žilina-Záriečie uskutoční moderované medzigeneračné stretnutie s pamätníkmi holokaustu aj tými, ktorí prežili väzenie v koncentračných táboroch a ktorí budú hovoriť o tom, ako sa zmenila atmosféra v spoločnosti, keď totalitná demagógia a propaganda spustili lavínu diskriminácie. Spoločne s Monikou Vrzgulovou z Dokumentačného centra holokaustu sa budeme zamýšľať nad tým, ako uchovať pamiatku obetí šoa pre dnešnú generáciu, a predstavíme aj ľudí, ktorí svojou prácou pomáhajú búrať predsudky voči Židom.

Podujatie je súčasťou nášho projektu Európa v Žiline realizovaného s finančnou podporou Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR v rámci predsedníctva SR v Rade EÚ. A preto je vstup voľný.

logo_sk-pres-01

Naskúšanie a koncert Orchestra Musica Classica podporil Fond na podporu umenia.

Stanicu podporuju

Tagged as: , , , , , , , ,

Nie je možné pridávať komentáre.

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics