Jeden svet - projekcie pre školy 2016

Škola disentuProjekcie dokumentárnych filmov o aktuálnych spoločenských otázkách, problémoch, možnostiach riešenia, určené pre študentov základných a stredných škôl. Dokumenty rozširujú témy občianskej náuky, dejepisu a zemepisu premietame ich s lektorským úvodom a možnosťou diskusie so skupinou na tému pozeraného filmu.

Projekcie pre školy môžeme po dohode zabazpečiť na Stanici Žilina-Záriečie, za poplatok 1,00 € alebo kultúrny poukaz / žiak alebo študent.

Viac informácií a prihlasovanie: Hana Hudcovičová Lukšů, hanka@stanica.sk alebo 0907 178 756.

Uvádzame krátke anotácie filmov doporučených pre základné a stredné školy:

>>> Filmy pre základné školy:
Nora spieva pre Sýriu - Els van Driel / Holandsko / 2014 / 20 min. / český dabing
Pre prebiehajúcu vojnu v Sýrii je ohrozených už niekoľko miliónov detí. Jedným z nich je aj desaťročná Nora, ktorá musela spolu s rodičmi a súrodencami narýchlo opustiť svoj domov. Teraz žijú v provizórnom obydlí v utečeneckom tábore v susednom Jordánsku. Keď spomína na udalosti, ktoré postihli jej rodinu, má v očiach slzy. Aj napriek tomu si zachováva optimizmus a hľadí do budúcnosti s nádejou, že si raz v slobodnej Sýrii založí umeleckú školu.

Merlijn sa už školy nebojí
- Susan Koenen / Holandsko / 2013 / 15 min. / český dabing
Takmer šesť tisíc detí v Holandsku nemôže zo zdravotných dôvodov absolvovať bežnú školskú dochádzku. V prípade 11-ročného Merlijna za to môže autizmus – vrodená porucha, kvôli ktorej sa napríklad v miestnosti plnej detí nedokáže sústrediť a správne komunikovať. Merlijn je pritom bystrý a inteligentný chlapec. Zo svojho hendikepu si už dnes našťastie nerobí nič a veľmi si váži svoje priateľstvo s kamarátom Leonom, ktorý ho ako jeden z mála berie takého, aký je. Vďaka podpore rodičov sa Merlijn učí doma a verí, že sa do výuky dokáže plnohodnotne zapojiť vďaka projektu, ktorý ho cez webovú kameru prepojí s ostatnými spolužiakmi.

Hrdá napriek chudobe - Willem Baptist / Holandsko / 2013 / 20 min. / holandsky + český dabing
Aj v bohatom Holandsku žije mnoho rodín na hranici chudoby. 12-ročná Nicky ale dobre vie, že aj s minimom peňazí je možné si zachovať hrdosť. Jej rodičia sú nezamestnaní a nemôžu jej kúpiť, čo by si želala. Ona si však vystačí so šatami zo second handu a s lacným mobilom. S bratom chodia každý týždeň do potravinovej banky po jedlo a nehanbia sa za to. Svojimi vecami dokonca obdarúva ešte chudobnejšie deti a vďaka tomuto aktívnemu prístupu si aj u tých najväčších posmievačov dokáže vybudovať rešpekt.

Gabrielova reportáž z majstrovstiev sveta vo futbale - Els van Driel / NL / 2014 / 17 min. / český dabing Keď sa 14-ročný Gabriel dozvedel, že sa budú v jeho krajine konať majstrovstvá sveta vo futbale, mal nesmiernu radosť. Tak isto ako všetci Brazílčania aj on miluje futbal. Netušil však, že vláda začne kvôli výstavbe novej vlakovej trate na prevoz fanúšikov búrať desiatky domov v jeho štvrti, vrátane toho jeho. Aby pomohol zastaviť búranie ďalších domov, rozhodne sa Gabriel bojovať. Začne nakrúcať reportáže a písať blog. „Ak v niečo veríte, musíte za to bojovať a niečo pre to urobiť. Nečakajte na pomoc dospelých,” odkazuje Gabriel.

>>> Krátke filmy premietateľné pre najstarších žiakov ZŠ aj pre stredné školy:
Jem, teda som - Vincent Bruno / Belgicko, 2009 / 26 min. / francúzsky + slovenské tit.
Ako je možné, že väčšina z tých ľudí, ktorí živia ľudstvo, trpí chudobou a hladom? 870 miliónov ľudí vo svete hladuje.Všetky medzinárodné konferencie dnes riešia kľúčovú otázku: „Kto nasýti svet?“.

Pekelný rybolov - Vincent Bruno / Belgicko / 2006 / 23 min. / francúzsky + slovenské tit.
Pozdĺž dlhého afrického pobrežia môžeme vidieť obrovské rybárske lode drancovať morské dno. Tieto lode pochádzajú väčšinou z krajín tzv. globálneho Severu: Spojených štátov amerických, Európy a Číny. Povedané stručne, globálny Sever plieni globálny Juh.

Plná voľba – Vincent Bruno / Belgicko / 2008 / 26 min. / francúzsky + slovenské tit.
Aké je miesto človeka vo svete, ktorému vládne honba za ziskom? Dokument sa snaží ukázať narastajúcu a znepokojujúcu dehumanizáciu pracujúcich ľudí v globalizovanom svete. Skúma celú paletu problémov od medzinárodnej deľby práce, cez konkurenciu v rozličných častiach výroby, až po negatívne efekty tlaku na znižovanie ceny práce na globálnom Severe aj Juhu.

>>> Filmy pre stredné školy:
Bojovníci zo severu - Søren Steen Jespersen, Nasib Farah / Dánsko / Somálsko / 2014 / 58 min / arabsky, dánsky, anglicky, holandsky, fínsky, nórsky + české tit.
V každodennom zhone ich nerozoznáte od bežných obyvateľov, žijú svoj život ako každý iný, no aj napriek tomu raz vezmú do ruky zbraň a idú zabíjať. Desiatky mladých ľudí sa v posledných rokoch pridávajú k radikálnym islamistickým skupinám. Aké sú ich motívy? Mladý muž zo Somálska podáva anonymné svedectvo o tom, ako radikálne hnutie aš-Šabáb regrútuje v Dánsku svojich prívržencov. On sám sa z teroristickej skupiny vymanil. Jeho kamaráti sa ale nechali presvedčiť, že bojovať a zomrieť v mene Alaha predstavuje viac než život vyhnanca v európskej metropole.

Cargo 200 - Masha Novikova / Rusko / Ukrajina / 2015 / 52 min. / rusky, ukrainsky + anglické tit.
Vo vojne na Ukrajine každodenne umierajú ruskí vojaci. Vo vojne, ktorá nie je oficiálne vyhlásená. Ich telá tajne dopravujú do Ruska pod kódom „Cargo 200”. Namiesto pohrebu vojnového hrdinu ich čaká anonymný hrob. Na bojisku nevyhlásenej vojny na Ukrajine zvoní niekomu do hrobu každý deň. Kto sú tí odvedenci, žoldnieri a dôstojníci, ktorí bojujú na Ukrajine za Rusko? Prečo sú ochotní riskovať vlastné životy? Novinárom, ktorí píšu o tajnom pochovávaní ruských vojakov sa vyhrážajú a mená na hroboch vojakov nahradili čísla. Rodiny vojakov, ktorí prežili, zastrašuje tajná služba a neodvážia sa preto prehovoriť.

Hlas za kozu - Jeroen van Velzen / Holandsko / 2014 / 51 min. / anglicky, swahilsky + české tit.
Kenskú základnú školu Majaoni zachvátila predvolebná horúčka. O funkciu školského prezidenta sa rozhodli uchádzať traja kandidáti z radov študentov. Ich metódy ako si získať rešpekt a uznanie spolužiakov, sú rôzne. Magdalena, ako jediná ženská kandidátka, chce dokázať, že aj ženy sa môžu stať vodkyňami. Charizmatický Saíd si podmaňuje spolužiakov vlastnou predvolebnou piesňou a balíčkom cukríkov. A Harry, ktorý pochádza z chudobných pomerov, zvolil ešte presvedčivejšiu cestu – priazeň voličov si získava kozím mäsom. Kto nakoniec zvíťazí a čím presvedčí ostatných, že je tým najlepším kandidátom?

LoveMEATender - Manu Coeman, Belgicko / 2011 / 63 min. / francúzsky, anglicky + slovenské tit.
Film sa zamýšľa nad miestom mäsa v našich životoch a nad ohromným nárastom jeho konzumácie. V roku 2050 bude na svete žiť asi deväť miliárd ľudí a zaobstarať pre nás všetkých mäso si bude vyžadovať tridsaťšesť miliárd kusov dobytka. Je racionálne si ďalej myslieť, že človek môže jesť mäso každý deň? Naša planéta už za nadmernú produkciu platí daň v podobe vyčerpania prírodných zdrojov, znečistenia a globálneho otepľovania. Najviac sa problém dotýka zvierat, ktoré sme degradovali na úroveň strojov.

Palestínský maratón - Simon Caspersen / Dánsko / 2014 / 58 min. / arabsky, dánsky, anglicky + české tit.
Zorganizovať medzinárodný maratón uprostred nepokojného Betlehéma v Palestíne sa zdá byť šialený nápad. V meste ani nie je možné nájsť súvislý úsek v potrebnej dĺžke 42 km, ktorý by neprechádzal cez izraelské vojenské stanovište a zátarasy. Dánky Signe a Lærke sa aj napriek tomu vrhnú po hlave do príprav. Sú presvedčené, že slobodný pohyb patrí medzi základné práva človeka. Ako ale dosiahnuť, aby sa pretekov mohli zúčastniť aj ženy? Podarí sa prekonať politické špecifiká regiónu i bezpečnostné úskalia? Svižná snímka s pozitívnym nábojom je príbehom o tom, že i uprostred chaosu sa dajú uskutočniť veľké sny.

Podoba ticha - Joshua Oppenheimer / Dánsko / Indonézia / GB / 2014 / 99 min. / indonézsky + české tit.
Americký filmár Joshua Oppenheimer sa vracia k téme genocídy v Indonézii, kde v 60. rokoch režim vyvraždil viac ako milión ľudí. Kým jeho predošlý film Spôsob zabíjania (The Act of Killing) ponúkol pohľad na udalosti očami vrahov, nový dokument ich konfrontuje s tými, ktorí zverstvá prežili. V atmosfére, kde sa celý rad útočníkova stále podieľa na spravovaní krajiny, hlavný hrdina filmu Adi prelomí hradbu mlčania a rozpráva sa s vrahmi svojho súrodenca. Mrazivé rozhovory odkrývajú ich temné pohnútky, ale aj neochotu sa svojimi činmi viac zaoberať.

Škola disentu - Matthew Torne / Hongkong / GB / 2014 / 101 min / kantonsky + české tit.
V uliciach Hongkongu sa mladí študenti rozhodli bojovať za demokraciu. Vláda totiž chce rozšíriť vyučovanie občianskej náuky s cieľom vštepiť študentom čínsky nacionalizmus. Študenti tak môžu získať lepšiu známku, ak budú napríklad plakať pri vztyčovaní čínskej vlajky. Stredoškolák Joshua zakladá študentskú skupinu Scholarism, ktorej význam narastá úmerne s tým, ako sa z neho stáva mediálna hviezda a Ma volí radikálnejšiu cestu ilegálnych akcií. Ako môže za osemnásť mesiacov vzniknúť z iniciatívy niekoľkých mladých masové hnutie, ktoré zásadným spôsobom otrasie sebaistotou hongkonskej vlády.

ThuleTuvalu - Matthias von Gunten / Švajčiarsko / 2014 / 96 min. / anglicky, inuitsky, jazyk ostrova Tuvalu + české tit.
Grónske mestečko Thule je najsevernejším obývaným miestom na Zemi. Tuvalu je polynézsky ostrovný štát. Miesta vzdialené od seba viac ako jedenásť tisíc kilometrov, sú však osudovo prepojené. Topiaci sa ľad v Grónsku dvíha hladinu oceánu, ktorý tak čoskoro zaplaví nízko položené tichomorské ostrovy. Zatiaľ čo sa experti dohadujú ako klimatickej zmene zabrániť, obyvatelia Thule a Tuvalu už dnes v každodennom živote čelia jej nezvratným dopadom.

Toto je exil – denníky detských utečencov - Mani Y. Benchelah / FR / 2015 / 56 min. / arabsky + slovenské tit.
Výnimočne intímny portrét detských utečencov nútených uniknúť pred násilím občianskej vojny v Sýrii do susedného Libanonu. Režisér Mani Y. Benchelah, ktorý v minulosti vyhral cenu Emmy, nakrúcal dokumentárny film vyše roka. Film rozpráva príbehy životov detí ich vlastnými slovami a zachytáva pravdu o tom, ako sa vyrovnávajú s utrpením a rozplynutými nádejami. Film sa dotýka aktuálnej témy, ale zároveň ide o nadčasové dielo zaoberajúce sa podstatou toho, čo znamená utiecť z domova a z každodennosti života.

Ťažko uveriteľné - Ken Stone / USA / 2015 / 56 min. / anglicky + slovenské tit.
Masové vraždy väzňov svedomia v Číne kvôli predaju ich orgánov zahraničným pacientom – sa nám otvárajú pred očami vďaka osobným príbehom, zahrňujúcim autorove sedemročné vyšetrovanie, priznaním od doktorov a skúmaním faktov. Záhada ostáva: prečo tento zločin dosiaľ nebol zastavený.

Skutočná cena – Andrew Morgan / GB / FR / / Bangladéš / Uganda / Čína / Kambodža / Dánsko / Haiti / India / 2015 / 92 min. / anglicky + české tit.
Dokument o oblečení, ktoré nosíme, o ľuďoch, ktorí ho vyrábajú a o vplyve tohto priemyslu na náš svet. The True Cost nás nechá nahliadnuť za oponu a ukáže nám príbehy a fakty, o ktorých sa nerozpráva. Aká je skutočná cena nášho oblečenia?

Festival Jeden svet organizujeme s podporou:
logo_clovek_v_ohrozeniNadácia Slovenskej sporiteľne

Stanicu podporuje

Tagged as: , , ,

Nie je možné pridávať komentáre.

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics