Jeden svet pre školy
premietania pre žiakov a študentov
21. 1. - 31. 1. 2013

projekcie_pre_skolyUž tradične v januári sa do mesačného programu Stanice dostávajú filmy dokumentárneho festivalu Jeden svet. Leitmotívom tohto ročníka je Svet v pohybe, ktorý sa točí okolo revolúcií a občianskych protestov a to nie len v arabskom, ale i ostatnom svete. Ďalšími rozoberanými témami sú: situácie v nedemokratických režimoch, angažované umenie, ekologické témy, boj s predsudkami…

V termíne od 21. januára do 31. januára 2013 premietame dokumentárne filmy aj pre školákov zo základných a stredných škôl.

Organizované projekcie pre žiakov základných škôl (6. - 9. ročníka) sú bezplatné, pre študentov stredných škôl je to za symbolických 0,50 € na osobu, ktoré poputujú na podporu projektov občianskeho združenia Človek v ohrození. Filmy sú vždy uvedené s krátkym lektorským výkladom a diskusiou.

Kapacita sály je max. 60 žiakov. Váš termín premietania, si prosím, rezervujte na anna@stanica.sk, 0902 521 366 (pre základné i stredné školy).

Vyberáte si ľubovoľný film alebo kombináciu filmov z nasledujúcej ponuky - je rozdelená do tematických festivalových sekcií. Pre návštevu základných škôl sú vhodné posledné tri na zozname dokumentov. (Okrem týchto filmov dávame školám tiež možnosť vybrať si z ponuky dokumentov, ktoré uvádzame v dennom a večernom programe tohtoročného festivalu.)

Filmové sekcie:

Nedáme sa umlčať (arabská jar rok po, mapovanie revolúcií v Európe a USA za lepšie životné podmienky, občiansky aktivizmus mladých ľudí – za lepšiu spoločnosť)

1film-ako-brnoFilm ako Brno –Vít Klusák, Andran Abranjan, Kristýna Bartošová / ČR / 2011 / 63 min.
1. mája 2011 sa v Brne konal každoročný pochod neonacistov. Ako reakcia vznikla iniciatíva BRNO Blokuje, prepojená cieľom nenásilnej blokády pochodu. Dokumentarista Vít Klusák a šesť jeho študentov a študentiek z FAMU, natočili rôzne aspekty tohto dňa. Stretávame sa zo všednými, aj nevšednými hrdinami tejto telenovely - televízny reportér, pre ktorého „bez konfliktu nie je reportáž“, neonacisti, blokádnici, Rómovia, policajti, paralelne prebiehajúce prvomájové akcie politických strán, ale aj zvieratá v zoo.

made-in-berdskMade in Berdsk - Charles Maynes, Andrey Babaev, Masha Eismont / Rusko / 2011 / 36 min.
Obyvatelia stotisícového sibírskeho mesta Berdsk sa o politiku nikdy veľmi nezaujímali. Štrnásť rokov tu vládol starosta zvolený za najväčšiu vládnu stranu Jednotné Rusko. Pred komunálnymi voľbami 2011 bol zvolený do regionálnej vlády a všetci automaticky predpokladali, že jeho miesto zaujme jeho zástupca a stranícky kolega. Lokálne noviny sa ale rozhodnú vyburcovať voličov z pasivity, diskutovať s nimi o problémoch, a vzbudiť v nich presvedčenie, že budúcnosť mesta majú vo svojich rukách. Priebeh lokálneho volebného súboja predznamenáva celkovú nespokojnosť Rusov, ktorá sa po sfalšovaných parlamentných voľbách zhmotnila do povolebných protestov, najväčších od konca Sovietskeho zväzu.

nedame-sa-umlcatNedáme sa umlčať – Jonny von Wallström, Alexandra Sandels / Švédsko / 2011 / 57 min.
Snímka dokončená v lete 2011 ponúka ucelený pohľad na priebeh revolúcií v troch rôznych krajinách a ukazuje až prekvapivo veľké množstvo zhodných rysov medzi jednotlivými protestmi. Film začína v Tunisku, kde plameň arabskej jari zapálil svojim protestným sebaupálením Mohammed Bouazizi. Priebehom „twitterovej revolúcie“ v Egypte sprevádzajú tri známe tváre, bloger Wael, fotograf Hossám a novinár Imrán. Zdôrazňujú rolu, ktorú zohrali nové médiá. V Libanone demonštranti od vlády požadovali hlavne ukončenie náboženských sporov medzi kresťanmi a moslimami.

novy-svetNový svet - Jaan Tootsen / Estónsko / 2011 / 59 min.
Ako väčšine európskych metropol, aj estónskemu Tallinnu vládnu autá. Keď bola roku 2006 otvorená vo štvrti Nový Svet ďalšia cesta určená výlučne autám, došla skupine obyvateľov trpezlivosť. Po usporiadaní protestu, pri ktorom v plynových maskách bránili slávnostnému sprievodu pri otvorení tejto cesty, sa rozhodli založiť Spoločnosť Nový Svet. Náplňou ich práce sa stali najrôznejšie aktivity obmedzujúce automobilovú dopravu, od sprejovanie falošných prechodov pre chodcov, po diskusie s úradníkmi.

spat-na-tahrirSpäť na Tahrír – Petr Lom / Nórsko, Kanada / 2012 / 83 min.
Radosť, hrdosť a pospolitosť revolučných dní vystriedala v Egypte každodenná snaha o prežitie. Ako sa revolúcia podpísala na životoch obyvateľov? Peter Lom vo svojej dokumentárnej eseji zbiera príbehy účastníkov zlomových udalostí, či už boli na strane odporcov, alebo priaznivcov revolúcie, alebo sa udalostiam iba prizerali. Revolúcia nezvrhla represívny systém, zakorenený v štátnych orgánoch a v medziľudských vzťahoch, naopak, ponúkla príčinu k prehĺbeniu policajnej tyranie.

Máte právo vedieť (o porušovaní ľudských práv, problémoch rozvojového sveta, témy, o ktorých sa nedozviete z médií)

happyHappy - Roco Belic / USA / 2011 / 75 min. / slovenské titulky
Čo vás robí šťastnými? Peniaze? Deti a rodina? Vaša práca? Žijete v spoločnosti, ktorá si váži a podporuje šťastie a spokojnosť? Nachádzame sa uprostred revolúcie šťastia? Roko Belic, režisér filmu nominovaného na Oscara „Genghis Blues“ teraz prichádza s filmom Happy, v ktorom sa snaží nájsť odpovede na tieto otázky. Film nás prevedie od riek v Lousiane po púšť v Namíbii, z pláži v Brazílii do japonskej dediny Okinawa a odhalí tajomstvá našej najcennejšej emócie.

bielorusky-senBieloruský sen – Jekaterina Kibalčič / Rusko / 2011 / 50 min. / rusky / slovenské titulky
Príbeh mladého človeka z Minska, ktorý väčšinu svojho života prežil v krajine riadenej diktátorom. Na pozadí sfalšovaných volieb, brutálnych represií a vážnej ekonomickej krízy film približuje, ako stále viac ľudí v „najstabilnejšej“ postsovietskej krajine začína žiadať zmenu. Je to príbeh o tom, ako režim môže zničiť človeka, ale aj ako si človek vie nájsť svoju vlastnú slobodu v štáte, ktorý má nad ním absolútnu moc. Bieloruský sen je prvý nezávislý dokumentárny film, ktorý sleduje udalosti v Bielorusku po prezidentských voľbách v roku 2010.

hlas_BarmyHlas Barmy - Turid Rogne / Nórsko / 2011 / 64 min.
„Nevnímame to ako prácu. Je to náš osud, naša budúcnosť,“ hovorí barmský šéfredaktor malého rádia Demokratický hlas Barmy (DVB). Cieľom exilovej rozhlasovej stanice bolo prinášať slobodné informácie do rodnej krajiny, kde nezávislé médiá prakticky neexistujú. V roku 2011 junta vypísala parlamentné voľby. Dokument sleduje prípravu redakcie DVB na tento zásadný moment v dejinách krajiny, ktorý sa rozhodla prenášať naživo na televízne obrazovky. Napriek počiatočným problémom s prenosom sa reportérom DVB podarí priniesť autentické svedectvo o priebehu volieb vrátane dojímavého okamihu, kedy režim prepustí opozičnú političku a obhajkyňu ľudských práv Aun Schan Su Ťij.

kto-zabil-natashuKto zabil Natašu? - Myléne Sauloy / Veľká Británia, Rusko, Francúzsko, Čečensko / 2011 / 64 min.
Groznyj, hlavné mesto Čečenska, 15. júla 2009. Nataše Estemirovej, novinárke a aktivistke, sa už nikdy nepodarilo prísť na plánovanú schôdzku. Jej život ukončila guľka a jej telo našli pohodené pri ceste. Hľadala pravdu a zhromažďovala dôkazy o zločinoch páchaných brutálnym aparátom Ramzana Kadyrova, ktorého za prezidenta dosadil Vladimír Putin. Strhujúci investigatívny dokument rozplieta súvislosti medzi vraždami známych kritikov a kritičiek režimov Vladimíra Putina a bábkovej vlády Ramzana Kadyrova. Snímka je komplexným dokumentom o umlčovaní disidentov, novinárov a ľudskoprávnych aktivistov v súčasnom Rusku a Čečensku.

zvlastny-letZvláštny let - Fernand melgar / Švajčiarsko / 2011 / 103 min.
Švajčiarsko má povesť stabilnej, prosperujúcej krajiny, kde sa občania významne podieľajú na chode celej spoločnosti. Možno aj preto patrí medzi obľúbené útočiská pre utečencov a imigrantov. K nim ale tamojšie zákony už tak prívetivé nie sú. Podľa nich môžu byť ľudia bez povolenia k trvalému pobytu kedykoľvek zatknutí, zadržaní až na dva roky a následne vyhostení späť do krajiny pôvodu takzvaným „zvláštnym letom“. Oceňovaný režisér Fernard Melgar sa vypravil do útvaru policajného zaistenia neďaleko Ženevy, aby bez komentárov či vysvetliviek priblížil, čo sa deje za tímito múrmi.

0800-800-8180800 800 818 - Marcel Pázman / Slovensko / 2011 / 29 min.
Obchod s ľuďmi je popri obchode s drogami a so zbraňami jedným z najvýnosnejších nelegálnych obchodov na svete. Pre obchodníkov je to biznis ako ktorýkoľvek iný - jediným rozdielom je, že tovarom sú ľudia. Obchodníci ich zneužívajú, vykorisťujú a nútia rôznymi – i neľudskými spôsobmi a prostriedkami – len aby na nich zarobili. Odhaduje sa, že len v Európe sa stane obeťami obchodovania s ľuďmi každoročne 250 tisíc ľudí. Film predstavuje tento akútny problém našej spoločnosti na reálnych príbehoch reálnych ľudí.

Zelená revolúcia (eko- témy)

ked-sa-rube-lesKeď sa rúbe les – Marshall Curry, Sam Cullman / USA / 2011 / 85 min.
Pojem environmentálny či ekologický terorizmus sa začiatkom 21. storočia stal súčasťou mediálneho slovníka. Dokument prináša osobný príbeh aktivistu Daniela McGowena, ktorý sa v rámci radikálnej organizácie Earth Liberation Front podieľal na prípadoch podpaľačstva v USA. Film zaujímavým spôsobom pracuje s dilemou, aké prostriedky sú v boji za vyššie ciele, prekračujúce konzumné hodnoty dnešného sveta, ešte spoločensky prijateľné. Film sa roku 2012 dostal do najužšej nominácie na Oscara.

radioaktivistiRádioaktivisti: Japonsko po Fukušime - Julia Leser, Clarissa Seidel / Nemecko / 2011 / 72 min.
Na pozadí vlny protestov proti atómovej energetike, vyvolaných katastrofou vo fukušimskej elektrárni, odkrýva film sociálne a kultúrne zmeny, ktorými japonská spoločnosť v súčasnosti prechádza. Snímka si v názve pohráva s dvomi témami, ktoré hýbu krajinou vychádzajúceho slnka: rádioaktivitou, spojenou práve s tragédiou vo Fukušime, a aktívnym prejavom nesúhlasu s usporiadaním, hodnotami a vývojom súčasnej japonskej spoločnosti. Snímka je tiež zaujímavou sondou do sveta bujnejúcich alternatívnych subkultúr, ktorých zástupcovia sa nechcú uspokojiť s konzumnými hodnotami väčšinovej spoločnosti.

Ženy v prvej línii (filmy o osudoch žien v krajinách, kde nie je rovnoprávnosť pohlaví samozrejmosťou)

Mutinta and Twombo.Prenášač - Maggie Betts / USA / 2011 / 88 min.
Zambijské dievča Mutina Mweemba snívala ako dieťa o tom, že sa vydá za milujúceho muža, spoločne s ním bude vychovávať deti a pripraví im podmienky pre čo najlepší život. Keď stretne Abarcona, myslí si, že sa jej sny začínajú plniť. Až po svadbe zisťuje, že Abarcon žije v polygamnom manželstve. Než sa stačí s novým prostredím zžiť, do chodu rodiny zasiahne choroba AIDS. Keď za týchto okolností Mutina otehotnie, jej životná situácia sa ešte skomplikuje. Dokument, je výpoveďou o súčasnej Afrike, ktorá sa snaží pochopiť a prekonať vlastný nepriaznivý osud.

Zabudnuté príbehy (téma vyrovnávania sa s minulosťou)

tiene-barbarskej-nociTiene barbarskej noci – I. Sivák / Slovensko / 2012 / 40 min. / slovensky
Na jar roku 1950 nariadil Ústredný výbor KSČ likvidáciu mužských reholí. Tzv. „Akciu K“ – kláštory - naplánovali v noci z 13. na 14. apríla roku 1950. Cieľom akcie bolo obsadiť kláštory, vysťahovať rehoľníkov a zmocniť sa majetku cirkvi. Na Slovensku „Akcia K“ postihla viac ako 1000 rehoľníkov, 16 rehoľných rádov a zlikvidovala činnosť vo viac ako 90-tich kláštoroch. Dokument vyrozpráva osudy piatich mužov, ktorým barbarská noc prekazila životné rozhodnutia.

22-hlav22 hláv – Matúš Demko / Slovensko / 2012 / 39 min. / slovensky
Skutočný príbeh z čias komunizmu o hrdinstve a statočnosti policajtov – príslušníkov Zboru národnej bezpečnosti. Komunistami vykonštruovaný súdny proces mal naveky ostať utajený za múrmi Justičného paláca v Bratislave. Mladí muži za svoju odvahu postaviť sa proti praktikám Štátnej bezpečnosti zaplatili životom. Bol to aj Bernard Jaško z Černovej a Pavol Kalinaj z Bijacoviec – po roku 1990 rehabilitovaní a neskoršie ocenení Radom Ľudovíta Štúra III. triedy in memoriam.

Jeden svet deťom (o osudoch detí – filmy určené pre detského diváka)

ellenin_svetEllenin svet - Saskia Gubbels / Holandsko / 2011 / 18 min.
Ellena je napriek sluchovému postihnutiu dieťa ako každé iné.
Jedenásťročná Ellena je rovnako ako jej rodičia nepočujúca a dorozumieva sa znakovou rečou. Len s najväčšou námahou dokáže artikulovať. V poslednom ročníku základnej školy stojí pred zásadným rozhodnutím: má pokračovať v škole pre hluchonemých, alebo sa pokúsiť, rovnako ako jej najlepšia kamarátka Myrthe, o štúdium na strednej škole pre nedoslýchavých? Obavy z nového prostredia zdieľa jej otec, ktorý sa rovnako ako Ellena obáva, či by novú školu so svojím hendikepom zvládla. Dokument citlivo ukazuje, že Ellena je napriek sluchovému postihnutiu dieťa ako každé iné.

probeh_durihoPríbeh Ďuriho - Andrei Dascalescu / Holandsko, Rumunsko / 2010 / 8 min.
Radosti a starosti rómskeho chlapca Ďuriho.
Hlavnou postavou aj sprievodcom filmu je malý rómsky chlapec Ďuri. Rád by sa stal v dospelosti vodičom kamiónu alebo policajtom. Momentálne ale so svojimi rodičmi a štyrmi súrodencami žije v malej drevenej chatrči, ktorá sa v zime dá len ťažko vykúriť; podobne ako sedem desiatok členov rómskych rodín, ktorí boli do bezprostrednej blízkosti páchnucej čističky odpadových vôd premiestnení v roku 2004 s prísľubom, že ide len o dočasné riešenie. Ani zúfalé životné podmienky v ich osade však malému Ďurimu a jeho priateľom nebránia v každodenných hrách.

dlha_dlha_cestaDlhá dlhá cesta - Oto Hudec / SR / 2012 / 8 min. / slovenské titulky
Krátky animovaný film o fascinujúcej a často tragickej ceste imigrantov za lepším životom.
Po tom, čo autor dlhodobo pracoval s témou imigrácie a tiež prežíval podobnú situáciu na vlastnej koži v Portugalsku, vracia sa v krátkom animovanom filme k najfascinujúcejšej a často krát aj najtragickejšej časti. K ceste. Emigranti na ceste do USA a Európy musia často prejsť púšťou, preplaviť more, falšovať dokumenty, utekať pred hraničnou políciou. V týchto situáciách sú krehkí, podobne ako malé figúrky z vaty v otvorených priestoroch, ktoré vystupujú v krátkom animovanom filme. Ich cesta za slobodou bola filmovaná v rozličných prostrediach - v Portugalsku, Španielsku, v USA a na Slovensku - na miestach, ktoré korešpondujú so skutočným prostredím imigrantov.

Podpora:
logo

Tagged as: , ,

Nie je možné pridávať komentáre.

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics