Memory Kontrol: Hrdinovia a stále obete
výstava 18. 11. 2010 - 9. 1. 2011

nie_oni_my_fedor_blascak_memory_kontrol2010Fotografi Jaroslav Žiak a Šymon Kliman pristupujú v spoločnom projekte odlišne k jednej téme – „Hrdinovia“. Sú nimi účastníci SNP – partizáni aj členovia Prvej československej armády. Výstavu fotografií dopĺňa grafická inštalácia výtvarníka Svätopluka Mikytu Stále obete, ktorý už dlhé roky prekresľuje rozličné série zabudnutých obrázkov rôznych masových podujatí z obdobia dvoch totalít a pred Stanicou realizoval aj a site specific intervenciu. Do verejného priestoru vystupujú aj billboard Fedora Blaščáka NIE ONI. MY a Šymon Kliman nalepil niektoré fotky na budovu S2 a betónové steny nadjazdu. Na Stanici nájdete aj záznam z projektu Living Undergoround 6 – Polom. Súčasťou vernisáže bola ešte prezentácia projektu V tieni tretej ríše autorky Bohunky Koklesovej vo forme projekcie na peróne a večerná diskusia k téme Obete a hrdinovia 1939-1945 s prominentnými historikmi Františkom Cséfalvayom (Vojenský historický ústav), Ivanom Kamencom (Historický ústav SAV), Martinom Lackom (Ústav pamäti národa) a Petrom Štanským (Štátny archív v Žiline). Výstavu môžete vidieť do 17. decembra.

Šymon Kliman - PartizániŠYMON KLIMAN, JAROSLAV ŽIAK: HRDINOVIA
Dvaja fotografi, dva odlišné prístupy, jedna téma – hrdinovia. Pre fotografov Jaroslava Žiaka a Šymona Klimana sú nimi účastníci Slovenského národného povstania – partizáni aj členovia Prvej česko-slovenskej armády.

Jaroslav Žiak (1971)
V roku 1998 absolvoval magisterské štúdium na Katedre fotografie a nových médií VŠVU v Bratislave. Od roku 1999 pôsobí ako pedagóg odborných predmetov na ŠÚV J. Vydru v Bratislave.
www.jaroziak.com

Šymon Kliman (1980)
V roku 2008 absolvoval magisterské štúdium na Katedre fotografie a nových médií VŠVU v Bratislave - sériou fotografií „ Krásni ľudia”, za ktorú získal Cenu Rektora a cenu Foto roka od Nadácie VÚB.
www.symonphoto.com

svatopluk_mikyta_stale_obeteSVÄTOPLUK MIKYTA: STÁLE OBETE
Grafická inštalácia výtvarníka, ktorý už dlhé roky prekresľuje rozličné série zabudnutých obrázkov rôznych masových podujatí z obdobia dvoch totalít. Výsledky klasickej (pre)kresby rozvíja do podoby rozličných, aj priestorových inštalácií. Okrem toho na troch stožiaroch pred Stanicou inštaloval vlajky, ktoré vznikli technikou frotáže úryvkov nápisu na neďalekom pamätníku obetí holokaustu.

Svätopluk Mikyta (1973)
Pôsobí ako odborný asistent na VŠVU v Bratislave, kde vyštudoval grafiku. Štipendijné pobyty absolvoval v Stuttgarte, Berne a Berlíne. V roku 2003 bol finalistom Ceny Oskára Čepana, v roku 2008 sa stal jej víťazom. Následne absolvoval tvorivý pobyt v New Yorku v ISCP.

V tieni tretej ríšeV TIENI TRETEJ RÍŠE
Vizuál propagandy. Premietanie oficiálnych fotografií z archívu Slovenskej tlačovej kancelárie z obdobia Slovenského štátu na fasádu Stanice (len na vernisáži). Autorka výberu Bohunka Koklesová.

Bohunka Koklesová (1972)
Od roku 1995 pôsobí na Katedre teórie a dejín umenia VŠVU. Venuje sa dejinám umenia 19. až 21. storočia, špecializuje sa na problematiku vzťahu umenia a politiky. V roku 2009 vydala publikáciu V tieni Tretej ríše, v ktorej popisuje a analyzuje totalitný režim vojnového slovenského štátu, jeho propagandistické metódy a ciele.

Polom. Living Underground 6POLOM - LIVING UNDERGROUND 6. Záznam.
„Čo keby sme pridali ďalšiu pamätnú tabuľu na toto miesto, dramaticky poznačené dejinami?“ Vznikol bianko pamätník, kamenná doska s kladivom a dlátom.

Living underground
Projekt dizajnérov, architektov a iných kultúrnych nadšencov. Je to kreatívne laboratórium so zameraním na verejný priestor, obmedzeným rozpočtom a pracovnou silou tvorenou z účastníkov samých.
http://livingunderground.wordpress.com/

Vstup voľný, galéria je otvorená každý deň od 12.00 do 20.00 a počas večerných akcií.

Tagged as: , , , , , , , , , , , , ,

Nie je možné pridávať komentáre.

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics