Letné festivaly na Stanici
Divadelný Kiosk a Animovaná Fest Anča

Blíži sa tretie leto, odkedy na Stanici a v záhrade pod Rondlom sídlia dva letné festivaly - Kiosk a Fest Anča. Nečakajte však žiadne regionálne hudbobranie s prvý či ixstý-krát opitými tínedžermi, vlastne ich ani väčšinou nenájdete v ponuke letných hudobných akcií - pretože nie sú hudobné ani celkom open air. Medzinárodné však sú určite. Kiosk je síce len slovenský festival, ale nezávislí tvorcovia divadla a súčasného tanca sa na ňom stretávajú aj z emigrácie, aby potešili odvážneho diváka či kritika. No a Fest Anča, to je medzinárodný súťažný festival animovaných filmov (pre dospelých), jediný svojho druhu u nás, na ktorý okrem bežných divákov miera aj tvorcovia a producenti tohto žánru a zástupcovia ďalších festivalov z Európy.

fest_anca_2009

Oba festivaly sa (každoročne) dejú týždeň po sebe, na konci júla a začiatku augusta (tentoraz Kiosk 23. - 25. 7. 2010 a Fest Anča 30. 7. - 1. 8.), čo je pre nás ako organizátorov a hostiteľov extrémne náročné, ale zase je to príležitosť prísť do Žiliny na týždeň a uvidieť dve naozaj výberové akcie. Prípadne čas medzi festivalmi môžete stráviť túrou v Malej Fatre či iných okolitých kopcoch. Ako ubytovanie vám na Stanici môže poslúžiť neoficiálny kemping v našom parku pod Rondlom, ktorý snáď už toto leto bude aj oplotený a doplnený novými WC a sprchami. Zatiaľ ešte stále intenzívne pracujeme na dokončení S-dvojky, tak snáď za mesiac stihneme aj kemp. A čo sa chystá tento rok v programe?

kiosk_2009

Tretí ročník Kiosku slovenského nezávislého divadla a tanca doplnia projekty slovenských umelcov pôsobiacich v zahraničí – z Francúzska príde Eva Klimáčková a cie E7KA (Ivanuska), Peter Šavel a Stanislav Dobák (One for you, two for me) a z Prahy Milan Loviška (My Art: Who´s Frank?). Zo slovenských produkcií sa v programe objavia alternatívne “operné“ projekty Mareka Piačeka a Stanislava Beňačku (Mio-Mio: Malevich – Malevich & Zbojníci), nová inscenácia Divadla z pasáže 3 x (A) v réžii Jara Viňarského, predstavenie študentov VŠMU s názvom Barbados (réžia Júlia Rázusová), ktoré vzniklo v rámci projektu Mliečne zuby Štúdia 12 a novinka bratislavského Divadla SkRAT Zvyšky. Festival otvorí premiéra medzinárodnej (Usa, Pl, Sk) koprodukcie The Painted Bird (réžia Pavol Zuštiak, Jaro Viňarský). Súčasťou Kiosku 2010 bude aj stretnutie slovenských tanečníkov a diskusia o novej vízii našej profesionálnej tanečnej scény. Program ešte nie je úplne uzavretý, pribudnú koncerty, párty a možno aj ďalšie predstavenia, čoskoro na webstránke archiv.stanica.sk/kiosk.

festanca_vizual10

Fest Anča už tiež zbiera program na tretí ročník festivalu a chystá sa opäť poodhaliť sukničku a ukázať množstvo animovaných filmov, tentokrát naozaj pre všetkých. Od detských filmov až po malinko šteklivé pre dospelých, krátkych až po celovečerné, proste bude to jedinečná možnosť vidieť všetko, čo sa čo i len trochu obtrelo o animáciu. Nemenej napínavá bude i medzinárodná súťaž Anča award a Cena divákov tv.sme.sk. Domácim kutilom má v pláne ulahodiť workshopmi a dielňami, kde sa môžu čo im ruky ráčia kultivovať a zdokonaľovať. Ani na večerné koncerty nezabudla. Fest Anča je totiž dokonalá (90-60-90). A z toho vyplýva, že v tomto neformálnom prostredí nemôže nedôjsť k podnetnej konfrontácii, socializácii a novým možnostiam spolupráce. Program nájdete čoskoro na www.festanca.sk.

Okrem letných festivalov sa pripravujú aj týždňové letné workshopy pre tanečníkov a divadelníkov, pre deti sú určené dve letné sympóziá, dizajnéri a architekti sa zídu na Living Underground 6 … viac na naše stránke v sekcii Workshopy.

Tagged as: , , , , , , , , , , ,

Nie je možné pridávať komentáre.

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics