Boli sme v Štiavnici, Bystrici, Bratislave i Košiciach, budeme v Benátkach, a ďalšie nielen cestovateľské novinky z apríla

00_lipaJe za nami štvrtý mesiac a okrem “hustého” programu (viac než 20 akcií a k tomu dielne, workshopy, …a veľa veľa divákov) a novej lipy od Magdy Vášáryovej sa udiali aj ďalšie zaujímavé veci, ktoré ste v programe nemohli nájsť a ani na záhrade vidieť. Tu je ich krátky report:

* 5. - 6. apríla 2012 sme sa stretli s podobnými kultúrnymi centrami z našej krajiny v Banskej Štiavnici. Spolu tvoríme Anténu - sieť pre nezávislú kultúru a okrem nášho často marginalizovaného postavenia (pri rozdeľovaní peňazí) sme sa rozprávali o spolupráci. Napríklad v tipoch a trikoch, čomu všetkému sa v rámci samofinancovania venujeme a pomáha to zároveň nášmu hlavnému poslania. Hosťujúca Banská St a nica napríklad predáva lístky na vlak, viac info tu >

* 10. - 11. apríla 2012 nás navštívil po rokoch Philipp Dietachmair z amsterdamskej European Cultural Foundation, ktorá nás medzi prvými podporila celkom na začiatku existenie v roku 2003 a patrí preto medzi našich vzácnych donorov - už len za tú odvahu, ktorú prejavila mladým ľuďom, ktorých projekt sa mohol aj nepodariť. Philipp chce náš príklad teraz zahrnúť do svojej štúdie o podnikavosti (enterpreneurship) v kultúre.

* 12. apríla 2012 zavolal nový mnister kultúry Marek Maďarič nášho riaditeľa Mareka Adamova na stretnutie kultúrnej obce, ktorého výsledkom boli podnety k programovému vyhláseniu ministerstva. Zostáva len veriť, že sa dobré idey naplnia, chuť k spolupráci tu je.

* 20. a 21. apríla 2012 absolvoval Dušan Dobiaš tréning pre mentorov a supervízorov európskych dobrovoľníkov (EVS).

* Robo Blaško hodnotil grantové projekty pre Nadáciu Orange, Marek Adamov zase program Think Big pre Nadáciu Ekopolis a spoločnosť Telefonica Slovensko. Projektov bolo veľa a peňazí málo, ale aspoň tie najlepšie dostali.

* 25. apríla 2012 prednášal o Stanici Marek Adamov pre študentov banskobystrickej UMB - cieľom bolo motivovať ich, že keď sa chce, tak sa dá. Navštívil aj Záhradu, nové kultúrne centrum, kde sa odohráva presne to, čo u nás pred rokmi (rekonštrukcia budovy) a veľmi držíme palce.

* S-dvojku, keramiku a ďalšie zaujímavé veci sme okrem toho opäť prezentovali pre študentov žilinských základných a stredných škôl, ktoré k nám chodia viac a viac.

* 26. apríla 2012 tu boli študenti vysokých a stredných škôl z Nitry, ktorí mali prednášok celý deň - v rámci projektu Divadelnej Nitry s názvom Ako na divadlo sa stretli s režisérom Ján Šimkom a ďalšími aktérmi nášho projektu Posledná historická úloha mladej generácie. Toto predstavenie sme v rovnaký deň hrali poslednýkrát, derniéra sa vydarila a kto toto predstavenie nevidel za dva roky v Žiline alebo inde, môže ľutovať.

* 27. - 29. apríla 2012 cestoval Dušan Dobiaš opäť do Banskej St a nice, kde bol workshop zástupcov 24 projektov, ktorých Ján Pernecký (Research) oslovil, že ich v rámci svojho konceptu Asking Architecture chce prezentovať na benátskom bienále architektúry. Projekt je to odvážny a hoci máme strach, ako divák dokáže toľko (a naviac interaktívnych) informácií na tejto obrovskej výstave odčítať, bude to pre nás česť.

* V našom projekte Novej synagógy (kumšthalle Žilina) sa tiež diali veci. Prezentovali sme ho viacerým potenciálnym sponzorom (napríklad na Rotary klube alebo pre Rheinzink v Bratislave), stretli sme sa opäť so zástupcami nemeckej ambasády a dostali kompletné podklady o možnostiach podpory z Nemecka. Reštaurátor Ivan Pilný z VŠVU a teoretik architektúry Peter Szalay z Oddelenia architektúry USTARCH SAV začali reštaurátorský výskum a našli prvé objavy pod nánosmi omietok. Maroš Borský, s ktorým sme sa tiež prvýkrát stretli, nám ponúkol byť súčasťou Cesty židovského kultúrneho dedičstva - budeme radi. Americká študentka z Prahy Jessica Hock tu dva týždne natáčala animovano-dokumentárny film o synagóge.

* Martin Krištof absolvoval cestu po Košickom kraji, objavoval pre vás staré zabudnuté kiná na tohtoročný Kinobus, môžete sa tešiť. Získali sme aj grant v rámci programu MKSR - Košice 2013, tak tento rok vyrazíme na východ.

* V rámci networku Trans Europe Halles vznikla pracovná skupina Sustainability Think Tank, ktorej cieľom je urobiť aktivity tejto siete kultúrnych centier a tiež naše spoločné konferencie viac udržateľné - ekologické, ekonomické i sociálne. Najbližší míting TEH bude v Tabačke Kulturfabrik v máji 2012, viac info tu >

* V našej záhrade sa celý apríl pracovalo, veľa dobrovoľníkov nebolo, ale ani roboty už nie je toľko, čo po iné roky. Vykvitli všetky tulipány, ktoré Hanka Hudcovičová v jeseni s deťmi z ateliérov zasadila. Ak máte nápad na aktivitu, ktorú by ste radi v našej záhrade videli alebo robili, dajte nám vedieť.

* Na Deň Zeme sme spolupracovali s Mulicou na organizácii Jarnej cyklojazdy. Prišlo naozaj veľa ľudí, keďže to vyšlo na nedeľné popoludnie, chýbali len primátor a župan, aby videli, koľko ľudí v Žiline chce cyklochodníky. Je to však naša vina, lebo sme ich nepozvali a nabudúce to určite napravíme. Zatiaľ si môžu pozrieť fotky tu >

* V našej zbierke na krídlo, ktoré už od minulého roka máme na Stanici, ale stále nie je splatené, chýba posledných menej než 500 €. Vďaka darcom cez portál www.dobrakrajina.sk sa vyzbieralo viac než 2-tisíc eur. Ak ste ešte neprispeli, zaregistrujte sa a pomôžte.

* 30. apríla 2012 nás navštívil Luke Waterson, cestovateľ a spisovateľ a keďže bol Stanicou nadšený, budeme v Lonely Planet. Tešíme sa veľmi. Rovnako sme sa potešili návšteve pani viceprimátorky Slavomíry Brezovskej, ktorá tu bola podobne ako cestovateľ z Londýna prvýkrát.

* Boli sme aj darovať krv a tiež sa môžete tešiť na novú kávu, ktorá je fair trade a pražená na Slovensku pod značkou Coffee Sheep. My sme ju už koštovali a vy ju nájdete čoskoro. Prvá zásielka je na ceste.

Tagged as: , ,

Nie je možné pridávať komentáre.

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics