Jožkalipnikjebožíčlověkaneumílhát! No.16
divadelný sitcom
štvrtok 12. 2. 2015, 19.00

Jožkalipnikjebožíčlověkaneumílhát! (foto: Štěpán Látal)Ak si myslíte, že divadlo nemôže mať formu nekonečného seriálu, ste na omyle. Divadelný sitcom Jožkalipnikjebožíčlověkaneumílhát! má už svoje šestnáste pokračovanie a jeho popularita stúpa. Nekonečný rozhovor plný ostrých vtipov medzi starnúcim filozofom a velikánom nemackej literatúry Hermannom Schlechtfreundom a jeho neúnavným poslucháčom, večným návštevníkom majstrovho bytu, Jožkom Lipnikom, je možné sledovať už desať rokov. Nielen v divadelnej podobe, ale aj v kultovej komixovej, ktorá sa na zadných stránkach časopisu A2 objavuje od roku 2005. Na popud jeho čitateľov dokonca minulý rok vyšla v nakladateľstve Lipnik kniha Hovory z rezidence Schlechtfreund, v ktorej je súhrn publikovaných i nepublikovaných komixov.

Predstavenie je divadelným komixom na javisku, prezentovaný formou divadelného čítania. Jednoduchá garsónka - jeden stôl, dve stoličky a zložitý svet všade okolo. Dvaja veční dadaisti, surrealisti, teroristi slova a neúnavní srandisti si na pozadí príbehu vymieňajú ostré svetonázory na súčasnú politiku, spoločnosť, kultúru a slovami pána Hermanna “i tu vopravdovou lidskou člověčinu”. Scenár píšu absolventi FAMU, Džian Baban a Vojtěch Mašek. Každý diel sa hrá len niekoľkokrát, jeho špecialitou je, že herci scenár dostávajú len pár dní pred predstavením, čo ho robí veľmi živou záležitosťou, pre hercov až adrenalínovým športom.

Šestnásty diel mapuje ďalšie ponižujúce, teda povznášejúce stretnutie začínajúceho básnika Lipnika s jeho duchovným vzorom, veličinou menom starý Hermann Schlechtfreund. Najslávnejšiemu nemeckému spisovateľovi už dlhšiu dobu vŕta v hlave, kde vlastne ten Lipnik žije? Jeho otázka nás zavádza až do tajomnej slobodárky na predmestí. Spoločná umyváreň na chodbe. Zapľuvaná televízna miestnosť. Výhľad z okna na neďalekú fabriku. Spolubývajúci je hovado a alkoholik. Jožka Lipnik je zajatcom umakartu. Slobodu alebo slobodárku?!
Podarí se starému pánovi Hermannovi svojho žiaka a obdivovateľa zachrániť?

Uvádza: Monstrkabaret Freda Brunolda a Nová síť o.s.
Účinkujú: Eduard Jenický a Václav Rašilov
Scenár: Džian Baban a Vojtěch Mašek

Podpora: Nová síť o.s., Ministerstvo kultury ČR a Hlavní město Praha

Hovory z rezidence Schlechtfreund

Vstupné: 4,00 / 2,50 € (dospelí / študenti)
Rezervácia vstupeniek: rezervacie@stanica.sk, 0948 344 606
Rezervované vstupenky je potrebné si vyzdvihnúť najneskôr 15 minút pred začiatkom podujatia, v opačnom prípade budú uvoľnené do predaja. Ďakujeme za pochopenie.

Stanicu podporuje

Tagged as: , , , ,

Nie je možné pridávať komentáre.

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics