Detské ateliéry 2014 >> zaostrené na ilustráciu

V roku 2014 v detských ateliéroch upriamujeme pozornosť na užšie zameranú oblasť výtvarného umenia - ilustráciu a jej príbuzné disciplíny. Budeme sa venovať grafike, tlači, kníhväzbe, animácii a to všetko v spolupráci s etablovanými ilustrátormi a ilustrátorkami a ďalšími umelcami zo slovenskej aj českej scény. K projektu nás inšpirovala tvorba českého nakladateľstva Baobab, počiny slovenského Artfora aj chuť nadviazať spoluprácu s Asociáciou slovenských ilustrátorov.
ilustracia-stanicka-2
Základňu projektu vytvoria “domáci” (= staniční) majstri - Martu Hlavajová, grafická dielňa Uutěrky (Martin Krkošek a Pavla Krkošková Byrtusová) spolu Algisom Kaveckisom - našim dobrovoľníkom z Litvy. Techniky ilustrácie, knihy, grafiky sa budú vinúť prakticky naprieč všetkými workshopmi a dielňami, ktoré títo lektori zabezpečujú - zasiahne teda aj pidipondelky a utorky, výtvarky aj sobotné Uurob si sám, festivalové programy pre deti aj letné sympóziá. Okrem toho všetkého sa v sezóne udeje viacero intenzívnych víkendových workshopov ilustrácie, vždy pod vedením profesionálneho ilustrátora. Prvý je na pláne už vo februári, pozvanou lektorkou je talentovaná a čoraz známejšia tvár slovenskej ilustrácie - Daniela Olejníková. Výber lektorov neskôr - v druhom polroku - chceme postupne ponechať aj na samotných deťoch, ktoré sa priebežne budú zúčastňovať workshopov. Predpokladáme totiž, že deti zúčastňovaním sa na projekte získajú lepší prehľad o výrazných osobnostiach slovenskej a českej ilustrácie, vytvoria si vlastný rebríček osobností a s niektorými ilustrátormi sa budú chcieť naživo stretnúť.

Celoročné realizovanie dielní a workshopov predpokladá bohaté výstupy. Ku koncu roka knižne vydáme to najlepšie z našej tvorby vo forme autorských ilustrovaných zošitov. Veríme, že dozreje čas na veľkú záverečnú výstavu - chceme v rámci nej prepojiť ilustrácie detí aj profesionálov.
A aby sme priebežne o projekte informovalia a zároveň formovali širší okruh uvedomelých konzumentov vizuálnej kultúry, raz do mesiaca prinesieme na webe Stanice obrázok - akúsi pohľadnicu, pozdrav či ochutnávku od niektorého z ilustrátorov, spojenú s krátkou informáciou, článkom, rozhovorom.

Plánov máme veľa a tak sa tešíme na ich realizáciu a na to, že pri tom budete s nami. Informácie o najbližších workshopoch sa vždy včas dozviete z mesačného programu, ak máte záujem newsletter priamo do vašej mailovej schránky, prihláste sa na hanka@stanica.sk

Celoročný Projekt Ateliéry 2014 - zaostrené na ilustráciu podporilo Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky.

st_znak_s_logom_a_podporou_17

Tagged as: , , , ,

Nie je možné pridávať komentáre.

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics