Žilinský literárny festival 2016
utorok – piatok, 20. – 23. 9. 2016
Rosenfeldov palác

Žilinský literárny festival

Žena, ulica, dlaň, kosť. Irena Brežná, Martin Pollack, Michal Hvorecký, Braňo Jobus, Marek Vadas, Peter Krištúfek, Marek Šulík, Longital Suita a viacerí ďalší hostia. A k tomu 25 rokov Artfora v Žiline. 13. ročník Žilinského literárneho festivalu od 20. do 23. septembra 2016 v zrekonštruovanom Rosenfeldovom paláci.

rosenfeldov_palac

PROGRAM

utorok, 20 9. 2016

16:00 – 17:00 Prehliadka paláca
Citlivo zrekonštruované priestory Rosenfeldovho paláca otvorené pre verejnosť.
Mnohí Žilinčania majú s Rosenfeldovým palácom spojené spomienky z detstva. Pre niektorých Pioniersky dom, pre iných Centrum voľného času Spektrum. Určite ste zvedaví na jednu z najkrajších historických pamiatok mesta. Komentovanou prehliadkou paláca pre Vás bude sprevádzať odborník na pamiatky Mgr. Vladimír Majtan.

17:00 - 17:45 Slávnostné otvorenie ŽLF 2016
Prečo tentokrát v ženskom rode?
Počas slávnostného otvorenia Žilinského literárneho festivalu sa Vám prihovorí organizátor podujatia Ján Ničík, aby Vám predstavil ideu, ktorá sa skrýva za heslom “žena, ulica, dlaň, kosť”. Súčasťou otváracieho ceremoniálu bude interpretácia barokovej hudbu v podaní Collegium ad Libidum.

18:00 - 19:30 Irena Brežná - vojnová reportérka
Moderuje Ján Púček.

Irena Brežná je čerstvou držiteľkou Ceny Dominika Tatarku, ktorú získala za knihu Nevďačná cudzin(k)a, a je taktiež tohtoročnou finalistkou ceny Anasoft litera, ktorá sa odovzdáva len deň pred začiatkom festivalu. Irena Brežná na festivale uvedie svoju najnovšiu knihu Vlčice zo Sernovodska z dielne vydavateľstva Absynt. O pódium sa podelí s režisérkou Annou Gruskovou a moderátorom Jánom Púčekom.

20:00 - 22:00 Uvoľnený záver dňa
(kuloárne rozhovory)

Nestihli ste položiť všetky otázky festivalovým hosťom, moderátorom, organizátorom, kamarátom? Nestihli ste sa osloviť neznámych? Nemáte ešte podpísanú knihu? Zostaňte s nami v improvizovanom bare v zimnej záhrade Rosenfeldovho paláca, ktorý prevádzkuje Stanica Žilina-Záriečie a Hetcliff’s Caffé.

streda, 21. 9. 2016

10:00 -12:00 Katarína Mikolášová: Bojnickí búbeli

V spolupráci s Krajskou knižnicou v Žiline sa uskutoční autorské čítanie pre deti základných škôl.

15:00 -16:00 Prehliadka paláca

16:00 -17:00 Súkromné dejiny Jána Púčeka
Moderuje Patrik Oriešek.

V knihe Uchom ihly sa Ján Púček vyrovnáva s dejinami svojej rodiny. A keďže malá a súkromná história vždy kopíruje aj tú veľkú, je to aj rozprávanie princípom “pars pro toto” o celej Európe dvadsiateho storočia. Rozprávanie o minulosti je v jeho podaní vždy aj rozprávaním o dnešku a zajtrajšku, pretože v hrôzach včerajška sa zrkadlia aj hrozby súčasnosti.

17:00 -18:30 Martin Pollack - historická reportáž
Moderuje Michal Hvorecký.

Prečo kniha Americký cisár na niekoľko týždňov ovládla rebríčky predajnosti? Prečo boli publikované tak pozitívne recenzie? Prečo majú média tak veľký záujem o rozhovor s Martinom Pollackom? Na jeho neuveriteľný osud, na detstvo v rodine nacistov, na lásku k slovanskej literatúre i dejinám sa bude pýtať prekladateľ knihy Michal Hvorecký. Veríme, že nám prezradia aj plány ďalších prekladov Martina Pollacka do slovenského jazyka.

20:00 -21:00 Michal Matejčík harfa
(sólový recitál)

Recitál v súčasnosti nie je výsadou klavíra. A aj keď kamenné koncertné inštitúcie čoraz čas- tejšie odmietajú podstupovať „dramaturgické riziká“, my sa radi oddáme počúvaniu rôznych nástrojov. Žilinský rodák Michal Matejčík prichádza s programom / extraktom dejín harfovej literatúry. Putovať sa bude cez hory doly – od renesancie až do minimalizmu, jazzu a world music. Vstupné 4 / 3 €.

21:00 -22:00 Uvoľnený záver dňa

štvrtok, 22. 9. 2016

10:00 - 14:00 Tvorivá dielňa nie len pre deti
Ako sa robí kniha.

Cieľom tvorivej dielne je predstaviť deťom rôzne spôsoby zaznamenávania príbehov od praveku po stredovek v rôznych častiach sveta. Od najjednoduchšieho zaznamenávania príbehu až po vytvorenie tlačeného záznamu v pevnej väzbe. Všetko, čo deti vytvoria sa bude týkať jednej, reálne existujúcej, povesti alebo rozprávky.

14:00 - 15:30 Čítačka detskej literatúry
Z knihy Braňa Jobusa číta Braňo Jobus.

Živelné predstavenie, aké robia len motorkári-rockeri. Braňo Jobus nás zoznámi s hrdinami jeho detských kníh: Radkom, Rosankou, vílou Duchoslavou, barónom Vlhčilom, Chrumom, Plajkom aj s muflónom Ancijášom, zaspieva piesne, rozpráva príbehy so šarmom a charizmou jemu vlastnou. Celá akcia bude stopercentne veľmi hlučná a zábavná.

16:00 - 17:00 Prehliadka paláca

17:00 - 18:00 Deň bez áut
Cyklojazda ako ju Žilinčania dobre poznajú.

Pomalá jazda adrenalínovým mestom, ktorá odhaľuje krásy ulíc bez áut, naviac s výhľadom zo sedla bicykla, ktorý sa až tak nelíši od výhľadu zo sedla koňa. Pozývame vás na v poradí už devätnáste pokračovanie socializačnej akcie s politickým kontextom, ktorá bojuje za lepšie a zdravšie mesto. Štart je o piatej na Hlinkovom námestí a cyklojazda bude tento rok zakončená na Hurbanovej ulici pred Rosenfeldovým palácom.

17:30 - 18:30 Dizajn knihy
Boris Meluš a Pavlína Morháčová

O knižnom dizajne sa budú porozprávať Boris Meluš, čerstvý víťaz v súťaži Národná cena za komunikačný dizajn, a Pavlína Morháčová, ktorej dizajnérsky rukopis poznačil napríklad hudobné ceny Radio_Head Awards, vydavateľstvo reportážnej literatúry Absynt, kultúrny priestor KC Dunaj, literárnu cenu Anasoft litera, ale aj jednotlivé publikácie výtvarníkov Illah van Oijen, Erika Šilleho, Ilony Némethovej.

19:00 - 20:30 Marek Vadas - Afrika v reportáži
Moderuje Peter Michalík.

Marek Vadas absolvoval niekoľko dlhších pobytov v v strednej a západnej časti Afriky (Kamerun, Čad, Gabun, Nigéria). 12 krát navštívil Kamerun, kde je v malom kráľovstve Nyenjei poradcom kráľa. Napísal 8 kníh, zbierka poviedok Liečiteľ získala cenu Anasoft Litera 2007. O africkej literatúre, ako aj o literatúre o Afrike sa bude rozprávať s Petrom Michalíkom.

20:30 - 22:00 Uvoľnený záver dňa

piatok, 23. 9. 2016

16:00 - 16:30 Prehliadka paláca

16:30 - 17:30 Knihovnícka noc - 25 rokov Artfóra v Žiline.

Kníhkupecká noc je poctou knihomoľom. 25 rokov jedného kníhkupectva – spomienka na časy, keď kníhkupectvá zakladali knihomoli.

17:30 - 18:30 Ešte si s Kornelom chvíľu pobudnúť
(dokumentárny film)

Marek Šulík uvedie dokumentárny film o Kornelovi Földvárim.

18:30 – 19:30 Keď to knihomoli myslia vážne
Pocta Kornelovi Földvárimu.

Na jedného z najväčších slovenských knihomoľov spomínajú jeho priatelia - spisovateľ a filmár Peter Krištúfek a filmár Marek Šulík, ktorí zároveň uvedú film Ešte si s Kornelom chvíľu pobudnúť.

19:35 – 20:00 25 rokov za 25 minút
25 rokov Artfóra v Žiline

Minulí, súčasní aj budúci kníhkupci narysujú cesty jedného kníhkupectva po meste.

20:00 - 22:00 Longital Suita
(záverečný koncert)

Longital Suita – pozoruhodné spojenie trojice Longital so sláčikovým kvartetom – konečne v Žiline. Divotvorný a živelný koncert zostavený z najsilnejších piesní Longital vznikol pre festival komornej hudby Konvergencie v septembri 2015.
Ak vyjde počasie, koncert bude na nádvorí čerstvo zrekonštruovaného Rosenfeldovho paláca. Ak by náhodou počasie nevyšlo, suchou alternatívou je sála S2 na Stanici.
Vstupné v predpredaji na Stanici - Záriečie 12,00 – 8,00 € / na mieste 15,00 – 10,00 €
Autorom aranžmánov je Slavo Solovic.
Longital: Shina – spev, basgitara, slák; Daniel Salontay – gitary, slák, vokál; Marián Slávka – bicie, piano
Kvarteto: Štefan Filas – prvé husle; Milan Adamec – husle; Slavo Solovic – viola; Magdaléna Izakovičová – violončelo
Zvuk: Martin Čema

Podrobné informácie nájdete na oficiálnej stránke festivalu www.zlf.sk.

Žilinský literárny festival podporili Fond na podporu umenia, Mesto Žilina a Zväz vydavateľov a kníhkupcov Slovenska. Partnermi podujatia sú Artforum Žilina, Stanica Žilina-Záriečie, Vydavateľstvo Absynt, Krajská knižnica v Žiline, Mestské divadlo Žilina, Nadácia POLIS, Blueweb a A2B.

Mediálnymi partnermi sú Denník N, Rádio_FM, Žilinský večerník a .týždeň.

Stanicu podporuju

Tagged as: , , , , , , , , , , , , , , , ,

Nie je možné pridávať komentáre.

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics