KioSK 2011
festival slovenského nezávislého divadla a tanca
štvrtok – sobota, 28. – 30. 7. 2011

Peter Šavel, Stano DobákKioSK je festival odvážneho diváka. KioSK je prehliadkou vybraných aktuálnych produkcií slovenskej nezávislej divadelnej a tanečnej scény. KioSK prináša program pre náročného diváka spojený s letnou atmosférou. Okrem divadelných produkcií sú na programe aj tvorivé workshopy, improvizačné večery umelcov, filmové produkcie, inštalácie, interaktívne predstavenia, cyklojazda za urbánnymi legendami, párty v záhrade či stanovačka. Chýbať nebude ani obľúbený gastro-kiosk sestier Šrámkových.

Netradičné scénické formy

KioSK 2011 opäť ponúkne „odvážnemu divákovi“ netradičné scénické formy, popri činohernom divadle a predstaveniach súčasného tanca, predstaví zvukovú mapu miesta a mesta, divadlo s dokumentárnymi prvkami, performance – inštaláciu, site-specific, fyzické divadlo, hry na hranici improvizácie a daného scenára a performance prepájajúce viacero žánrov. Novinkou sú aj improvizačné večery umelcov, kde v komunikácii s divákom, hudbou, či priestorom predvedú svoje improvizačné a performatívne schopnosti.

Ranné diskusné fóra

Štvrtý ročník prehliadky prinesie aj tvorivú a analytickú reflexiu festivalových produkcií. KioSK otvára už ráno, a to diskusnými fórami, ktoré sa budú venovať predstaveniam predchádzajúceho dňa. Diskutérmi budú popri samotných tvorcoch aj tanečník Jaro Viňarský (SK) a svetelní dizajnéri Jan Beneš (CZ) a Patrik Sedlák (SK), ktorí sa vo svojich hodnoteniach zamerajú najmä na dva aspekty inscenácií – fyzickosť v divadle a práca so svetlom a scénou.

inhabiting the space

Inscenácie Kiosku doplní improvizovaný fyzický komentár s názvom “inhabiting the space” (”obývanie priestoru”) spolu s exkluzívnym rozhovorom s tvorcami. Tanečnící (Zuzana Burianová, Matthew Rogers, Jaro Viňarský) predĺžia vlastný čas vybraných predstavení a cez improvizáciu vstúpia do zmeneného, pretvoreného divadelného alebo nedivadelného priestoru, v ktorom ostala energia, atmosféra, pocit, spomienka, veci a možno herci - tanečníci - performeri.
Rečou svojich tiel sa pokúsia túto zmenenú priestorovú perspektívu osobito zachytiť, zabývať sa v danom priestore a potvrdiť tým hodnotu špecifického bytia na javisku a rovnako tak dôležitosť divadelného aktu v hre, performance, predstavení.

Špeciálne ocenenie

V rámci prehliadky bude po prvýkrat udelené ocenenie Light KioSK 2011 za najzaujímavejšiu svetelnú a scénickú prácu. Zámerom ocenenia je pritiahnuť pozornosť laikov aj profesionálov z oboru, otvoriť diskusiu o svetelnom dizajne a zvýšiť záujem venovaný vzdelávaniu a práci so svetelným dizajnom ako samostatnou zložkou divadelnej tvorby.

Divadelný tábor

KioSK je tiež letný divadelný tábor, v záhrade pri Stanici môžete zadarmo stanovať, k dispozícii sú aj sprchy a sociálne zariadenia. Prineste si stan, spacáky, karimatky na ranné pilates cvičenia a užite si festival naplno.

Zn.: Hľadáme odvážneho diváka. Ponúkame dobrodružstvo spoločného hľadania „iného“ divadla. Ponúkame náš názor. A sme zvedaví na ten váš.

27. 7., streda

18.00, S1| prezentácia workshopu
Zažni svetlo!
Príbeh o svetle. Krátke improvizované predstavenie na záver výtvarno-divadelného detského letného sympózia.

20.00, Mariánske námestie| prezentácia workshopu
inhabiting public space
Tanečná improvizácia v uliciach mesta v podaní účastníkov workshopu Pohľadom tela.

21.00, Knihárska dielňa Lida Mlichová | svetelná inštalácia
Light Guerilla
Svetelný dizajnér Jan Beneš s priateľmi oživí svetlom tmavé zákutia knihárskej dielne. Inštalácia potrvá do 30. júla. Svetelné „predstavenie“ uvidí každý, kto nahliadne medzi 21. hodinou a polnocou do okien knihárskej dielne priamo z ulice Horný val.
Jan Beneš a Jan K. Rolník sú svetelní dizajnéri známi na medzinárodnej umeleckej scéne. Ich mená sa spájajú s pôsobením v pražskom Inštitúte svetelného dizajnu. Podrobnejšie info v článku Light KioSK 2011.

28. 7., štvrtok

17.00 h, S1 | tematický podvečer
Urban Legends III: Mytológia postindustriálneho priestoru
Mestské legendy - nielen v Žiline, pohľadom nielen etnológie

Petr Janeček: Urban legendsPrezentácia doplnená obrazovou a audiovizuálnou projekciou sa zameria na problematiku takzvaných mestských legiend a mýtov (súčasných povestí), fám a príbuzných naratívov typických pre súčasnú globalizovanú spoločnosť. Pražský etnológ a folklorista Petr Janeček sa zameria na príbehy vyzbierané v súčasnej Žiline a jej okolí – historky typické pre kultúru miestnych detí, adolescentov a študentov, moderné povesti viazané k určitým miestnym stavbám, dominantám či lokalitám a varovania šírené nielen ústnym podaním, ale aj internetom.

Tieto príbehy, ktoré predstavujú neoddeliteľnú súčasť miestneho génia loci a symbolickú výpoveď o danom priestore, budú komentované nielen na základe ich paralel a príbuzných príbehov nazbieraných na celom svete, ale aj na základe ich možných interpretácií z etnologického, sociologického a psychologického hľadiska. Súčasné urbánne príbehy vnímame ako odraz prianí, obáv, strachu a úzkosti súčasnej spoločnosti, ako podvedomú kolektívnu reakciu na súčasné politické, ekonomické, sociálne a kultúrne zmeny a problémy, a v neposlednom rade ako moderný ekvivalent archaických mýtov, legiend a povestí.

19.00 h, S1 | hörspiel
Marek Piaček a kol.: Ludi Apollinares / Ludi Solnae

Marek Piaček & coll: Ludi SolnaeHörspiel Ludi Apollinares (lat. Apolónske hry) o bombardovaní rafinérie Apollo v Bratislave je svojráznou zvukovou pamäťou miesta.
V projekte Ludi Solnae (lat. Žilinské hry) Marek Piaček spolu s Dušanom Dobiašom, Danielom Kozlíkom a Jurajom Daridom umeleckou formou skúmajú urbánne legendy z mesta a okolia Žiliny. Ich tvorivé postupy vychádzajú z klasických populárnych rozhlasových žánrov ako sú hörspiel, radio-feature, soundart, scénické čítanie, v ktorých sa mieša dokumentárny prístup s umeleckou interpretáciou s pomocou rozprávačov, hercov, zvukových koláží, ruchov a hudby.

Marek Piaček je hudobný skladateľ, flautista, improvizátor a pedagóg. Tvorí komornú hudbu, elektroakustické skladby, hudbu pre film a divadlo. Je jedným zo spoluzakladateľov komorného orchestra Požoň sentimentál, spolupracoval so súbormi Musica falsa et ficta, Mio-Mio, Voice Over Noise, don@u.com, Frutti di mare, Tuleň, Gourounaki Project, Veni ensemble a inými.

Koncepcia a interpretácia: Marek Piaček, Dušan Dobiaš,, Daniel Kozlík, Juraj Darida, sestra Šrámková

inhabiting the space

21.00 h, podchod pri Stanici | performance / inštalácia
Tomáš Danielis: Smetiar
Tomáš DanielisSólový projekt na hranici performance a inštalácie. Experiment tanečníka Tomáša Danielisa, v ktorom skúma, či fyzická akcia a interakcia s objektom majú bližšie k vizuálnemu umeniu, alebo aktivujú skôr divadelnú percepciu, ktorá reaguje na telo a jeho pohyb na scéne. Dokáže takáto koncepcia vytvoriť predstavenie s istou dramaturgickou stavbou, alebo tvorí len sled obrazov, ktoré môže divák vnímať slobodne bez performera - tvorcu, ktorý do toho zasahuje? Podnetom pre tvorbu sóla bola hra s rôznymi uhlami pohľadu, ale aj s možnosťami a limitmi zraku a kamery.

Tomáš Danielis, rodák z Banskej Bystrice, pôsobí ako tanečník, choreograf a pedagóg najmä v Rakúsku. Spolupracoval s významnými choreografmi a súbormi ako Willi Dorner, Pilottanzt, cie. F. Ruckert, cie. ABC-F. Faust, cie. CeDeCe, cie. 13 R. Mei, cie. S. Waltz and guests a ako sólista v Ballet Graz a chorvátskom Národnom divadle I. pl. Zajca.
Koncepcia a interpretácia: Tomas Danielis

22.00 h, záhrada | site specific
Debris Company: private prisons
Debris Company: private prisonsSite specific projekt fyzického divadla Debris Company v prostredí Stanice Žilina Záriečie.

Divadelná spoločnosť Debris vznikla na pôvodnej báze súboru Hubris. Existuje a tvorí (s prestávkou 1999–2004) už pätnásť rokov. Hlavným výrazovým prostriedkom spoločnosti koncentrovanej prevažne na klasické témy, bol vo väčšej miere nonverbálny prístup k nim (Kafka: Proces, J.L.Borgés: Evanjelium podľa Marka, Joyce: Ulysses, Jarry: Kráľ Ubu, S.Beckett, Murphy, Dych ai.). Neskôr sa tvorcovia zameriavali na autorské výpovede. Za obdobie svojej existencie divadlo vyprodukovalo viac než šestnásť predstavení.

Afterparty
dj Michal Mishek & dj Jenal (stereodisco.sk)

29. 7., piatok

10.00, bar
Ranné diskusné fórum

13.00, perón
Cyklo lov na urbánne legendy
Cyklo lov na urbánne legendyBicyklový výlet so Šokom po trase zvýšeného výskytu urbánnych legiend. Komentovaná prehliadka miest, pri ktorých sa dlho nikto nepristavil. Turizmus naruby, alebo dívanie sa na prehliadané. Pravdepodobnosť zlegendárnenia kritická. Poznáte Tesco mytológiu? Viete, kde v meste majú najlepšie hranolky smažené na indulóne? Počuli ste, v ktorom žilinskom podchode zavraždili najviac študentiek? Pedálovanie periodicky prerušované ukazovaním a vopred neobmedzený počet zastavení, lebo dívať sa dá donekonečna, keď sa chce. A asi by to chcelo aj prekvapenie. Či občerstvenie?
Kto nemá, bicykel, tomu požičiame. Kapacita obmedzená. Vyrážame zo Stanice Žilina-Záriečie.
Prihlasovanie, rezervácia bicykla, info - ivana@stanica.sk

16.00, S1| filmová projekcia
Zuzana Burianová, Peter Pikna: Denníky (35 min)
Zuzana Burianová, Peter Pikna: DenníkyTanečný film o intímnom prostredí, o ktoré sa buď chceme alebo nechceme deliť. O rukopise, o písme, odtlačkoch, stopách a všetkom, čo predstavuje rôzne formy denníkov.
„Steny a múry ako listy zošitov, na ktoré si píšeš veci pre seba a keď si myslíš, že si v tom sám, zistíš, že to isté robia aj iní. Čo všetko ešte môžu byť denníky? A aký odkaz nesú?”



Yuri Korec, Peter Bebjak: voiceS (19 min)
Yuri Korec, Peter Bebjak: voiceSJedno telo a veľa duší… Tanečný film o probléme viacnásobnej poruchy osobnosti. Príbeh ženy, ktorá je konfrontovaná so svojimi odlišnými identitami, je založený na skutočnom prípade jednej rodiny. Film vznikol v spolupráci s cieLaroque/helene weinzierl a D.N. A. Production Bratislava.





17.00 h, S2 | divadelné predstavenie
Company T-d’U / Martin Kukučka: ôKô
Company T-d’U / Martin Kukučka: ôKôSlovensko-švajčiarsky projekt skupiny T-d’U, ÔKÔ sa zaoberá témou závislosti v spojitosti s ročnými obdobiami, s týmto neustálym kolobehom života prírody, kde sa niečo rodí, pomaly sa rozvíja, rastie a exploduje v rôznych farbách, až začne pomaly chradnúť a nakoniec uvädnuté umiera, aby sa mohlo znovu zrodiť, alebo aby mohlo vzniknúť niečo nové. Kde sa začína závislosť, ako sa rozvíja a kde končí?

Predstavenie ôKô ponúka divákovi pestrý divadelný zážitok aj vďaka kombinácii viacerých umeleckých prístupov a foriem. Hudobná zložka vzniká priamo na javisku a vytvára sugestívnu atmosféru pozývajúcu do virtuálneho sveta. Príbehy postáv, ich charaktery, myšlienky a konfrontácie tvorcovia vyjadrujú formou herectva, pohybu, zvukov, ale aj pôsobivej vizuálnej zložky, vrátane projekcie, ktorá dopĺňa osobitú symboliku inscenácie.

Skupinu T-d’U založili vo švajčiarskom meste La Chaux-de-Fonds dvaja mladí herci Guillaumarc Froidevaux a Zuzana Kakalíková s cieľom umožniť stretnutie a výmenu umelcov s rôznych oblastí. Súbor sa orientuje na multidisciplinárne projekty založené na umeleckom výskume pohybu a hereckého výrazu. T-d’U pracuje intenzívne so scénografiou a premenou priestoru. Prestavenie ôKô vytvorili v spolupráci so slovenským elledanse a švajčiarskym SAT Delement.
Réžia: Martin Kukučka
Účinkujú: Guillaumarc Froidevaux, Zuzana Kakalíková, Emil Lee Píš

19.00 h, S1 | súčasný tanec
Lucia Kašiarová: ALA III
súčasný tanec
Lucia Kašiarová: ALA IIIalternative lobbing art
absence love for art
aggressive live art

Sólová skica na hranici reálnej divadelnej akcie na tému bytia umelca na javisku. Výsledným tvarom je maniaci sa surrealistický obraz vytvorený na základe prepojenia premyslenej akcie a náhleho vnuknutia.
Choreografia a interpretácia: Lucia Kašiarová

Lucia Kašiarová, Peter Machajdík: Duet
Improvizácia tanečníčky Lucie Kašiarovej a hudobníka Petra Machajdíka. Lucia Kašiarová je slovenská tanečníčka, choreografka, pedagogička a produkčná pôsobiaca v Prahe, kde založila občianske združenie ALT@RT ako centrum pre súčasné a alternatívne umenie. Peter Machajdík je hudobný skladateľ, ktorý žije a pôsobí v Nemecku a na Slovensku. Vo svojich hudobných skladbách často používa zvuky prírodných živlov v spojení s klasickými nástrojmi, ľudským hlasom a elektronikou. Spolupracuje s choreografmi, výtvarnými umelcami, komponuje hudbu k filmom a pre divadlo.

inhabiting the space

21.00 h | tanečná improvizácia v interakcii s divákmi
Peter Šavel, Stano Dobák: Much to much or “Once you go US, you can’t go back”
P. Šavel, S. Dobák:Much to much Po úspešnom duete “One for you, two for me”, ktorý zaujal aj na minuloročnom Kiosku, sa bývalí spolužiaci z prestížnej školy P.A.R.T.S. v Bruseli znova stretávajú na javisku. Nový projekt skúma hneď niekoľko tém spojených s otázkou konfliktu medzi komerciou a umením. Pre toto predstavenie tvorcovia vytvorili rozsiahly zoznam ideí so spoločnou tematikou: kedy je veľa priveľa, ako sa priveľa stane presne toľko, koľko treba. Kedy sa pátos zmení na skutočnú emóciu a naopak. Ako ďaleko treba ísť, kým sa niečo umelo vytvorené znova stane skutočným?

Tieto premenlivé, výrazne audio-vizuálne a fyzické obrazy sú v neustálom dialógu s divákom. Mnohé nápady sa tak zhmotnia až v priebehu premiéry. Na prvý pohľad šialený a hravý svet, ktorý svojou silne fyzickou prítomnosťou a úprimnosťou ponúkajú títo dvaja mladí umelci, v sebe však skrýva viac než len prvý plán. Zábavné a citlivé predstavenie, plné emócií a odkazov na každodenné radosti a bolesti.

inhabiting the space

+ | Afterparty
Puppesh & hamborgarafabrikkan

30. 7., sobota

10.00, bar
Ranné diskusné fórum

16.00 h, S2 | dokumentárne divadlo
Ján Šimko: Posledná historická úloha mladej generácie
Príbehy študentov, ktorí si aj vo vypätých chvíľach udržali svoje miesto na okraji diania.

Ján Šimko: Posledná historická úloha mladej generácieČo sa stane, keď sa na nejakom žúre dozviete, že v Prahe niekoho zbili a začala sa revolúcia? Perestrojka beží štyri roky, režimy vo východnej Európe padajú jeden za druhým, v Poľsku už stihli mať slobodné voľby, Berlínsky múr rozoberajú prví turisti, len v Československu skoro nič. Len také niečo ako keby cítiť vo vzduchu.

To je politika a život je predsa inde. Inscenácia rozpráva o roku 1989 z pohľadu pamätníkov, o „revolúcii“, ktorú viedli študenti, herci a speváci. O generácii, ktorá „je tu na to, aby zvrhla Havla a zasadla ku kormidlu spoločnosti.“ A o tom, či by ešte mohla byť nejaká revolúcia.
Scenár vychádza z dokumentárneho materiálu – rozhovorov s pamätníkmi revolúcie (na VŠVU v Bratislave), vtedajšími študentmi a z rozhovorov s ich dnešnými rovesníkmi.
Réžia: Ján Šimko
Účinkujú: Martin Meľo, Juraj Igonda, Ľubomír Bukový, Matúš Homola

17.00 h, bar | filmová projekcia
Juraj Johanides: Plagáty (1989, 23 min)
Dokumentárny film o maľovaní plagátov na VŠVU bezprostredne po 17. novembri 1989.

18.00 h, S1 | fyzická esencia dramatického textu
Divadlo Ivana Palúcha/ Viera Dubačová, Jaro Viňarský: Helver a tí ostatní
V. Dubačová, J. Viňarský: Helver a tí ostatní Divadelný projekt, ktorý nie je činoherným ani tanečným predstavením. Táto forma vyplynula pri tvorbe z akéhosi osobitého divadelného výjavu: jeho hlavnými atribútom je presne definovaný priestor, od ktorého sa odvíja konanie herca a tanečníka. Priestor s nekompromisnými pravidlami prenesenými do fyzického výrazu. Telo hnané do extrémneho fyzického vypätia. Totálnosť konania v krutých podmienkach daných okolím. Keď sa už zdá, že môže nastať hlboký výdych a uvoľnenie, nie je už cesta ako pomôcť telu, aby reagovalo na túto ponuku.

Inscenácia je inšpirovaná hrou Ingmara Villquista Helverova noc, v ktorej tvorcovia hľadali esenciu, pocit, vnem, silný odkaz a aktuálnosť. Zmizli slová, zostal zvuk. Ten sa premenil v priestor a v tichú prítomnosť na javisku. Helver, človek na okraji, prehliadaný, nepoužiteľný, iný, neprijateľný – taký, ktorého je najlepšie zničiť.
Koncepcia, réžia, interpretácia: Viera Dubačová, Jaro Viňarský

20.00 h, S2 | súčasný tanec
ME-SA & Debris Company: between a rock and a hard place
ME-SA & Debris Company: between a rock and a hard placeAk hovoríme o niečom, čo sa odohráva kdesi hlboko pod našou kožou, v našej duši, v samom strede nás, uprostred práve prebiehajúcej osobnej víchrice – môžeme vziať do ruky črep ako skalpel a jemným ťahom preniknúť hlbšie?
Tanečná inscenácia, ktorá prináša silnú tému, čistý, pôsobivý tanec a fyzické vypätie. „V objatiach, sporoch, podrazoch, hrách a rotáciách, v spoločnom priestore tanca a tmy, pod náporom kvapiek, ktoré vyhlbujú kameň tiel a duší, sa súčasné tanečnice predierajú k sebe samým a k sebe navzájom. Súčasný tanec učí ženy sesterstvu.“ (Nina Vangeli)

Nezávislá tanečná skupina vznikla ako logické pokračovanie spolupráce choreografky Ji-Eun-Lee a česko-slovenskej trojice tanečníc Hany Kalouskovej, Martiny Lacovej a Karolíny Párovej. Tanečnú inscenáciu between a rock and a hard place vytvorili v spolupráci so slovenskou skupinou Debris Company, Stanislavou Vlčekovou a Jozefom Vlkom.

Koncept a choreografia: Debris Company / Stanislava Vlčeková, Jozef Vlk
Interpretácia: ME-SA / Hana Kalousková, Martina Lacová, Karolína Párová

inhabiting the space

21.30 h, záhrada | divadelné predstavenie
Homo Fuge / M. de Ghelderode: Derniéra alebo Traja herci a hra
Homo Fuge / M. de Ghelderode: DerniéraDielo Derniéra alebo Traja herci a hra avantgardného belgického prozaika a dramatika Michela de Ghelderode (1898 – 1962), milovníka hororov, umenia, folklóru a bizarnosti a obrazov Hieronyma Boscha, rozpráva príbeh troch skrachovaných potulných hercov. Ubití biedou a osobnými neúspechmi sa rozhodnú odohrať svoje posledné predstavenie, ktorého dej sa až nápadne podobá na ich vlastný život…

Divadelný súbor Homo Fuge vznikol v roku 2006 ako nástupca niekdajšieho súboru „A dosť“, ktorý dlhé roky pracoval pod vedením režiséra Františka Vaněčka. Počas svojej doterajšej existencie spolupracoval s režisérom Vladimírom Sadílkom a Petrom Hudákom.
Réžia: Anton Šulík
Účinkujú: :Juraj Špalek, Miroslav Malina, Soňa Podymáková, Juraj Luhový, Lucia Žatková

23.00, záhrada
Light KioSK 2011
Slávnostné ukončenie festivalu, počas ktorého sa bude udeľovať ocenenie Light KioSK 2011 za najzaujímavejšiu prácu so svetlom a scénou.

31. 7., nedeľa

10.00, bar
Ranné diskusné fórum: finále
Záverečné hodnotenie inscenácií predchádzajúceho dňa s rozcvičkou a raňajkami.

archiv.stanica.sk/kiosk

Permanentka: 13,00 / 10,00 € (dospelí / študenti)
Vstupné na jedno predstavenie: 4,00 / 3,00 €
Rezervácie: rezervacie@stanica.sk, 041 - 56 23 564

Vstupné na jednotlivé predstavenia sa budú na mieste predávať len v prípade voľnej kapacity.
V cene permanentky je stanovanie v parku pri Stanici, k dispozícii sú sprchy a sociálne zariadenia a celý areál je oplotený.

Tagged as: , , , , , , , , , ,

Nie je možné pridávať komentáre.

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics