Debris Company: Soliloquy & Monologue
tanečno-divadelné predstavenie
sobota 15. 2. 2014, 19.00

Tanečno - divadelné predstavenie, dve sóla dvoch významných osobností nezávislej slovenskej divadelnej scény, Stanislavy Vlčekovej a Vlada Zboroňa.

Debris CompanyPredstavenie vzniklo ako pocta Jamesovi Joyceovi a jeho slávnemu románu Ulysses. Je adaptáciou jeho poslednej kapitoly, preslávenej revolučným spôsobom uvedenia „prúdu podvedomia“ do literárneho sveta, v ktorej záverečný monológ je bezinterpunkčný.

Dve sóla sú ženským a mužským monológom dvoch ústredných postáv, Molly Bloom a jej manžela Leopolda Blooma. Prvá časť, Soliloquy, fyzicko - tanečné sólo Stanislavy Vlčekovej, je kompiláciou myšlienkových pochodov koncertnej speváčky - manželky reklamného agenta. Pri tvorbe tejto časi bola v strede záujmu tvorcov fascinácia ženskou podstatou Molly a jej „ťaživého sna“ alebo úvahy v stave pred spánkom, uprostred reality každodenného života.

Na druhej strane tvorcov po čase zaujala myšlienka objaviť či dodať akýsi protipól feminínneho sveta Molly Bloom a postaviť vedľa Soliloquy monológ mužský. V druhej časti, Monoloque, uvidíte herca z legendárneho divadla SkRAT, Vlada Zboroňa, v úlohe Blooma. Tento monológ je fiktívny, vznikol ako negatív Soliloquy Molly a podobne ako pôvodina – bez interpunkčných znamienok.

Voľný prúd pocitov, myšlienok, fragmentov pamäte a fantázie premiešanými so vstupmi z reálneho sveta neznamená však pre tvorcov predstavenia popisnú cestu. „Literárny efekt” ako archetyp sa im stáva inšpiráciou na ceste k rešpektovaniu prázdnych strán v imaginárnej knihe, doškrtaných viet, nikdy nezaspievaných hudobných pasáží, prichádzajúcich namiesto slov. Javisko sa stáva nepopísanou stránkou v Joyceovom románe pri rešpektovaní symbolických hodnôt a súvislostí spojených s charakterom Molly Bloom v záverečnej kapitole a Joyceovým písaním na hranici vedomia a podvedomia. Inscenácia je rytmickým a rituálnym vyznaním novej dobe, ktorá nás obklopuje.

Choreografia: Stanislava Vlčeková
Koncept a réžia: Jozef Vlk
Vizuálna koncepcia: Martin Piterka
Kostýmy: Marija Havran, Katarína Holková
Hudba: Jozef Vlk
Realizácia hudby: Zwiebel String Quartett
Svetelný dizajn: Jozef Vlk
Účinkujú: Stanislava Vlčeková, Vladimír Zboroň

www.debriscompany.sk

Vstupné: 5,00 / 3,00 € (dospelí / študenti)
Rezervácia vstupeniek: rezervacie@stanica.sk, 0948 344 606
Rezervované vstupenky je potrebné si vyzdvihnúť najneskôr 15 minút pred začiatkom predstavenia, v opačnom prípade budú uvoľnené do predaja. Ďakujeme za pochopenie.

Tagged as: , , , , , , , , , , ,

Nie je možné pridávať komentáre.

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics