Vzdelávacie programy Stanice pre stredné školy na mesiace APRÍL a MÁJ 2013

Na blížiace sa mesiace Stanica rozširuje priestory, v ktorých sa môžete zúčastniť vzdelávacích aktivít ňou ponúkaných. Okrem podkrovia a budovy S2 si môžete objednať návštevu výstav v Novej synagóge a galérii Plusmínusnula. Stále pozývame na dokumenty Jedného sveta, zaraďujeme špeciálnu projekciu a diskusiu k filmu Rabínka, do výberu sa dostali i kvalitné klubové filmy, ktoré sprostredkúvame vďaka ASFK. Umenia a akcie nakloneným do pozornosti dávame širšiu škálu workshopov pre študentov, či návštevu spomínaných výstavných priestorov. Dozviete sa i o pripravovanej diskusii o literárnej moderne, exkurzii do knihárskej dielne i ďalšom programe na jún.

*Diskusia a projekcia dokumentárneho filmu Rabínka
plagat_rabinka00V piatok 10. mája ponúkame diskusiu a projekciu (10.00 a 13.00 hod.) dokumentárneho filmu Rabínka.
Ten odkrýva príbeh slovenskej židovskej aktivistky Gisi Fleischmannovej, ktorá v čase Slovenského štátu pomáhala zachraňovať nielen židov zo Slovenského štátu, ale i ďalších európskych krajín, pred deportom do koncentračných táborov. Čomu všetkému sa venovala, nakoľko jej činnosť bola úspešná a ako sa zavŕšil jej osud, je poukázané na dobovom materiáli a poskytnutých rozhovoroch s pamätníkmi a historikmi. Dokument Rabínka približuje historický kontext, rozoberá problematiku holokaustu a Tretej ríše a ponúka širšiu diskusiu pre mladého diváka. Film poslúži ako doplnok vyučovania v rámci spoločenskovedných predmetov.
Diskusie po filme sa zúčastní autorka projektu a režisérka filmu – Anna Grusková a pozvaní historici a odborníci na tému.
Film mal premiéru v decembri minulého roku a v týchto mesiacoch s ním autorka cestuje po slovenských stredných školách a diskutuje so študentmi. Projekt bol financovaný s podporou Európskej Komisie. Na Stanici ho uvádzame v rámci iniciatívy Memory kontrol, ktorá neakademickým spôsobom reflektuje kľúčové udalosti a obdobia súčasných československých dejín. www.memorykontrol.org
Trvanie filmu 52 min. plus diskusia – cca 90 min, vstupné: 1,50 €/osoba, jedna projekcia max. 60 študentov.
www.rabinka.sk

**Projekcie festivalu Jeden svet
projekcia Jeden svetV januári sme na Stanici hostili žiakov a študentov základných a stredných škôl a púšťali im projekcie z festivalu Jeden svet. Všetci tí, ktorí filmy nestihli, ale radi by si pozreli v tomto školskom polroku pútavý dokument o aktuálnych témach súčasného sveta a porozprávali sa o ňom, majú možnosť dohodnúť si termín a prísť na projekciu aj v ďalších mesiacoch. Z ponuky dokumentov vyberajte tu.
Organizované projekcie pre žiakov (6. - 9. ročníka) i študentov sú za symbolických 0,50 € na osobu, ktoré poputujú na podporu projektov občianskeho združenia Človek v ohrození. Kapacita sály je max. 1 trieda.

***Klubové filmy z ASFK pre školy
kinoKto z vás, pedagógov, počas svojho štúdia nechodil na klubové filmy? Určite si pamätáte, keď v každom väčšom i menšom slovenskom meste existovalo kino, ktoré každý týždeň premietalo jeden z „náročnejších“ filmov. Tie spolu tvorili pomyselný súbor, ktorý poskytoval viac než základnú orientáciu vo svetovej kinematografii a na ňu napojených odborov.
Vďaka ASFK (Asociácia slovenských filmových klubov) môžete svojim študentom sprostredkovať spoznanie súčasného filmu objednaním projekcie/série projekcií vynikajúcich hraných alebo dokumentárnych filmov. Na stránkach ASFK nájdete viac než 100 mený zoznam titulov, ktoré by mal poznať každý, kto chce poznať problémy súčasného človeka. Zoznam pozerajte tu.
Filmy objednávajte minimálne jeden týždeň dopredu (kvôli nahláseniu na ASFK a zaslaniu DVD), kapacita sály max. 80 študentov, cena 1,5 €/osoba.

*Tvorivé workshopy nie len pre kreatívnych študentov
zážitkový workshop foteniaAk hľadáte pre svojich študentov aktivitu šitú im na mieru a jedno poobedie, možno vás osloví práve jeden z umeleckých workshopov, ktoré na Stanici vedú kvalifikovaní lektori: kníhväzba a práca s papierom alebo sieťotlač s Martinom Krkoškom a zážitková fotografia s Petrom Snadíkom. Workshopy hravou a výchovnou formou približujú umenie, študenti sa dozvedia a osvoja potrebné základy jednotlivých techník a zaručene ich to bude baviť. Prihlasujte sa v skupinách, cena 2 €/osoba, pre menšie skupiny cena min. 15 €/skupina.
Do ponuky pribudla i aktivita v galérii Plusmínusnula – Na jediný záber, ktorá rozhodne zaujme i študentov, ktorí sa nezaoberajú teóriou umenia. Ide o multimediálne cvičenie na spôsob „reportáže z výstavy“ rozvíjajúce schopnosť vnímať a interpretovať umenie a tiež praktické zručnosti reportéra – prezentáciu, rečníctvo, prácu s videotechnikou. Aktivita trvá 45-90 minút, objednať si ju je možné predpoludním aj popoludní, max. 1 trieda, vstupné: 1 €/osoba. Konkrétne túto aktivitu objednávajte u Martiny Hlavajovej: martu@stanica.sk, 0949 354 582.

*Prednáška o Novej synagóge (Kunsthalle v Žiline)
Nová synagóga v ŽilineZaregistrovali ste, že v Žiline vznikne inštitúcia typu “kunsthalle”? Nebude to úplne hneď, ale už teraz sa môžete na to tešiť, pripravovať alebo tomu pomôcť. Žilinská kunsthalle vznikne rekonštrukciou a úpravami funkcionalistickej budovy neologickej synagógy známeho architekta Petra Behrensa (v blízkosti Pošty 1). Okrem kvalitných výstav sa bude sústreďovať i na vzdelávacie projekty pre školy aj širokú verejnosť.
Ak chcete študentom už teraz sprostredkovať tento fakt, zorientovať ich v trendoch súčasných galérií alebo v žilinskej architektúre obdobia funkcionalizmu, môžete sa prihlásiť a pripravíme pre vás interaktívnu prednášku o Novej synagóge. Okrem architektúry a umenia je komentovaná prehliadka zameraná aj na históriu Židov v Žiline a ilustráciu dejinných udalostí a rôznych politických režimov na príbehu tejto unikátnej budovy.

Od druhej polovice mája znovu „pootvárame“ dvere synagógy umeleckými výstavami, ktoré sa tento rok budú točiť okolo architektúry. V synagóge vznikne pódium, jazero i model budúceho interiéru v mierke 1:1. Odporúčame spojiť obe aktivity – prezretie výstavy a prezentáciu synagógy do jednej návštevy. Projekcia trvá 45-90 minút, objednať je ich možné predpoludním aj popoludní, max. 1 trieda, vstupné: 1 €/osoba.

**Galéria Plusmínusnula
Na jediný záberNa Mydlárskej ulici, v centre mesta, sídli galéria súčasného umenia Plusmínusnula, v ktorej vystavujú autori zo Slovenska i zahraničia. Ak rozmýšľate ako, čo najúčelnejšie priblížiť súčasné umenie študentom, ktorí sa o neho zaujímajú (najlepšie maturanti z predmetu Dejiny umenia alebo študenti odborných škôl s umeleckým zameraním, ale dvere sú otvorené všetkým, ktorí sa neboja povedať svoj názor), galéria prichádza s aktivitami, ktoré sú na jeho spoznanie a orientovanie tie pravé. Ponúka dva druhy aktivít:
Výstava v kontexte – komentovaná prehliadka aktuálnej výstavy s doplnením o ukážky iných diel autora/autorov a súvisiace ukážky z dejín umenia alebo súčasného umenia.
Na jediný záber – multimediálne cvičenie na spôsob „reportáže z výstavy“ rozvíjajúce schopnosť vnímať a interpretovať umenie a tiež praktické zručnosti reportéra – prezentáciu, rečníctvo, prácu s videotechnikou.
Aktivita trvá 45-90 minút, objednať je ich možné predpoludním aj popoludní, max. 1 trieda, vstupné: 1 €/osoba. Objednávajte u Martiny Hlavajovej: martu@stanica.sk, 0949 354 582.
plusminusnula.blogspot.sk

*Diskusia o literatúre Alef 0
woolfová-timravaVo štvrtok 25. apríla odporúčame študentom i učiteľom na Stanici navštíviť diskusiu o literatúre, umení a nových médiách Alef 0 o 18:00 hod. Tentokrát sa bude hovoriť o kultúrnych presahoch v stredoeurópskej moderne, porovnávať sa budú britská autorka Virginia Woolf a slovenská spisovateľka Božena Slančíková-Timrava a čo-to sa povie aj o feministických tendenciách v literatúre. Diskusia medzi Zuzanou Husárovou s Veritou Sriratanou prebehne v angličtine a určite zaujme všetkých milovníkov literatúry.



*Exkurzia do knihárskej dielne Lidy Mlichovej
kniharska_dielna_mlichovaNie všetci Žilinčania vedia, že v ich meste sa nachádza jedno z nevšedných a jedinečných miest, ktoré nadväzuje na dlhú remeselnícku tradíciu jednej knihárskej rodiny – Knihárska dielňa Lidy Mlichovej. Ak chcete pre svoju triedu sprostredkovať zaujímavý zážitok, objednajte si exkurziu priamo do nej. Dozviete sa tajomstvá ručnej knihárskej výroby, uvidíte vznik knižných väzieb v priamom prenose a dozviete sa mnoho zaujímavých podrobností o zhotovení kníh od zakladateľky dielne, pani Lidy Mlichovej.
Exkurziu si objednávajte v skupinách, jedna skupina max. 10 žiakov plus pedagóg, trvanie 40 min., cena 15 € za skupinu. Kontakt: Natalie Novik, ktorá v knižnej dielni asistuje: 0944 329 628, natalie@stanica.sk (nezľaknite sa jej príjemného ruského akcentu, alebo skúste komunikovať po anglicky).
www.kniharskadielna.sk

**Prednáška o stavbe S2
s2_novy_priestor1Z celoročnej ponuky pre stredné školy je zaujímavá i prednáška o stavbe alternatívneho divadla S2, na ktorého stavbu sa ako materiál použili pivné prepravky, slamené balíky a hlina. Prednášku vedie riaditeľ kultúrneho centra Marek Adamov a je spojená s projekciou dokumentárneho filmu o tejto stavbe od Tomáša Rafu.




*Pripravujeme
Living documentary v akcii*Na konci mája/v júni organizujeme pre školy projekcie filmov zruženia Jekhetane-Spolu, ktoré vznikli v spolupráci s o.z. Living documentary a diskusie s členmi Living documentary, ktoré sa venujú otázke rómskeho etnika na Slovensku a ich spolunažívaniu s nami. Svojou prácou búrajú negatívne stereotypy, chodia po školách a svoje skúsenosti a dokumenty sprostredkúvajú mladšiemu publiku. Viac o ich aktivitách zatiaľ nájdete na webových stránkach a detaily o ich návšteve u nás, čoskoro:
livingdocumentary.blogspot.sk
www.ipon.sk








Ak ste si vybrali z ponuky vzdelávacích programov, dohodnite si s nami konkrétny termín. Kontakt: Anna Bárdyová, 0902 521 366, anna@stanica.sk (ak nie je uvedené inak). Prijímame i platné kultúrne poukazy.

Tagged as: , , , , , , , , , , , , , , , ,

Nie je možné pridávať komentáre.

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics