Ľudský rozmer (r. Andreas M. Dalsgaard)
Cyklokino / Týždeň mobility
utorok 23. 9. 2014, 17.00 a 20.00

Táto projekcia bude výnimočná - fungovať totiž bude len vtedy, ak spoločne šliapneme do pedálov špeciálne upravených bicyklov! Podrobnosti si prečítajte v článku Príďte si vyšliapať film - Cyklokino.
Ľudský rozmerJe možné medzi budovami vytvárať život? Ľudský rozmer je dokumentárne sci-fi z budúcnosti, ktorá už nastala – dokumentuje päť rozporuplných, ale dokonalých projektov, na ktorých pracoval architekt Jan Gehl. Spolu s ním sledujeme, či sú veľkomestá ako stroje na bývanie, alebo dobrými miestami pre život? Sú moderné, impozantné a očarujúce. Obyvatelia miest však čelia surovinovej kríze, zmenám klímy, osamelosti a závažným zdravotným problémom. Mestá sa zatiaľ riadia štatistikami, katastrami, racionálnymi výpočtami dopravných tepien a snahou o maximálnu funkčnosť. Čo sa stane, keď do stredu našich výpočtov umiestnime človeka a jeho potreby? Architekt – vizionár Jan Gehl a jeho kolegovia sa snažia oslobodiť mestá od nadvlády automobilov a vytvoriť priestor pre chodcov a cyklistov. Chcú navrhovať mestá ako miesta pospolitosti a blízkosti. Chcú si „vziať späť verejný priestor”.

Režisér o filme: „Zámerom bolo vytvoriť portrét života, akým dnes žijeme v mestách a ukázať, ako sú naše zvyky a sociálna prirodzenosť prepojená s materiálnym prostredím. Jan Gehl študoval ľudské správanie v mestách 40 rokov. Zdokumentoval to, ako moderné mestá odrádzajú obyvateľov od vzájomnej interakcie. Zároveň však hovorí, že mestá môžeme stavať spôsobom, ktorý ľudskú potrebu pospolitosti a blízkosti zohľadňuje.

Ľudský rozmer (The Human Scale) – Andreas M. Dalsgaard / Dánsko / 2012 / 77 min / anglicky + české titulky

scenár: Søren B. Ebbe, Nicolas Servide Staffolani
kamera: Manuel Akbero Claro, Heikki Färm, Adam Philp
strih: Søren B. Ebbe, Nicolas Servide
hudba: Kristian Eidnes Andresen
účinkujú: Jan Gehl, Iqbal Habib, A K M Abul Kalam, Jiangyan Wang, Bob Parker, Ruhan Shama, He Dongquana

http://thehumanscale.dk/

Vstupné 3,00 / 2,00 € (dospelí / študenti)
Vstupné s členským preukazom ASFK: 2,50 / 1,50 € (k zakúpeniu na Stanici)

Tagged as: , , , , , , , , , ,

Nie je možné pridávať komentáre.

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics