Na miestnej úrovni (Memory Kontrol 1989)
piatok 14. 11. 2014, 18.00

na-miestnej-urovni

Večer s Fedorom Blaščákom a výtvarníkom Michalom Moravčíkom, ktorý vo svojom výskume hľadá regionálnych aktérov Nežnej revolúcie. “Na miestnej úrovni” je hlasovým zberom lídrov z Novembera 1989. V predvečer komunálnych volieb a dva dni pred 25. výročím revolúcie sa budeme rozprávať o fragmentoch z histórie, ktoré si hľadajú svoju rolu v širších dejinách.

“Začínali sme sa stretať na neformálnych dialógoch a počase, ako sme sa za pochodu spoznávali, tak tam sa začalo zisťovať, že veľa ľudí má na to už svoje zištné dôvody, aby sa do týchto vecí zapájalo… Načo sme neboli pripravení a to úplne otvorene musím priznať, bolo, že sme boli infiltrovaní v podstate štátnou bezpečnosťou alebo agentmi štátnej bezpečnosti… Ja som sa tam postavil pred ľudí a hovorím o tom, že bude aj nezamestnanosť, aby sa aj na to pripravili a čakal som, že začne piskot. Nie, zaznel aplauz.”

“Smiali sme sa tomu, že chodíme ako slncový kôň po zatemnenej krajine a že roznášame slnko. A boli veľmi zaujímavé reakcie zo strany obyvateľov Slovenska. Tak ako sa niekedy bránili kolektivizácii, tak sa začali brániť týmto veciam. A nebolo sa čomu diviť.”

Prezentácia a diskusia je súčasťou cyklu Memory Kontrol a sprievodnou akciou k výstave Dana Perjovscheho Vybrané správy, ktorý podporila ERSTE Private Banking. Výstupné je dobrovoľné.

Tagged as: , , , , ,

Nie je možné pridávať komentáre.

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics