Po.hlave – Ozveny MFDF Jihlava
kino
utorok 11. 11. 2014, 17.00 a 20.00

17.00 Plán + Papagáj Babash

PlánPraha čelí výzve nového územného plánu. Pri plánovaní rozvoja mesta sa do stretu dostávajú záujmy súkromnej developerskej lobby, obyvateľov a politikov. Scénarista, fotograf a spisovateľ Benjamin Tuček počas posledných šiestich rokov mapoval zmeny, bitky, reakcie a zasadania zastupiteľov pražského magistrátu. Časozberný dokument vykresľuje obraz verejného aparátu, ktorý rezignoval na funkciu urbanistu. Publicistická forma filmu vedie autora k snahe predstaviť situáciu z perspektívy všetkých zúčastnených, ktorým však nakoniec dominuje pohľad tých, ktorí v sebe živia myšlienku mesta ako prejavu kultúry a kvality života.

Projekcie sa osobne zúčastní režisér filmu Benjamin Tuček.

Plán – Benjamin Tuček / ČR / 2014 / 90 min

kamera: David Čálek, Nikolas Tušl, Benjamin Tuček
strih: Evženie Brabcová
zvuk: Ivan Horák

+ Papagáj Babash – Lisa Truttmann, Behrouz Rae / USA, A, Irán / 2014 / 9 min

„Home video“ zo života papagája menom Babash je tokom komunikácie s jeho iránskym spolubývajúcim menom Behrouz. Jazykom priateľstva sú perzština, angličtina, škreky a kód farebných tabulí. Kamera sníma detaily interiéru a interakciu zúčastnených. Definuje priestor domácnosti-voliéry, pre ktorú je vonkajší svet lúčom dopadajúcim oknom na stenu izby.

Film zvíťazil v kategórii KRÁTKA RADOSŤ – najlepší krátky dokument.

20.00 Mat goc + K oblakům vzhlížíme

Mat gocAko sa na Vietnam dívajú mladí vietnamci vyrastajúci pod vplivom európskej kultúry? Tí, ktorí rozprávajú lepšie česky ako vietnamsky a ktorým sú bližšie hodnoty západnej kultúry ako rodičovské? Presne na takéto otázky sa snaží odpovedať film kombinujúcí dokumentárne zábery s prvkami inscenovania. Vynutená cesta do Vietnamu sa stáva pre jednoho z dvoch bratov príležitosťou lepšie porozumiť svojmu pôvodu, a takto sprostredkovane aj svojúm rodičom a vlastne aj sebe samému.

Mat goc – Dužan Duong / Vietnam, ČR / 2014 / 19 min

scenár: Dužan Duong
kamera: Saimon Phan
strih: Dužan Duong
zvuk: Luka Šuto
hudba: DJ Onra
herci, sociálni herci: Dužan Duong, Viet Anh Duong

K oblakům vzhlížímeMelancholicky ladený portrét milovníka tuningovej subkultúry, ktorý, pokiaľ práve nesedí za volantom svojho DIY vytuneného, postupne sa rozpadajúceho auta, presúva sa životom odnikiaľ nikam. Film sleduje pustú krajinu vzťahov, ktorá hlavného hrdinu obklopuje, a dáva ju do súvislosti s pustotou severných Čiech, v ktorých sa jeho príbeh odohráva. Obe prázdnoty pritom dokáže aspoň na okamžik zaplniť rev motora – a niet divu, že pre Ráďu tieto zvuky predstavujú rajskú hudbu. Vyhranené observačná forma filmu nezabraňuje režisérovi prehovárať jazykom plným metafor, ktoré provokujú divákov k zamysleniu práve tam, kde by to nejmenej čakali: na parkovisku uprostred burácajúceho tuningového zrazu.

Film zvíťazil v kategórii ČESKÁ RADOST – najlepší český dokument.

K oblakům vzhlížíme – Martin Dušek / ČR / 2014 / 66 min

scenár: Martin Dušek, Josef Karajbich
kamera: Lukáš Milota
strih: Josef Karajbich
zvuk: Petr Stuchlík, Štěpán Trčka
hudba: Monika Midriaková

Po.hlave - Ozveny Medzinárodného festivalu dokumentárnych filmov Jihlava
www.dokument-festival.cz

Vstupné na jeden blok: 3,00 / 2,00 € (dospelí / študenti)

Tagged as: , , , , , , , , , , , , , ,

Nie je možné pridávať komentáre.

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics