Galéria EVS dobrovoľníkov

mladezvakciiteh_logoStanica je hosťujúcou aj vysielajúcou organizáciou v programe Európska dobrovoľnícka služba (European Voluntary Service), ktorý je súčasťou programu EÚ Mládež v akcii. Prostredníctvom EDS majú možnosť mladí ľudia do 30 rokov pracovať v najrôznejších organizáciách (mládež, ekológia, sociálne veci, historické dedičstvo, komunitný život, umenie a kultúra, …)  v krajinách: EÚ, EFTA/EEA, ale aj v kandidátskych krajinách na vstup do EÚ a tiež v susediacich partnerských krajinách južnej a východnej Európy, Euromed-u, východnej Európy a Kaukazu.

Európski dobrovoľníci sú na Stanici dobre “známi” - stretávate ich za barom, pri predaji lístkov, vidíte ich v meste s plagátmi alebo počas akcií s foťákom v ruke. Robia však aj mnohé neviditeľné veci - pripravujú akcie, stavajú scénu a pomáhajú technikom so stavbou, občas spolupracujú v detských ateliéroch, sú skrátka poruke a pripravení pomôcť pri všetkom, čo sa na Stanici deje. Učia sa veľa. Okrem toho ako funguje kultúrne centrum ako Stanica, ako sa robí program, ako zháňame financie atď, sa učia aj po slovensky. Niekomu sa to podarí viac, inému menej.

mario_bojic_klara_grundsteine_evsDobrovoľníkov hosťujeme v Truc sphérique už od roku 2001 a spolu ich bolo viac než 50. Z Francúzska a Čiech, boli aj Angličania, Lotyši, boli dobrovoľníci z Talianska, Turecka, Nemecka, Belgicka, Estónska, … A niektorí dokonca aj zostali na Slovensku - mnohí zo Žiliny poznáte Francúza Christiana Potirona (dnes pracuje v Košiciach pre Európske hlavné mesto kultúry 2013), ďalšia známa žilinská Francúzka Helene Monin sa už vrátila domov po pár rokoch tu, na Stanici zostal ale pracovať Ints Plavnieks, náš exdobrovoľník z Lotyšska. Kompletný zoznam dobrovoľníkov, ktorých sme hosťovali:

2001: Christian Potiron - Francúzsko, Hanna Nymalm - Fínsko, 2002: Jessica Hagmeijer - Belgicko, Boris Letessier - Francúzsko, Julien Gaichet - Francúzsko, 2003: Sara Lehn - Nemecko, Guillaume Rezeau- Francúzsko, Catherine Lenoble - Francúzsko, 2004: Sam Rees - Veľká Británia, Simon Liberman - Francúzsko, Nils Bijnens - Belgicko, 2005: Irita Antonevica - Lotyšsko, Piibe Kolka - Estónsko, 2006: Cyrille Trambouze - Francúzsko, Paola Furlanetto - Taliansko, Signija Miltina - Lotyšsko, Grace Kyne-Lillley - Veľká Británia, 2007: Ints Plavnieks - Lotyšsko, 2008: Renáta Vášová - Česká Republika, Helene Monin - Francúzsko, Audrey Beauvais - Francúzsko, Mareike Zobel - Nemecko, 2009: Ceren Turan - Turecko, Jitka Sedláková - Česko, Pavla Byrtusová - Česko, Tomáš Morávek - Česko, Florent Hazucka - Francúzsko, 2010: Klara Grundstenie - Lotyšsko, Mario Bojić - Srbsko, Martin Krkošek - Česko, 2011: Christin Eberhardt - Nemecko, Nataša Prelog, Niki Žveglič - Slovinsko, Mathilde Rossignol - Francúzsko, David Naranjo Pulido - Španielsko, 2012: Natallia Novik - Bielorusko, Nežka Struc - Slovinsko, Vinciane Anthonioz - Francúzsko, 2013: Arturs Plavnieks - Lotyšsko, Algis Kaveckis - Litva, Mats Blakstad - Nórsko, 2014: Iuri Bursulaia - Gruzínsko, Jana Baierová - Česká republika, Elena Aiga Bountouraki - Grécko, 2015: Baptiste Rocher, Max Van Daele - Francúzsko, Zlata Borůvková - Česko, Nienke Voorintholt - Holandsko, 2016: Lucas Verheij - Holandsko, Kathrine Thude - Dánsko, Mariia Dubova - Ukrajina.

Okrem toho vysielame mladých ľudí odtiaľto do zahraničia - ak máte medzi 15 a 30 rokov a chcete zažiť polrok až rok ako dobrovoľník v nejakej zaujímavej organizácii v zahraničí, skúste pohľadať najprv v databáze organizácií alebo v databáze projektov, kde môžete vyhľadávať podľa preferovanej krajiny alebo zamerania organizácie. Potom im napíšte - kto ste a prečo by ste chceli za dobrovoľníka k nim, priložte životopis. Ak sa vám ozvú a majú voľné miesto, tak je to dobré, spoločne napíšeme projekt a o tri-štyri mesiace môžete vyraziť. Cestovné, ubytovanie, vreckové a stravu uhradí grant z programu EDS. Ak nenájdete na prvýkrát, tak treba hľadať ďalej, podarí sa na druhýkrát. Pre viac informácií a pomoc kontaktujte Nienke Voorintholtovú, ktorá má na Stanici EVS na starosti - nienke@stanica.sk alebo 0944 402 899, rada pomôže. Zoznam tých, ktorí zo Slovenska na EVS cestovali (aj s krajinami, do ktorých smerovali) je tu:

1999: Marek Adamov - Luxembursko, 2003: Rado Zajac - Švédsko, Igor Kocián - Írsko, Tatiana Reháková - Írsko, 2004: Michal Chudáčik - Španielsko, 2005: Martina Dacejová - Bulharsko, Martin Vyšňa - Taliansko, Dušana Pazderková - Španielsko, Lucia Jurová - Taliansko, Nora Devečková - Poľsko, Alena Baňáková - Česko, Lucia Gogolová - Česko, 2007: Veronika Beňová - Francúzsko, Silvia Janošková - Holandsko, Monika Beňová - Belgicko, Ľudmila Plachá - Grécko, 2008: Anna Kršiaková - Česko, Jana Bercelová - Česko, 2009: Dušan Dobiaš - Slovinsko, Martina Prokopová - Srbsko, Eva Čerňanská - Španielsko, Svetlana Sarkisjanová - Nórsko, Mariana Večeríková - Nórsko, Katarína Vakrčková - Nórsko, 2010: Ľubica Melichová - Španielsko, 2011: Diana Huľová - Belgicko, Marek Krajčuška - Island, Anna Bardyová - Srbsko, Zuzana Grochalová - Rumunsko, 2012: Michaela Hrbáčková - Arménsko, Jana Kandlová - Srbsko, Tomáš Ďurana - Gruzínsko, Marika Mazáková - Česká republika, 2013: Zuzana Gogová - Srbsko, Katarína Cáková - Island, 2014: Adam Kubík - Bulharsko, Veronika Dúbravová - Česká republika, 2015: Michal Čerňanský - Slovinsko, Zuzana Dorociaková - Nórsko, Dana Račková - Česko.

Aj v rámci networku Trans Europe Halles, ktorého je Stanica členom, funguje EDS. Prioritne sa snažíme, aby sme si dobrovoľníkov vymieňali medzi kultúrnymi centrami. Na jednej strane tak máme istotu, že poznáme a môžeme sa zaručiť za miesto, kam dobrovoľníka posielame, na druhej strane vieme, že keď sa vráti naspäť, môže na Stanici zúročiť svoje skúsenosti. A hosťujúca organizácia tiež má lepšiu predstavu, aký dobrovoľník sa k nej hlási, pretože pochádza z partnerského kultúrneho centra. V rámci TEH vznikol pred pár rokmi aj projekt Lift, ktorý bol a stále je akousi nadstavbou - obsahuje napríklad stretnutia dobrovoľníkov z rôznych centier z Európy, spoločný blog či tréningy pre ľudí, ktorí majú v organizáciách dobrovoľníkov na starosti. Viac sa o Lifte môžete dozvedieť na stránke www.teh.net, prípadne si stiahnuť publikáciu Try Your Wings, ktorú TEH vydal rovnako ako kompletný a zaujímavý manuál The Lift Hanbook.

535 what does it really take to be a volunteer from Mišo Hudák on Vimeo.

Oficiálne info o programe EÚ Mládež v akcii, prihlášky a technické informácie hľadajte na www.mladezvakcii.sk.

Galéria bývalých dobrovoľníkov na Stanici:

evs_jana Baptiste Rocher (FR)

evs_jana Jana Baierová (CZ)

evs_elenaElena Aya Bountouraki (GR)

evs_iuri Iuri Bursulaia (GE)

evs_matsMats Blakstad (NO)

evs_algisAlgis Kaveckis (LT)

evs_artursArturs Plavnieks (LV)

VincianeVinciane Anthonioz (FR)

nezka_struc
Nežka Struc (SLO)

natalia_novik
Natallia Novik (BLR)
natasa_prelogNataša Prelog (SLO)
niki_zveglicNiki Žveglič (SLO)
david_naranjo_pulidoDavid Naranjo Pulido (ESP)
mathilde_rossignol Mathilde Rossignol (FR)
christin_eberhardChristin Eberhardt (DE)
martin_krkosekMartin Krkošek (CZ)
klara_grundsteineKlara Grundsteine (LV)
mario_bojicMario Bojic (SER)
pavla_byrtusovaPavla Byrtusová (CZ)
jitka_sedlakovaJitka Sedláková (CZ)
ints_plavnieksInts Plavnieks (LV)
tomas_moravekTomáš Morávek (CZ)
evs_florentFlorent Hazucka (FR)
evs_heleneHelene Monin (FR)

evs_audreyAudrey Beauvais (FR)

evs_cerenCeren Turan (TR)

evs_paolaPaola Furlanetto (IT)

evs_signijaSignija Miltina (LV)

evs_renataRenata Vášová (CZ)

evs_graceGrace Kyne-Lillley (UK)

evs_iritaIrita Antonevica (LV)

evs_christianChristian Potiron (FR)

Tagged as: , ,

Nie je možné pridávať komentáre.

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics