Spoznajte Matsa, nášho dobrovoľníka z Nórska

Po Algisovi vám predstavujeme druhého severana, ktorý u nás od septembra “dobrovoľníči”. Mats Blakstad z Nórska - malý chlapík s veľkou ideou, o ktorej sa dozviete priamo od neho…
- - -
Volám sa Mats Blakstad a pochádzam z Kristiansandu (juh Nórska). Na Stanicu som prišiel pred mesiacom, aby som tu strávil jeden rok Európskej dobrovoľníckej služby.
Mats
Mám 25 rokov a v živote už som robil veľa rozličných vecí. Bol som aktívny v niekoľkých mládežníckych politických organizáciach v Nórsku, veľa som cestoval, pracoval a žil som na rôznych miestach: Oslo, Kodaň, Reykjavik, Barcelona a Lomé v Togo (západná Afrika). Absolvoval som dva roky v škole zameranej na umenie, ale pochopil som, že mám minimálne estetické schopnosti. Viac mi ide práca iného druhu, s myšlienkami. V súčasnosti diaľkovo navštevujem kurzy na Univerzite Oslo, zamerané predovšetkým na kultúru a komunikáciu.

Mojou hlavnou aktivitou v Žiline bude práca na projekte interkultúrneho dialógu. So študentami lingvistiky z Toga pracujem na pohľadnicovom projekte, ktorý funguje ako megafón: Predstavte si, že máte možnosť povedať jednu správu celému svetu. Čo by ste povedali? Ľudia nám posielajú pohľadnice so svojimi posolstavami a my ich prekladáme do rôznych jazykov, aby si ich mohli prečítať ľudia zo všetkých kútov sveta. Ak nám teda pošlete pohľadnicu v slovenčine, my ju preložíme do nórčiny, arabštiny, jazyka Zulu alebo čínštiny. V súčasnosti pracujem na dokončení webstránky a komunikujem s ďalšími ľuďmi, ktorí pomáhajú s projektom, s novými nápadmi, prekladaním, dizajnom alebo programovaním webu. Ak vás projekt zaujal a chcete sa zapojiť - prosím, kontaktuje ma!

Okrem toho chcem počas tohto roka vyskúšať aj rôzne iné veci. Som šťastný, že som na Stanici a som vďačný za možnosť byť tu a pomôcť svojimi schopnosťami s rôznorodými aktivitami, ktoré sa tu dejú. Tiež dúfam, že postupom času sa naučím po slovensky a že budem mať príležitosť spoznať prekrásne pohoria, ktoré tu máte. Vidíme sa.

- - -
Mats je na Stanici na 12-mesačnom dobrovoľníckom pobyte v rámci vzdelávaco-mobilitného programu Európska dobrovoľnícka služba.

Mládež v akcii

Tagged as: , , , , , ,

Nie je možné pridávať komentáre.

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics