Stanica v sieti Trans Europe Halles

Trans Europe Halles logo
Stanica je od r. 2004 hrdým členom Trans Europe Halles, medzinárodného networku nezávislých kultúrnych centier. TEH je jednou z najstarších kultúrnych sietí v Európe, vznikla v r. 1983. Spája pionierov v kultúrnom sektore od Moskvy cez Budapešť až po Belehrad, kreatívne sily v Amsterdame, Helsinkách či Berlíne, aby sme spomenuli pár miest, medzi ktorými je aj Žilina. V súčasnosti má network 58 členov a 21 spriatelených organizácií v 27 európskych štátoch. Niektoré sú menšie dobrovoľnícke skupiny, iné veľké etablované kultúrne inštitúcie so stovkami zamestnancov.
TEH Meeting v Lecce, 2015
Špecifikami, ktoré spájajú členské centrá, sú okrem nezávislého postavenia založeného na občianskej a nie politickej iniciatíve, multidisciplinárny program a sociálna či komunitná angažovanosť - žiadne z centier nie je výsostne umeleckou organizáciou, poskytuje priestory pre ďalšie komunitné iniciatívy, prevádzkuje vlastnú škôlku či pekáreň, buduje park alebo inak sa podieľa na živote vo svojom meste alebo sídlisku. Väčšina z členov TEH sídli v rekonštruovaných budovách bývalých tovární, v obchodných a industriálnych priestoroch - tak ako naša Stanica - a prispieva významne k revitalizácii štvrtí zdevastovaných rokmi priemyselnej výroby alebo stratenej pôvodnej funkcie.

trans-europe-halles-meeting

Trans Europe Halles je jedným z najaktívnejších kultúrnych networkov v Európe, predstavuje platformu pre vzájomnú výmenu, podporu a spoluprácu medzi členskými centrami. Výsledkom sú veľké medzinárodné projekty, ale najmä množstvo menších bilaterálnych či trilaterálnych výmen a spoluprác. Aj do Žiliny tak cestujú umelci z koncertnej lode A38 v Budapešti alebo z viedenského centra WUK či košickej Tabačky, aby sa tu zastavili v ďalšom bode na svojho turné. Umelci zo Slovenska zase cestujú von, aj do vzdialenejších centier ako je luxemburská Kulturfabrik, nórske centrum Tou Scene v Stavangeri, Pekarna v Maribore. V roku 2015 sme s našou detskou súčasnou operou vystupovali v A4, Tabačke a plzenskej železničnej stanici JOHAN - centrum pre kultúrne a sociálne projekty.
TEH Meeting v Lecce, Workshop The Third Landscape, 2015
Vymieňame si aj dobrovoľníckov v rámci programu Európska dobrovoľnícka služba a na stáže či rezidečné pobyty necestujú len umelci. Posledným veľkým projektom v rámci TEH bol Engine Room Europe a momentálne začíname skúmať nové ekonomické modely nezávislých kultúrnych centier v rámci projektu Creative Lenses. Aktuálny je program Staff Exchange (nadväzuje na obdobný program Changing Room), európsky mobilitný projekt pre kultúrnych pracovníkov, ktorý pomáha ich dennodennej praxi v domácom centre. V minulosti sme hosťovali Luciju Smodiš z Pekarny v Maribore, kultúrna manažérka Katka Ďuricová cestovala do Talianska na špeciálny tréning pre lídrov kultúrnych organizácií, do holandského P60 cestoval náš technik Ints Plavnieks, hudobný dramaturg Peter Hapčo absolvoval stáž v londýnskom Village underground, architekt Peter Lényi absolvoval workshop o trvalej udržateľnosti v berlínskej ufaFabrik, Róbert Blaško absolvoval v talianskom Maniffature Knos workshopy s filozofom a záhradným architektom Gillesom Clémentom atď.
Česko-slovenská výprava, TEH Meeting v Budapešti, 2015, foto Tatiana Brederová
Najdôležitejšou akciou networku je však najmä Trans Europe Halles Meeting, stretnutie-konferencia celej siete, ktoré sa koná dvakrát ročne, vždy na inom mieste v rámci siete. Okrem interných a praktických zasadnutí a priestoru pre neformálnu výmenu, má každý TEH Meeting svoju tému a program workshopv, prednášok a večerných akcií. Samozrejme veľmi dôležitá je aj samotná návšteva toho-ktorého členského centra a spoznanie jeho priestorov, fungovania, programu. V máji 2009 sme Trans Europe Halles Meeting hosťovali na Stanici a stretlo sa tu takmer 150 profesionálov z kultúry z celej Európy. Vďaka spolupráci v rámci siete sme robili trojročný výskum architektúry nezávislých kultúrnych centier a v roku 2014 sme vydali knihu “Design handbook for cultural centres“, ktorú teraz distribuujeme do celého sveta. V roku 2015 sme vyslali šesť ľudí zo Stanice a Novej synagógy na stretnutia v Budapeštie (Bakelit Multi Arts Centre) a v Lecce (Manifatture Knos).
TEH Meeting v Budapešti, 2015
Okrem Stanice je členom TEH zo Slovenska aj košická Tabačka Kulturfabrik (od roku 2009) a bratislavský A4 - nultý priestor (od 2010) a ako priateľská organizácia sa zaregistrovala slovenská Anténa - sieť pre nezávislú kultúru, ktorá združuje viac ako dvadsať nezávislých centier a organizácií na Slovensku.
TEH Meeting v Lecce, 2015
Viac informácií o fungovaní a aktivitách Trans Europe Halles, rovnako aj plány do budúcna, nájdete na www.teh.net . Za finančnú podporu nášho členstva v networku Trans Europe Halles i cestovných a ďalších nákladov spojených s cestovaním na stretnutia siete ďakujeme Ministerstvu kultúry SR.

Stanicu podporuje

Tagged as: , ,

Nie je možné pridávať komentáre.

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics