Získali sme Cenu Nadácie Orange

V utorok 31. mája Nadácia Orange oceňovala po siedmy raz neziskovsky. A jedna z cien - v kategórii Komunitný rozvoj - ide nášmu občianskemu združeniu Truc sphérique. Veľmi sa tešíme.

pf__1757

O laureátoch ocenenia, ktoré sa udeľuje v kategóriách Sociálna inklúzia, Vzdelávanie a Komunitný rozvoj, rozhodovali hodnotiace komisie zložené z odborníkov tretieho sektora. Porota v zložení Andrea Cocherová (Nadácia Orange), Beáta Hirt (Komunitná nadácia Zdravé mesto, Banská Bystrica), Ivan Ježík (Voices) a Milan Zvada (Záhrada - Centrum nezávislej kultúry) nám prvé miesto udelila za “vytvorenie nezávislého kultúrneho priestoru Stanica Žilina-Záriečie, dlhodobé komunitno-kultúrno-vzdelávacie aktivity a neutíchajúcu snahu pracovať na obnove ďalšieho kultúrneho priestoru - Novej synagógy”.

Prihlásili sme sa prvýkrát. Doteraz sme mali pocit, že ešte toho nie je toľko za nami, aby sme sa uchádzali o cenu, ale tento rok sme si povedali, že už je asi čas. Stanica funguje a otvorenie Novej synagógy sa blíži. Keď sme videli konkurenciu nominovaných organizácií, neverili sme v prvé miesto, bolo to o to príjemnejšie prekvapenie.

20160601_151844

Cena má pre nás cenu, každá cena. Vďaka nej sa o našom projekte a práci dozvedia ďalší ľudia a súčasne to povzbudí našu motiváciu pokračovať. Keď sme napríklad v roku 2004 dostali za Stanicu v Amsterdame cenu od European Cultural Foundation, zachránilo a nakoplo nás to v zložitej situácii pri rozbehu projektu. Keď sme v roku 2013 dostali v Nemecku architektonickú cenu Bauwelt za Novú synagógy, získali sme tým doma pozornosť verejnosti, odborníkov i médií, a tak aj sponzorov. Aj Cena Nadácie Orange prišla v správnej chvíli - keď nám trochu na finále rekonštrukcie Novej synagógy dochádzajú sily. Pretože samozrejme zíde sa veľmi aj finančná podpora 8000eur, ktorú sme získali okrem vavrínového venca, ktorý je dielom výtvarníčky Andrey Ďurianovej. Stanici zostane z ceny sláva (veniec) a Nová synagóga zodpovedne a čo najefektívnejšie využije finančnú polovicu :-).

20160601_151211

Posledný májový večer v bratislavskej Starej tržnici patril mnohým ďalším, ktorí “menia svet na lepšie miesto”. Správkyňa Nadácie Orange Andrea Cocherová povedala: “Cena Nadácie Orange je verejným poďakovaním mimovládnym organizáciám za skvelú prácu, ktorú robia pre nás všetkých bez ohľadu na prekážky. Ich odvaha a dlhodobá snaha riešiť aktuálne potreby našej spoločnosti si zaslúžia našu pozornosť a uznanie.” Na pódium vystúpili ľudia z organizácií, ktoré robia prácu, ktorú obdivujeme aj my - zoznam všetkých ocenených si môžete pozrieť na stránke Nadácie Orange. Veľmi sme sa potešili, že aj druhé miesto v rovnakej kategórii Komunitný rozvoj ide do Žiliny - získalo ho občianske združenie Preles, ktoré prevádzkuje Ekocentrum Lesopark, Lanový park, organizuje festival Mesto_INAK, susedské slávnosti.

pf__1941

Ďakujeme a gratulujeme všetkým oceneným.

Tagged as: , , , ,

Nie je možné pridávať komentáre.

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics