1 + 2 svety

Venus Jahanpour, Grigorij Mesežnikov, nová výstava na Stanici, n(eo)acionalizmus v politike, alebo o Putinovom bozku sa dočítate v nasledujúcich riadkoch venovaných prvému a druhému dňu festivalu Jeden svet v Žiline.

M. Hrckova, 2011, TanzániaNa Stanici, vlastne po celom meste sa opäť nahromadila chuť venovať sa marginalizovaným témam okolo postavenia človeka v dnešnom svete. Chuť riešiť zapadnuté, ale aj aktuálne otázky viny, chýb a kiksov v oblasti ľudských práv.

Po roku sa teda na Stanici, v Ekocentre Lesopark, Nadácii Polis a kníhkupectve Artforum koná festival Jeden svet. Jeho prvý deň prešiel bez výrazného tresku, ktorý si jeho témy občas zalúžia, ale vlastne ho už dnes nechcú, pretože v dobe ich konania zaznamenali treskov viac, ako je radno. V Nadácii Polis sa uskutočnila diskusia o Bahájskej viere a prenasledovaní stúpencov tohto náboženstva v krajine, z ktorej vzišlo - Iráne. Prvá časť diskusie bola zasvätením do tohto mladého náboženstva (vzniklo v druhej polovici 19. storočia). Morálka, vzdelávanie, prepojenie všetkých ľudí na zemi v jednej krajine – sú základné témy tohto náboženstva. Po projekcii krátkeho dokumentu z dielne BBC – Baháji v Iráne, ktorý rieši prenasledovanie stúpencov viery, sa diskusia venovala práve tejto, pre Jeden svet primárnej téme. Ako autor sa však ospravedlňujem, ale v tej chvíli sa čas prevrátil do konštelácie, kedy bolo potrebné byť na inom mieste. Stanica ponúkla zmes programu zameraného na predstavenie tém, ktoré trápia československých dokumentaristov. Prekopali sme sa cez volebnú kampaň v roku 2012, Trianon a maďarsko-slovenské vzťahy, Róberta Bezáka, až po Věru Čáslavskú. Divácky ohlas zatiaľ nenaplnil naše očakávania, ale hlavné festivalové hviezdy ešte len prichádzajú.

Deň druhý sa bude venovať nacionalizmu. Rusku by sa mohol venovať celý jeden festival - my mu ale vyčleníme vo štvrtok dva filmy. Láska k vojne, zbraniam a zabíjaniu je veľmi ťažko pochopiteľná, keď sú k nej však vedené deti, je to už trocha nad rámec chápania. To sa deje v militantných Putinovských táboroch a na jeden sa pozrieme v Lete s Antonom o 16.00. Následne príde na rad veľmi oceňovaný dokument Naši (17.00, v originály Putinov bozk), ktorý cez príbeh Nataše - stúpenkine proputinovskej strany Naši, sleduje manipulatívne, nacionalistické až rasistické praktiky strany mládeže. Nebude to ľahká exkurzia, ale zato výborne natočená. Odporúčame.

O 18.00 sa už prenesiem k hlavnej diskusii Jedného sveta na Stanici. O nacionalizme v politike príde diskutovať zaujímavá zostava – politológ Grigorij Mesežnikov, Laco Oravec, presvedčením multikulturalista a sociálny pracovník a Martin Dubéci, ktorý často pracuje so slovom Vlastenectvo, nielen v kampani Radoslava Procházku na prezidenta. Pre nás sa jedná o highlight celého sprievodného programu festivalu, preto naozaj odporúčame.

Ešte na záver – možno ste si všimli, možno nie, na Stanici je kolekcia niekoľkých fotografií zachycujúcich dianie na barikádach v Kyjeve, od nášho kamaráta Tomáša Rafu, ktorý je momentálne v ukrajinskom hlavnom meste (k tejto téme sa ešte zajtra zrejme vrátime). Vo štvrtok k tejto mini-výstave pribudne ešte jedna – pod komplikovaným názvom Ľudské práva v rozvojovej spolupráci roku 2013 sa skrýva séria tridsiatich fotografií, ktoré ukazujú rovnaký počet príbehov z celého sveta, ako ľudia pomáhajú ľuďom.

Tešíme sa na vás aj zajtra, aj pozajtra a až do nedele.

Podrobný program festivalu: Jeden svet - festival dokumentárnych filmov o ľudských právach

Za tím Stanice,
Martin Krištof

Tagged as: , ,

Nie je možné pridávať komentáre.

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics