Počítanie a rozmýšľanie
matematický krúžok pre 6-ročné deti

matematický krúžokNadchli sme sa pre matematiku a radi pre ňu pomôžeme nadchnúť aj vaše deti! V školskom roku 2014/2015 otvoríme na Stanici náš prvý matematický krúžok, ktorý bude určený pre prvákov. Nepôjde o žiadnu nalieváreň vedomostí či doučovanie. Matematika sa bude deťom približovať veľmi komplexnou metódou profesora Hejného, ktorá zvykne viesť k malým zázrakom. Úspech metódy rozhodne nespočíva v opakovaní naučených postupov, drilovaní násobilky či učení sa poučiek. Je to skôr o tvorivom a originálnom riešení problémov, radosti z úspechov a postupnom vytváraní a odhaľovaní súvislostí.

Slávny fyzik Niels Bohr tvrdil, že odborník je človek, ktorý sa v danej oblasti dopustil už všetkých možných chýb a metóda profesora Hejného zasa hovorí, že skupina detí je dosť múdra na to, aby pri správnom vedení sama dokázala vymyslieť matematiku, ktorá je predpísaná osnovami pre ich vekovú kategóriu. Skúsenosti dokazujú, že skupina približne 15 detí už dokáže urobiť primerane veľa chýb na to, aby mali dostatok podnetov na diskusiu a riešenie problémov, ktoré sú deťom zrozumiteľné a sú pre ne výzvou.

Už len z náčrtu metódy je zrejmé, že bude mať značný pozitívny dopad. A nepremietne sa to iba do zručností v riešení hlavolamov, ale aj do spôsobov, akými riešiť úlohy, ako riešenia prezentovať a ako formulovať svoje myšlienky, ako počúvať myšlienky niekoho iného a nadväzovať na ne, ako si opraviť vlastnú chybu a ako opraviť chybu niekoho iného tak, aby to prijal.

Chceme vám ponúknuť možnosť, aby Vaše dieťa bolo členom takejto skupiny. Metóda profesora Hejného sa už používa u asi 10% žiakov v Česku a expanduje do Európy, no v slovenskom prostredí je jej využitie ešte ojedinelé. V Žiline škola s týmto vyučovaním zatiaľ nie je, preto sme sa rozhodli ponúknuť ju ako voľnočasovú aktivitu.

Ďalšie informácie o metóde,  jej myšlienkach a ohlasy na ňu možno nájsť na www.h-mat.cz alebo v článku Učiteľ nesmie vysvetľovať.

A ešte niečo o lektoroch krúžku:

Katarína a Hynek Bachratí vyštudovali matematiku na Matematicko-fyzikálnej fakulte UK v Bratislave a od druhej polovice 80. rokov pracujú na Žilinskej univerzite, kde sa venujú aj vyučovaniu matematických predmetov. Ešte dlhšie pracujú v oblasti mimoškolskej matematiky. Pre deti vo veku 10 až 18 rokov, ktoré majú záujem alebo nadanie pre matematiku, viedli a vedú matematické krúžky, kluby, tábory a korešpondenčné semináre, ktoré tiež priamo vychádzajú z myšlienok a prác Milana Hejného. Od roku 2005 sa venujú aj školeniam a príprave učiteľov v neformálnom vyučovaní matematiky. Posledné tri roky sa intenzívne zaujímajú o Hejného metódu pre prvý stupeň a spolupracujú s jej autormi. Patria k desiatim (česko a slovenským) lektorom, ktorí majú neobmedzený certifikát na školenie tejto metódy pre 1. aj 2. stupeň základnej školy.

Veronika Hucíkova (rodená Bachratá) nepadla ďaleko od stromu a po ukončení štúdia na FMFI UK pokračuje v postgraduálnom štúdiu matematiky na STU Bratislava. Podobne má už viac ako desaťročné skúsenosti s prácou s matematickými nadšencami a talentami v rámci korešpondenčných seminárov, matematických súťaží a táborov. O Hejného metódu sa zaujíma aj preto, že jej dve malé deti o niekoľko rokov nastúpia do školy.

Krúžok bude pracovať počas celého školského roku, v pondelok od 17.00 do 18.00. Rok bude rozdelený do 3 trimestrov a cena za jeden trimester bude 30,00 €. V prípade potreby je možné požiadať o sponzorovanú cenu pre deti z rodín s nižším príjmom. Prvá bezplatná ukážková hodina a následná beseda s rodičmi bude v pondelok 8. septembra o 17.00 a krúžok sa následne rozbehne podľa dohody zúčastnených. Deti prijímame odteraz až do naplnenia kapacity 15 detí na krúžok.

Informácie a prihlasovanie: Katarína Bachratá, 0915 278 897, katarina.bachrata@fri.uniza.sk

Tagged as: , , ,

Nie je možné pridávať komentáre.

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics