Agáta Schindler:
Kandidát smrti hrával v Grandhoteli v Žiline
prednáška
streda 2. 11. 2016, 17.00

Karol ElbertKomponovaný večer „Pocta Karolovi Elbertovi a obetiam 2. svetovej vojny“ pripomenie perzekvovanie a zabíjanie skladateľov a hudobníkov v rokoch 1933 – 1945. Táto tragická časť dejín niesla v sebe zložité osudy, na ktoré sa dnes zabúda.

Karol Elbert (1911 - 1997) bol jedným z mála slovenských skladateľov, ktorý sa vrátil z koncentračného tábora - počas vojny prešiel štyrmi tábormi smrti. Autor, ktorý je známy najmä ako tvorca populárnej piesne, hrával pravidelne v kaviarni žilinského Grandhotela. Vhľad do problematiky zložitej doby na Slovensku počas rokov 1938 - 1945 na osude Karola Elberta vnesie hudobná teoretička Agáta Schindler.

Na následnom koncerte zaznie jeho málo hrané dielo Malá panychída nad zrúcaninami varšavského geta – Smútok za Ester (na básne Ivana Mojíka) a ďalšie kompozície prenasledovaných alebo zabitých skladateľov (Paul Áron, Erwin Schulhoff, Mieczysław Weinberg), ako aj úplne nové skladby skomponované pri príležitosti koncertu (Daniel Chudovský a Miroslav Tóth).

Viac o živote a diele Karola Elberta si môžete prečítať na stránke Hudobného centra.

Koncert Pocta Karolovi Elbertovi a obetiam 2. svetovej vojny začína o 19.00.

Vstup voľný.

Stanicu podporuju

Tagged as: , , , ,

Nie je možné pridávať komentáre.

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics