Les Rhinocéros (Us, Tzadik)
koncert
nedeľa 29. 6. 2014, 20.00

Les RhinocérosHorúca senzácia priamo z liahne vedenej pevnou rukou démona Johna Zorna. Práve na jeho labeli Tzadik vydáva trojica Les Rhinocéros, pôvodne spolužiaci a ešte nedávno teenageri, ktorí sa hrdo usídlili medzi free jazzom, noiserockom a ozvenami world music, ambientu a desiatok ďalších žánrov. Skúste si predstaviť Sun Ra jamujúceho s Black Flag a Django Reinhardtom a možno budete blízko, stačí pridať mladícke nadšenie a nespútanosť.

Michael Coltun nemal na výber. Jeho otec hrával spolu s Johnom Zornom v zbesilo fanatickom združení Naked City, pradedo zas v osobnom klezmerbande ruského cára. Sám sa už od sedemnástich učil u maliského virtuóza na ngoni Cheikha Hamala Diabatého, a tak sa niet čo čudovať, že je hudba Les Rhinocéros štýlovo tak neukotvená. S dvoma spolužiakmi založili kapelu ešte na strednej škole, po odchode saxofonistu sa rozhodli pre tú najobvyklejšiu rockovú zostavu – gitara, basa, bicie –, ale žiadnu klasiku od nich nečakajte.

Už eponymný debut si svojou nekompromisnosťou, mladistvou sviežosťou a nadšením zamiloval šéf labelu Tzadik John Zorn, ktorý inak chválou skôr šetrí. Novinka s poradovým číslom II doťahuje sound skupiny ešte ďalej, Les Rhinocéros sú schopní zmeniť náladu a žáner skladby počas jediného tónu, samozrejme a bez mihnutia oka. Jazz, rock, noise, reggae, afrobeat, ambient, indie, dub, klezmer, salsa a ďalšie zástupy štýlov tryskajú z energiou nabitých skladieb, poslucháčovi padá sánka a tanečník nestíha. Na koncertoch sa verva násobí a rýchlosť pridáva. Trojica ohromila publikum na jazzových festivaloch vo Viedni alebo v Montreale a zahrala si s tak rôznorodými hviezdami hudobnej scény ako sú Pharoah Sanders, Xiu Xiu alebo Nels Cline. A to majú Les Rhinocéros všetko pred sebou!

Vstupné: 3,00 / 2,00 € (dospelí / študenti)

Tagged as: , , ,

2 Komentáre

  1. To video nerobí moc dobrú reklamu :) … http://lesrhino.bandcamp.com/

  2. Nechali sme si poradiť, vymenené .)

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics