Začíname diskusiu o nezávislosti kultúrnych centier

creative-lenses-banner1

Na jednej strane v Európe dochádza k dramatickým škrtom vo verejných rozpočtoch pre kultúru a  európski lídri hovoria o rastúcom ekonomickom potenciáli kreatívneho sektora. Na druhej strane vznikajú stále nové nezávislé kultúrne iniciatívy. Veľa z nich však nezvládne dlhodobé fungovanie a viaceré dlhé roky bojujú o prežitie. Ako majú nezávislé kultúrne centrá teda prosperovať v takomto kontexte? Aby sa z nich pritom nestali komerčné podniky a uchovali si aj svoje pôvodné umelecké poslanie?

Stretnutie členov siete Anténa v Banskej Štiavnici

To sú témy štvorročného medzinárodného projektu Creative Lenses. Spájajú pri ňom sily univerzity (University of the Arts London a Univerzita Basilicata), najaktívnejšie siete nezávislých kultúrnych centier a divadiel (Trans Europe Halles, IETM), viaceré kultúrne centrá a členovia Trans Europe Halles (Manifatture Knos z Talianska, P60 z Holandska, Stanica zo Slovenska, Vyrsodepseio z Grécka, Village Underground z Anglicka), vzdelávacie a poradenské organizácie v oblasti kultúry (Creative Industry zo Slovenska a OLIVEARTE z Veľkej Británie) a švédske mesto Lund (strategické oddelenie pre rozvoj kreatívneho sektora). Celý projekt zastrešuje najväčšie fínske kultúne centrum Kaapelitehdas (bývalá fabrika na káble).

Tradičné diskusie Truc sphérique pod orechom v Petroviciach

Na začiatku boli kuloárne diskusie počas stretnutí kultúrnych manažérov v rámci siete Trans Europe Halles a idea poradcu v oblasti kultúrneho manažmentu a kultúrnych politík Paula Bogena a talianskeho profesora Giovanniho Schiumu. Vznikol ambiciózny plán urobiť kvalitný výskum o modeloch fungovania nezávislých kultúrnych centier v Európe. V rámci projektu budú tiež zozbierané najlepšie inšpirácie z praxe a vznikne koncentrovaná on-line knižnica na túto tému.

johan1

Výstupom by mali byť vízie pre udržateľnosť kultúrnych centier, ktorých existencia neraz príliš závisí od grantov alebo politickej vôle. Výstupom bude identifikácia nových trendov v kultúre, ale aj jednoduché diagnostické on-line nástroje. Budú ich môcť využiť akékoľvek kultúrne iniciatívy, občianske združenia alebo nezávislé divadlá, aby vylepšili svoje fungovanie a smerovali k skutočnej nezávislosti a vydržali beh na dlhú trať.

Kultúrny manažment v praxi

Stanica je jedným z 13-tich partnerov projektu. Najbližšou akciou (4. marca na Stanici) je stretnutie členov Antéńy – slovenskej siete pre nezávislú kultúru a ďalších nekamenných divadiel a kultúrnych iniciatív. Spájame hlavy, aby sme prispeli do tejto celoeurópskej diskusie a výskumu (formou fokusovej skupiny vedenej Bohdanom Smieškom z PDCS a následných neformálnych diskusií počas víkendu).

creative-lenses-banner

Plagát Creative Lenses Stanica

English info about the Creative Lenses Project
Contact: robo (@) stanica.sk

Projekt podporil z verejných zdrojov Fond na podporu umenia a je financovaný z programu Kreatívna Európa.

Podpora porjektu Creative Lenses

Nie je možné pridávať komentáre.

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics