Ondrej Veselý – gitara
sólový recitál / Vážna hudba nevážne
streda 7. 5. 2014, 20.00

Ondrej VeselýSólový koncert gitaristu Ondreja Veselého máme medzi koncertmi, kde sa stretneme a vypočujeme si predovšetkým umelcov, ktorí svoje prvé hudobné skúsenosti naberali v Žiline a okolí. A aj keď sa v súčasnosti túlajú kade-tade po svete, sme radi, keď sa z času na čas ukážu doma. O to srdečnejšie pozývame…

Program:

Viera Janárčeková (1951) – Siebte Saite (2007)

Iris Szeghy (1956) – Suite de Poche (1986)
Prélude
Allemande
Courante
Sarabande
Gavotte
Fuguette
Postlude

Lukáš Borzík (1979) - Prelude of the Unborn (2013)

Peter Machajdík (1961) - Silent Wanderings (2012)

Marián Budoš (1968) - Southern Cross (1995)

Ondrej Veselý (1989) - Where are the borders (2013) (From Kunstlieder) > svetová premiéra

Jozef Kolkovič (1957) - Eclectic Variations (1994)

- -

Ondrej Veselý (1989) interpretačne vyrástol z toho najlepšieho zo slovenského hudobného prostredia – vzdelanie získal pod vedením Martina Krajča, Jozefa Zsapku, Petra Remeníka, Adama Marca a Lukáša Borzíka. V akademickom roku 2012/2013 študoval na prestížnom Conservatorium Maastricht (Holandsko) pod vedením Carla Marchioneho.

V hudobnom prejave sa vyznačuje dôrazom na prirodzenú muzikalitu vyrastajúcu z pochopenia a vhľadu do špecifického naturelu a rétoriky hudobného textu interpretovaných skladieb. Jeho interpretačné zameranie je priamo spojené so slovenskou hudobnou kultúrou a jej skladateľskými osobnosťami akými sú Jozef Kolkovič, Iris Szeghy, Marián Budoš, Viera Janárčeková, Víťazoslav Kubička, Peter Machajdík, Július Fujak, a i., s ktorými aj osobne kooperuje na rôznych projektoch.

Jeho interpretačná aktivita vyústila i do priamej spolupráce so skladateľmi z Belgicka, Talianska, Brazílie, Švédska, USA a Austrálie, z ktorých mnohí dedikovali diela práve Ondrejovi Veselému.

Ako skladateľ a aranžér komponuje diela sólového a komorného charakteru. Jeho aranžmány zazneli už na troch kontinentoch (Európa, Amerika, Ázia) a sú hrané, o. i., prominentnými interpretmi ako sú gitaristi Sergio a Odair Assad (Brazília), Denis Sung-ho Jansens (Južná Kórea), violončelista Yo Yo Ma (USA), Palomar Ensemble (Chicago). Dlhodobo taktiež spolupracuje s brazílsko-americkou skladateľkou Clarice Assad.

Ondrej Veselý je laureátom grantového programu „Talenty Novej Európy” (2013).

- -
Koncert je súčasťou cyklu Vážna hudba nevážne podporeného Ministerstvom kultúry Slovenskej republiky.

Vstupné: 4,00 / 3,00 € (dospelí / študenti)

Tagged as: , , , , , ,

Nie je možné pridávať komentáre.

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics