Lucia Kašiarová, Peter Machajdík: AREA
multižánrové predstavenie
štvrtok 6. 11. 2014, 19.00

Lucia KašiarováVýnimočné spojenie dvoch úspešných slovenských umelcov – hudobného skladateľa Petra Machajdíka a tanečníčky a choreografky Lucie Kašiarovej. Prvýkrát sa na scéne stretli počas festivalu KioSK 2011, čím začala ich niekoľkoročná intenzívna spolupráca. Projekt AREA je jej pokračovaním ústiacim do multižánrového predstavenia, v ktorom sa mieša tanec, nové médiá, súčasná vážna hudba a viackanálová priestorová reprodukcia.

Pre tvorbu Petra Machajdíka je príznačná tématika problémov životného prostredia, čo nie je v tomto prípade výnimkou. AREA je priestor, ktorý poukazuje na dopad znečistenia planéty na kvalitu života jej obyvateľov cez jazyk tvorený najaktuálnejšími tendenciami multimediálneho umenia a súčasného tanca.

Námet, koncepcia, účinkujú: Lucia Kašiarová a Peter Machajdík

Lucia Kašiarová je slovenská tanečníčka a choreografka pôsobiaca v Prahe, riaditeľka Studia ALTA, skladu, ktorý si hovorí divadlo, zakladateľka festivalu slovenského súčasného tanca HYBAJ HO!. Realizuje vlastné choreografické projekty a spolupracuje s významnými českými i zahraničnými choreografmi i s činohernými  divadlami. Je držiteľkou ceny Tanečnice roku 2012. Slovenská performerka, pedagogička, ktorá chápe tanec ako zdroj inšpirácie pre život. Ctiteľka improvizácie a náhody.

Tvorba Petra Machajdíka zahŕňa diela inštrumentálne, vokálne, tvorí zvukové prostredia, hudbu k tanečným predstaveniam, filmom a rozhlasovým hrám. Kompozície tohto bratislavského rodáka boli uvedené v koncertných sálach v Miláne, New Yorku, Berlíne, Viedni, Ríme, Prahe, Amsterdame, Calgary, Helsinkách, Bostone, Londýne… Interpretmi Machajdíkovych diel boli renomovaní interpreti a hudobné telesá ako napríklad Janáčkova filharmonie Ostrava, harfistka Floraleda Sacchi, Cluster Ensemble, Quasars Ensemble, Camerata Europea, Slovenský komorný orchester Bohdana Warchala, huslista Milan Paľa, violončelisti Piero Salvatori a Jozef Lupták a iní. Patrí k spoluzakladateľom Transmusic Comp. a spolupracuje aj s legendou rockovej hudby Jonom Andersonom zo skupiny Yes a “krstným otcom” noise-music Davidom Mossom. Tvorba Petra Machajdíka bola ocenená mnohými významnými cenami, prevažne však v zahraničí.

www.machajdik.de
http://machajdik.weebly.com/

Vstupné: 4,00 / 2,50 € (dospelí / študenti)

Projekt vznikol s finančnou podporou Ministerstva kultúry Slovenskej republiky.
MKSR

Tagged as: , , , , , , , ,

Nie je možné pridávať komentáre.

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics