Dan Perjovschi: Vybrané správy / Selected News
výstava 18. 9. - 5. 12. 2014, Nová synagóga

Dan Perjovschi - PoliticsDan Perjovschi (*1961, Sibiu) je rumunský vizuálny umelec a reportér, jeho tvorba je kombináciou kresby, komiksu a graffiti. Svoje výstižné aj satirické komentáre aktuálneho politického diania kreslí po stenách svetových galérií a publikuje v prestížnych umeleckých magazínoch. Pre žilinskú kunsthalle pripraví veľkoformátovú site specific inštaláciu s názvom Selected News – kresliť bude priamo na steny a ako prvý pre nás otestuje nový architektonický koncept rekonštrukcie Novej synagógy „half white”. Okrem napoly vybielenej synagógy sme aj v polovici rekonštrukcie a to je príležitosť pre ďalšie pootvorenie, tentoraz na takmer tri mesiace.
dan-perjovschi-v-novej-synagogeDan Perjovschi sa po revolúcii v roku 1989 stal popredným predstaviteľom novej vlny avantgardného hnutia v Rumunsku. Presadil sa klasickou technikou kresby pre ktorú našiel svoj typický minimalistický výraz – na obrázok mu stačí pár jednoduchých čiar.

Jeho kresby, zvyčajne v kombinácii s textom, sú výstižným komentárom a súčasne karikatúrou aktuálnych politických, kultúrnych a spoločenských javov. Sám svoje diela nazýva „intelektuálnym grafitti”. Ich veľkosť a textúru vždy určujú podmienky a priestor galérie. Všetky kresby vytvára sám, nepotrebuje asistenta, kurátora ani riaditeľa.

Aktuálne dokončil projekty v Shedhalle v Zürichu a v Kunstbau v Mníchove. Zúčastnil sa na desiatkach medzinárodných výstav a samostatne vystavoval v prestížnych svetových múzeách a galériách: MoMA New York, Moderna Museet Stockholm, Van Abbemuseum Eindhoven, Ludwig Museum Kolín nad Rýnom a tiež na bienále v Benátkach.

V roku 2004 získal European Cultural Foundation Award.

V roku 2009 realizoval centrálne umelecké dielo v prostredí novej Národnej technickej knižnice v Prahe, za ktoré spolu s kolektívom autorov získal ocenenie Czech Grand Design a tiež hlavnú architektonickú cenu Grand Prix 2010.

Dan Perjovschi neprijal pozvanie kurátorov MANIFESTA 10, ktorá aktuálne prebieha v ruskom Petrohrade. Dôvody a širší politický kontext jeho rozhodnutia budú témou úvodnej verejnej diskusie počas otvorenia výstavy.

Výstava potrvá do 5. 12. 2014, otvorené je vďaka dobrovoľníkom od pondelka do soboty od 12.00 do 17.00 h (v piatok do 19.00 h).

Dobrovoľné vstupné poputuje v plnej výške na rekonštrukciu Novej synagógy.

Tagged as: , , , , , , , ,

Nie je možné pridávať komentáre.

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics