Kompozičné laboratórium:
Pocta Karolovi Elbertovi a obetiam 2. svetovej vojny
koncert / Vážna hudba nevážne
streda 2. 11. 2016, 19.00

Podujatie venované pamiatke perzekvovaným a zabitým skladateľom a hudobníkom v rokoch 1933 až 1945.Kompozičné laboratórium

Poctou Karolovi Elbertovi a obetiam 2. svetovej vojny sa Kompozičné laboratórium venuje problematike hudobno-historickej pamäte. Pripomína perzekvovanie a zabíjanie skladateľov a hudobníkov v rokoch 1933 – 1945. Táto tragická časť dejín niesla v sebe zložité osudy, na ktoré sa dnes zabúda.

Jedným z mála navrátivších z koncentračných táborov bol aj slovenský skladateľ Karol Elbert (1911 - 1997), ktorý prešiel štyrmi tábormi smrti. Poznáme ho skôr ako tvorcu populárnej piesne. Na koncerte zaznie jeho málo hrané dielo Malá panychída nad zrúcaninami varšavského geta – Smútok za Ester (na básne Ivana Mojíka).

Dramaturgia koncertu dáva priestor na Slovensku málo hraným, zato kvalitným kompozíciam od prenasledovaných alebo zabitých skladateľov: klavírnej partite Erwina Schulhoffa, trom piesňam pre soprán a klavír Paula Arona alebo violončelovej sonáte Mieczysława Weinberga. Pre príležitosť koncertu boli skomponované nové skladby od Daniela Chudovského a Miroslava Tótha.

Vhľad do problematiky zložitej doby na Slovensku počas rokov 1938 - 1945 na osude Karola Elberta vnesie hudobná teoretička Agáta Schindler o 17.00 na prednáške Kandidát smrti hrával v Grandhoteli v Žiline.

Program koncertu:

Paul Áron: Three Songs (1947)

Erwin Schulhoff: Partita für Klavier (1925)

Miroslav Tóth: Don’t touch me (2016, premiéra)

Mieczysław Weinberg: Sonáta pre sólo violončelo op.72 (1961)

Roman Berger: Päť veľmi krátkych skladieb pre klavír (1959) a Malá suita pre klavír (1960)

Daniel Chudovský: “…jejich základem jest miska neviny a miska viny a jazýček jako kolísavý řád mezi jimi…” (2016, premiéra)

Karol Elbert: Malá panychída nad zrúcaninami varšavského geta – Smútok za Ester – na báseň Ivana Mojíka pre spev, ženský zbor a klavír (1986)

Obsadenie:

Deborah Jendruchová, Michaela Červenáková, Anna Laszlo, Susanne Rehrl, Boglarka Babiczki - spev
Xénia Jarová - klavír
Andrej Gál - violončelo

Organizátori podujatia: Hurhaj, o.z., Stanice Žilina - Zárečie

Vstup voľný.

Stanicu podporuju

Tagged as: , , , ,

Nie je možné pridávať komentáre.

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics