Vrba-Wetzler Memorial 2/2017 a koncert Animal K
slávnostné ukončenie pochodu z Osvienčimu do Žiliny
sobota 12. 8. 2017, 18.00, Nová synagóga

Vrba-Wetzler MemorialVrba Wetzler Memorial je spoločné dielo širokej komunity aktívnych občanov inšpirované víziou Fedora Gála. Pochod ľudí, ktorí myslia, cítia a nechcú byť len pasívnymi svedkami. Stotridsať kilometrov pešo po stopách Rudolfa Vrbu a Alfréda Wetzlera a ich úteku z Osvienčimu do Žiliny je týždňom fyzického nasadenia, spoločných diskusií aj osamelých meditácií a končí tradične slávnostným záverom v Novej synagóge. Štvrtý ročník akcie sa rozrástol natoľko, že pochody sú dva – prvý bol v júli a druhý v auguste.

www.vrbawetzler.eu

Program slávnostného záveru VWM:

18.00 Pozdravy Pavla Frankla, predsedu ŽNO v Žiline a Fedora Gála

18.15 Vystúpenie pamätníčky Dr. Gertrud Friedmann, sesternice Ety Wetzlerovej, ktorá svojich 15 rokoch nosila Vrbovi a Wetzlerovi jedlo do starobinca na Hollého ulici v Žiline, kde písali správu o tom, čo sa v skutočnosti deje v pracovnom tábore Auschwitz Birkenau

18.30 Rozhovory s vybranými účastníkmi pochodu VWM 2/2017, moderuje Radek Hejret

20.00 Koncert Animal K

Animal K je spoločným projektom francúzskych hudobníčok Marie-Suzanne de Loye’s hrajúcou na viole da gamba, historickom nástroji pripomínajúcom violončelo, a vokalistky Violaine Lochu. Vychádzajú z repertoáru židovskej hudby strednej Európy a Stredozemia. S rešpektom a slobodou spájajú tieto silné melódie s experimentálnymi a lyrickými zvukmi. Voľná improvizácia je základným kameňom tohto hudobného skúmania. Snažia sa rozozvučať intenzívnu prítomnosť jidiš a židovsko-španielskej piesne.

www.violainelochu.fr/animalK

Vstup je voľný.

Stanicu podporuju

Tagged as: , , , , ,

Nie je možné pridávať komentáre.

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics