Behrensova synagóga, prvé vegánske recepty, Brno kulturní a ďalšie „stalo sa“ vo februári 2012 nielen na Stanici

ekopohareV ďalšom vydaní nášho nového minireportovania udalostí mesiaca, ktoré nenájdete v programe Stanice, ale stoja za zverejnenie, sa dočítate, že vo februári 2012 sme médiám zverejnili zámer obnovy Behrensovej neologickej synagógy v meste, veľa sme cestovali - do Bratislavy, Prahy, Košíc, Brna i Arménska, … a začali sme na Stanici aj variť.
***
Podarila sa dobrá malá spolupráca s KC Dunaj v Bratislave, Klubom Lúč v Trenčíne, Tabačkou v Košiciach a spoločne sme nakúpili ekologické poháre na väčšie akcie, ktoré sú z trvácneho plastu a dajú sa umývať a tak použiť viacnásobne. Viac fotiek nájdete vo fotoreporte.
***
Barbora Uríková navštívila Elledanse v Bratislave v rámci monitoringu rezidencie v programe Visegrad Artist in Residency Program – Performing Arts. Debatovala s maďarskou performerkou Martou Ladjanszki a tiež s ľuďmi z hosťujúcej organizácie. Viac info o programe VARP-PA, v ktorom je Stanica koordinátorom nájdete na stránkach www.visegrafund.org
***
Vo februári sa uskutočnila divadelná rezidencia aj na Stanici, počas ktorej sa skúšalo predstavenie A takto?, ktoré malo premiéru na multidisciplinárnej konferencii PRIZMA, organizovanej Fakultou humanitných vied ŽU. Viac so dočítate v rozhovore s Kamilom Mihalovom.
***
Streetartová BOOK(SA) mapujúca 8 farebných pokračovaní Streetart Summitu je nominovaná v ankete Kniha Horného Považia 2011, pomôžete nám vašim hlasom emailom na knihahornehopovazia@gmail.com.
***
Naši divadelní dramaturgovia cestovali na festival Malá inventúra do Prahy a tak sa môžete tešiť na výborné predstavenia, ktoré sme tam vybrali.
***
Pokračuje príprava májovej Noci literatúry, konkrétne vyberáme priestory a čítajúcich. Bude sa čítať napríklad v kostole sv. Štefana, v Rosenfeldovom paláci, v kasárňach, v katakombách, …
***
Pripravujeme slovenské turné vynikajúceho Antic Teatre z Barcelony s predstavením Y Por Que John Cage?, podali sme žiadosť na španielske ministerstvo kultúry na cestovné náklady.
***
Začiatkom marca sme vyslali na Európsku dobrovoľnícku službu Michaelu Hrbáčkovú - na 9 mesiacov do Arménska, do organizácie začleňujúcej telesne hendikepované deti do spoločnosti.
***
Sprevádzajúc žilinskú kapelu Mobius sme navštívili spriatelené kultúrne centrum Tabačka KulturFabrik v Košiciach, ktoré bude v máji organizovať míting medzinárodnej siete kulturfabrík Trans Europe Halles (ktorej členom je aj Stanica).Tabačke sme ponúkli pomoc s technickým zabezpečením tohto významného podujatia, ktoré Stanica hosťovala v máji 2009.
***
Dušan Dobiaš ako zástupca Stanice dostal pozvanie na diskusiu o komunálnej kultúrnej politike v rámci iniciatívy “Brno kulturní”, ktorej cieľom je spolupráca neziskového sektoru a Mesta Brna na vypracovaní plánu zmeny financovania kultúry. Prezentovali súčasný stav kultúrnej politiky a fungovanie neziskoviek v Žiline ako aj úspechy Stanice.
***
Nie prvýkrát sme na Stanici varili, ale tentokrát sme založili tradíciu a tak sa raz do mesiaca budete môcť v nedeľu stretnúť vďaka našej slovinskej dobrovoľničke Nataši Prelog s netradičnými vegánskymi receptami - prvé recepty sú na stiahnutie tu >
***
22. februára 2012 v Bratislave a nasledujúce deň v Žiline sme tlačovkami oficiálne spustili nový projekt nášho občianskeho združenia Truc sphérique - Neologickú synagógu svetoznámeho architekta Petra Behrensa chceme zrekonštruovať na moderný výstavný priestor typu kunsthalle. Mediálna, odborná aj divácka odozva bola veľmi pozitívna, cítime podporu, na žilinskej tlačovke bol aj primátor mesta Igor Choma. Viac o projekte sa dočítate na stránkach www.novasynagoga.sk a držte nám palce, lebo ide o veľkú vec.
***
Ak nestíhate vidieť všetky akcie na Stanice, sledujte výborné fotoreporty na našej stránke alebo sa pridajte k fanúšikom na našom Facebooku, ktorých je už tritisíc.
***
Stále oslovujeme ľudí aj firmy, aby nám pomohli svojimi dvomi percentami - aktuálna kampaň ide pod názvom “Z vašich dvoch (%) urobíme tri (S3)”, získanú podporu chceme použiť na výstavbu tretej budovy Stanice, základom ktorej sú lodné kontajnery a bude slúžiť ako galéria a ateliéry. Viac sa dočítate tu >

Tagged as: , , , , , , , , ,

Nie je možné pridávať komentáre.

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics