Jeden svet pre školy
premietania pre žiakov a študentov
27. 1. - 7. 2. 2014

jeden-svet-pre-skoly1Dokumentárny festival Jeden svet ponúka svoje projekcie s lektorským úvodom a diskusiami pre žiakov a študentov základných a stredných škôl. Leitmotívom tohto ročníka je téza Je v kríze svet alebo my? V popredí festivalu budú stáť filmy venujúce sa témam znášanlivosti ľudí medzi sebou a vyvolávajúce debatu o netolerancii, rasizme a diskriminácii. Nezabúda ani na ostatné okruhy reflektujúce postavenie človeka v tejto spoločnosti: ľudské práva, moderné dejiny, globálne rozvojové vzdelávanie, sociálna problematika, občianska angažovanosť, mediálne vzdelávanie, či životné prostredie.

V termíne od 27. januára do 7. februára 2014 premietame dokumentárne filmy pre školákov.

Organizované projekcie pre žiakov základných škôl (6. - 9. ročníka) sú bezplatné, pre študentov stredných škôl je to za symbolických 0,50 € na osobu.

Kapacita sály je max. 60 žiakov (uprednostňujeme menšie skupiny). Okrem času trvania dokumentu, počítajte aj s časovou rezervou – najmenej 30 min. trvania úvodu a diskusie. Váš termín premietania, si prosím, rezervujte na anna@stanica.sk, 0902 521 366 (pre základné i stredné školy).

Vyberáte si ľubovoľný film alebo kombináciu filmov z nasledujúcej ponuky – filmy sú v zozname zoradené abecedne, nie podľa kvality. Pre návštevu základných škôl sú vhodné posledné tri na zozname dokumentov. (Okrem týchto filmov dávame školám tiež možnosť vybrať si z ponuky dokumentov, ktoré uvádzame v dennom a večernom programe tohtoročného festivalu.)

Neprehliadnite: vo štvrtok 30. januára bude súčasťou projekcie filmu Na sever od slnka i prezentácia Ekocentra Lesopark (diskusia bude trvať aspoň 45 min.). Film Dajte nám peniaze ponúkame s úvodom a diskusiou v angličtine (postará sa o ňu náš EDS dobrovoľník Mats Blakstad z Nórska).

Ponuka pre stredné školy

dajte-nam-peniazeDajte nám peniaze - Bosse Lindquist / Švédsko / 2012 / 58 min.
Etiópiu v polovici 80. rokov postihol extrémny hladomor. Zábery vyhladovaných ľudí v smrteľnej agónii obleteli svet a dali podnet hudobníkom Bobovi Geldofovi a Bonovi Voxovi k usporiadaniu obrovského charitatívneho koncertu „Live Aid“. Režisér Bosse Lindquist sleduje angažované svetové celebrity, ktoré sa rozhodli niečo podniknúť v boji proti chudobe. Dokument sa nevyhýba ani odvrátenej strane úspechu, ktorý je postavený aj na vytváraní stereotypného obrazu krajín detí s nafúknutými bruškami.


duhovy-sampionatDúhový šampionátNicolaas Veul, Tim den Besten / Holandsko / 2012 / 48 min.
Drvivá väčšina Ukrajincov považuje homosexualitu za chorobu. V poslednej dobe prevláda názor, že homosexualita je západná propaganda, ktorá by sa mala zakázať a pripravuje sa dokonca reštriktívny zákon. Ukrajinskí aktivisti preto usporiadali „dúhový pochod“ tesne pred ME vo futbale, ktoré sa tu v roku 2012 odohrávajú. Chcú sa postaviť za svoje práva a zároveň sa chrániť pred útokmi neonacistov a iných skupín pomocou veľkej pozornosti médií, ktoré sú vďaka futbalu na Ukrajine prítomné.


hodina-dejepisuHodina dejepisu - Dušan Trančík / Slovensko / 2011 / 59 min.
Dokumentárny film „Hodina dejepisu“ sa pokúša osvetliť zložitosť a perspektívu maďarsko – slovenských vzťahov, odmýtizovať nepodložené predstavy a názory, slúžiace len na sfanatizovanie voličov či už v Maďarsku, alebo u nás. Téma „Trianonu“ sa odvíja ako kontrapunkt dvoch výkladov. Maďarského a česko-slovenského. Stoja proti sebe a ovplyvňujú mladú generáciu, ich vlastenecké predstavy i susedské spolunažívanie. Stretávame hlasy tých, čo majú vyhranený názor. Ako vyzerá hodina dejepisu na slovenských školách a ako na maďarských školách? Čo si o téme Trianonu myslia mladí ľudia a ako ju vnímajú?

kauza-cervanovaKauza Cervanová - Róbert Kirchhoff / SR, ČR / 2013 / 100 min.
Kauza Cervanová je osemročnou detektívnou výpravou Roberta Kirchhoffa do temných hlbín dodnes neuzatvoreného a medializovaného prípadu únosu, znásilnenia a vraždy študentky medicíny Ľudmily Cervanovej. Kirchhoff vo filme skúma podivuhodné a šokujúce zákulisie prípadu, odkrýva tajné spisy, hry štátnej komunistickej polície a politických elít, spovedá svedkov, ktorí nikdy nestáli pred súdom, na povrch privádza neuveriteľné skutočnosti aj nové fakty jednej z najväčších tráum slovenskej justície. A v neposlednom rade príbehy mužov, ktorým sa nekonečný a tajomný prípad stal celoživotným údelom a nočnou morou.

leto-s-antonomLeto s Antonom - Jasna Krajinovic / Belgicko / 2012 / 61 min.
Počas letných prázdnin si 12-ročný Anton jedného dňa oblečie vojenské nohavice a zabalí obrovský batoh. Podobne ako mnoho iných ruských detí, aj on strávi časť prázdnin v mládežníckom vojenskom tábore prezidenta Putina. Pre deti je vzrušujúce spať vo vojenských stanoch, zoraďovať sa na nástupoch, či naučiť sa strieľať. Od veteránov sa deti dozvedajú o nebezpečenstvách terorizmu, na videu pozerajú zábery z konfliktu na Kaukaze a v lesoch sa hrajú na „malého Čečenca“.


nordfor_solaNa sever od slnka - Inge Wegge, Jørn Nyseth Ranum / Nórsko / 2012 / 46 min.
Inge a Jørn nie sú bežní surferi. Rozhodli sa prežiť spojenie s vodou a prírodou na dreň a na deväť mesiacov sa usadili na opustenej pláži pri brehoch Nórska ďaleko za polárnym kruhom. Okrem perfektných vĺn však našli aj množstvo naplavených odpadkov. Prázdniny mimo civilizácie sa rozhodli odpracovať a zozbierať najmenej tonu odpadkov. Svoj životný štýl zodpovedných surfistov dovedú k dokonalosti aj tým, že sa živia jedlom po záruke a ich dodávka jazdí na prepálený olej.


nasiNaši - Lise Birk Pedersen / Dánsko / 2012 / 58 min.
Masové hnutia a demonštrácie v Rusku nie sú výlučne vecou opozície. Putinovi priaznivci sa tiež organizujú do patriotického hnutia, ktoré má svojich vodcov, mládežnícke tábory, kongresy a demonštrácie. Obzvlášť v čase a na mieste očakávaných protestov opozície. Snímka je sondou do povahy masového provládneho hnutia „Naši“, ktoré má na jednej strane modernú a pozitívnu tvár a na druhej násilnú, nacionalistickú a štvavú.


real-social-networkSkutočná sociálna sieť - Isis Thompson, Ludovica Fales, Srdjan Keca / UK / 2011 / 77 min.
Sociálne siete radikálne zmenili možnosti protestov. Na konci 2010 sa britská vláda rozhodla zvýšiť školné a zdražiť vzdelanie v Británii na jedno z najdrahších v EU. To vyprovokovalo študentov k najväčším protestom za štyridsať rokov. Traja režiséri sledujú prípravu blokády univerzity, komunikáciu organizátorov navzájom, s vedením školy a médiami a využitie sociálnych sietí a internetových aplikácií pre taktiku pri stretoch s policajnými zásahovými jednotkami.

velvyslanecVeľvyslanec - Mads Brügger / Dánsko / 2011 / 94 min.
Pod fiktívnou identitou zámožného obchodníka oslovuje novinár a filmár Mads Brügger skupiny, ktoré sú mu ochotné za úplatu zabezpečiť diplomatické krytie niektorého z nestabilných afrických štátov. S ich podporou sa dostáva ako libérijský diplomat do Stredoafrickej republiky – chudobnej, ale bohatej na diamanty. Pod zámienkou snahy o vybudovanie továrne na zápalky zisťuje, akým spôsobom by mohol drahocenný nerast získať, vyviezť z krajiny a speňažiť.


education-educationVzdelanie po čínsky - Weijun Chen / Čína, Juhoafrická republika / 2012 / 58 min.
Vzdelanie býva najlepším spôsobom, ako uniknúť chudobe, nie však v miliardovej Číne. Na prestížne štátne univerzity sa dostanú iba najlepší študenti - ostatní môžu ísť na drahé súkromné, nie vždy kvalitné školy. Vzdelanie sa tak v Číne stalo výhodným obchodným artiklom. Dokument zaznamenáva reklamné spôsoby vysokých škôl, ktoré lákajú študentov na štúdium. Takmer nič z toho, čo ľuďom díleri vzdelania ponúkaju, nie je pravda. Pokiaľ však nechcú prísť o prácu, nemajú na výber.

zachovat-si-tvarZachovať si tvár - Daniel Junge, Sharmeen Obaid-Chinoy / USA / 2011 / 52 min.
Stovky žien sú každý rok v Pakistane popálené pri brutálnom útoku kyselinou. Agresorom je najčastejšie manžel alebo jeho rodina a dôvody bývajú malicherné. Následky však obeť nesie do konca života. Naopak útočníci často žijú ďalej bez trestu, pocitu viny či odsúdenia spoločnosťou. Snímka ocenená Oskarom v kategórii krátkych dokumentov nepopisuje len brutálne praktiky v súčasnom Pakistane pripomínajúce stredovek, ale oboznamuje aj so snahami časti spoločnosti o zmenu.

zivot-a-smrt-v-tanvaldeŽivot a smrť v Tanvalde - Vít Klusák, Filip Remunda / ČR / 2013 / 52 min.
Hľadanie pravdy v kauze zabitia mladého Róma v Tanvalde na Nový rok 2012, kedy údajne v sebaobrane miestny občan zastrelil dvadsaťdvaročného Ladislava, otca dvoch malých detí. Išlo naozaj o sebaobranu? Keby mladík nebol Róm a strelec „Gádžo“, pravdepodobne by tento incident také vášne nevzbudil. Všetko sa navyše odohralo v meste zatvorených textiliek, extrémnej nezamestnanosti a nízkej tolerancie. Natáčanie začalo pár dní po tej nešťastnej streľbe. Ukázalo sa, že rodičia mŕtveho Ladislava žijú na dohľad od pána, ktorý strieľal. Ako natočiť film o nešťastí, aby nevyznel bezvýchodiskovo? Dokumentárna detektívka, v ktorej sa autori vydávajú po stopách českej xenofóbie.

Ponuka pre základné školy

Pre deti 7 - 11 rokov1990
Škola v Kaloo - Sahra Mosawi / Afganistan, Nepál, UK / 2012 / 11 min. dabing
V Afganistane má vzdelanie len päť percent žien, ostatné sú negramotné. Deväťročná Fakhereh musí každé ráno pásť kozy a nosiť otcovi obed. Väčšina dievčat dokončí základnú školu a potom zostanú doma. Ale Fakhereh, malé dievča z horskej oblasti v Afganistane, chodí rada do školy a baví ju učiť sa. Nechce byť len pastierkou kôz. Dokáže to zmeniť? Akú má šancu ísť za svojim snom?

Pre deti 12 - 15 rokovaj-my-sme-tu-doma
Aj my sme tu doma - Marcel Pázman / SR / 2013 / 30 min.
Film poukazuje na názory obyvateľov SR o migrantoch a prostredníctvom podložených údajov a konkrétnych osobných príbehov palestínskeho lekára, kvetinárky z Ukrajiny a podnikateľa z Vietnamu predstavuje život migrantov a realitu o migrácii na Slovensku.


Na bulvári zlomených snov - Csaba Lukács / Maďarsko / 2011 / 20 min. slov. tit.
Obetí obchodovania s ľuďmi na celom svete je približne 21 miliónov. Nie sú to len ženy, ktoré sú nútené k prostitúcii, ale rovnako bývajú obchodovaní aj muži a deti, a to za účelom nútenej práce alebo núteného žobrania. Obete obchodovania s ľuďmi pochádzajú aj zo Slovenska a smerujú hlavne do západnej Európy. Nie každá ponúkaná práca v zahraničí s „výhodnými platovými podmienkami“ je naozaj výhodná.

Tagged as: , ,

Nie je možné pridávať komentáre.

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics