Michal Matejčík – harfa
sólový recitál
streda 21. 9. 2016, 20.00, Rosenfeldov palác

Michal MatejčíkZ premiér máme vždy špeciálnu radosť a z niekoľkonásobných o to väčšiu. Po prvýkrát predstavíme žilinskému publiku (mediálne) známeho rodáka Michala Matejčíka, po prvýkrát zaznie harfa a hneď v podobe sólového recitálového programu. Recitál súčasnosti nie je výsadou klavíra. A aj keď kamenné koncertné inštitúcie čoraz častejšie odmietajú podstupovať „dramaturgické riziká“, my sa radi oddáme počúvaniu rôznych nástrojov. Michal Matejčík prichádza s extraktom dejín harfovej literatúry. A putovať sa bude cez hory doly. Až do minimalizmu, jazzu a world music.

Program:

Anonym (16. st.)
Tabulatúra
Preludio
Balletto

Georg Friedrich Händel (1685 - 1759)
Koncert B dur op. 4 č. 6
Andante.Allegro

Sophia Giustina Dussek (1775 - 1831)
Sonáta c mol op. 2 č. 3
Allegro
Andantino
Rondo Allegro

Marcel Tournier (1876 - 1951)
Théme et Variations

Carlos Salzedo (1885 - 1961)
Chanson dans la Nuit

Philip Glass (1937 -)
Metamorphosis II

Leo Brouwer (1939 -)
Un Dia de Noviembre

Igor Dibák (1947 -)
Prelúdiá op. 57

Monika Stadler (1963 -)
Maho Bay

Deborah Henson Conant (1953 -)
New Blues


Michal Matejčík o programe:

„Program koncertu prechádza od renesancie po world music. Predstavuje premeny harfy - nástroja, ktorý počas svojho vývoja prešiel mnohými tvarovými a technickými zmenami. Okrem originálnych kompozícií na koncerte uvediem dve transkripcie od Lea Brouwera a Philipa Glassa. O ich záujme o harfu svedčia ich vlastné prepisy. Slovenský skladateľ Igor Dibák koncom minulého storočia obohatil originálnu tvorbu pre harfu prelúdiami, ktoré skomponoval na solmizáciu mena profesorky Ľudmily Sawiczovej, u ktorej som študoval. Rakúska harfistka Monika Stadler má svetové uznanie kvôli fúziám harfovej literatúry s world music. Skladba Maho Bay, v ktorej prepája írsku hudbu s juhoamerickou je príkladom. Obdobne, američanke Deborah Henson Conant patrí prvenstvo v presadzovaní harfy v štýle blues a jazz…“


Michal Matejčík pochádza zo Žiliny. Po ukončení gymnázia študuje harfu u Ľudmily Sawiczovej a Zuzany Törökovej na konzervatóriu v Bratislave.

Počas ďalšieho štúdia vo Viedni na Universität für Musik und darstellende Kunst získava angažmány do viacero orchestrov (RSO Wien, Recreation Graz a Pacific Music Festival Orchestra v Japonsku, v ktorom ako prvý zastupoval Slovensko). Po jeho ukončení sa venuje sólovému účinkovaniu (Viva Musica Festival), orchestrálnemu hraniu (Viedenská Štátna Opera), komornej hudbe (Trio Recordum, Kontrapunkte Ensemble), vyučovaniu hry na harfe (Musikschule Laxenburg) a taktiež úspešnému komponovaniu.

Od roku 2011 Michal Matejčík rozširuje svoj záber do popovej a elektronickej hudby. V rokoch 2011-2012 ako sólista sprevádza britského speváka Georgea Michaela počas jeho “The Symphonica Tour”. V marci 2013 je pozvaný ako špeciálny hosť kultovej skupiny Depeche Mode. Vystupuje na množstve európskych (Berlín, Bochum, Hamburg) a tiež amerických pódií (New York, Trenton, Highstown) pódií.

Na Slovensku spolupracuje s umelcami ako Jozef Lupták, Miroslav Dvorský, Milan Paľa, Peter Valentovič. Mimo iné taktiež so speváčkami Katarínou Knechtovou a Katarínou Koščovou.

Okrem výkonného umenia sa Michal Matejčík venuje aktivitám pre švajčiarsku nadáciu “Robert und Lina Thyll-Dürr Stiftung” v rámci rezidenčného projektu “Casa Zia Lina” na ostrove Elba.

www.michalmatejcik.com

Vstupné: 4,00 / 3,00 € (dospelí / študenti)
Predpredaj: www.predpredaj.sk
Vstupenky si môžete kúpiť online, osobne na ktoromkoľvek z predajných miest Predpredaj.sk alebo priamo na Stanici.

Stanicu podporuju

Tagged as: , , , , , ,

Nie je možné pridávať komentáre.

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics