XIRA
súčasný tanec / premiéra
štvrtok a piatok, 28. a 29. 11. 2013, 19.00

XiraIntímne predstavenie zaznamenávajúce blízkosť dvoch ľudí, tanečníkov, ktorí mali možnosť sa niekoľkokrát stretnúť na rôznych miestach medzi New Yorkom a Žilinou. Vzájomná blízkosť týchto stretnutí vyústila až do prípravy predstavenia s názvom XIRA, ktoré znovuobjavuje ich spoločné spomienky z tvorby na jednotlivých miestach.

XIRA je identita, v ktorej sú si obaja tanečníci rovní, nezávisle na tom či je to muž alebo žena.
XIRA je moment ich prvého stretnutia a energia, ktorá pri ňom vznikla. Intimita a blízkosť.
XIRA je živý dokument, ktorý pohybom rozpráva o vzájomnom pôsobení a inšpirácii medzi dvoma blízkymi ľuďmi.

Predstavenie aj napriek svojej téme, krehkej blízkosti dvoch tanečníkov, nemá ambície riešiť psychológiu a problematiku vzťahov. Nie cez intelekt, ale skôr cez fyzickosť, pohybovú čistotu a presnosť, poetickosť jazyka a zmysel pre detail sa pokúša upozorniť na drobnosti, ktoré sa môžu zdať bezvýznamné alebo málo silné. Tanečníci nachádzajú inšpiráciu v maličkostiach, v ľudských príbehoch, ktoré nepotrebujú byť nevyhnutne dostatočne dramatické na to, aby boli zaznamenané.

XIRA je poetické predstavenie, pri ktorom nie je nutné hľadať hlboké významy, ale stačí sa nechať unášať vizuálnou zložkou a pohybovým tokom predstavenia v priestore, silou momentu a vzájomnej energie.

Foto: Peter SnadíkChoreografia: Jaro Viňarský
Tanec: Soňa Ferienčíková & Matthew Rogers
Svetelný dizajn: Tomáš Morávek
Grafický dizajn: Peter Dlhopolček
Hudba: Janek Schaefer / Extended Play
Produkcia: Stanica Žilina - Záriečie
Koprodukcia: SKOK! o.z.

Vstupné: 5,00 / 3,00 € (dospelí / študenti)
Rezervácia vstupeniek: rezervacie@stanica.sk, 0948 344 606

Jaro Viňarský v súčasnosti pôsobí na Slovensku, v New Yorku a Európe. Študoval choreografiu v Bratislave a Prahe. Jeho choreografická tvorba bola doposiaľ prezentovaná na festivaloch na Slovensku, v Českej republike, Rusku, Chorvátsku, Rakúsku, Portugalsku, Rumunsku, Bulharsku, Nemecku a Francúzsku. Jeho posledným predstavením je duet ANIMALINSIDE (2012), s ktorým sa v roku 2014 predstaví v rámci tanečnej scény v New Yorku prvýkrát aj ako choreograf. Jaro vedie už niekoľko rokov intenzívne workshopy pre neprofesionálnych tanečníkov, čo ho inšpirovalo k založeniu občianského združenia SKOK!, zameraného na rozvoj súčasného tanca a fyzického divadla na Slovensku. Tento rok získal významné tanečné ocenenie The Bessies New York Dance and Performing Arts Award v kategórii výnimočný tanečný výkon za sólo Bastard / Painted Bird Trilogy v choreografii Pavla Zuštiaka. Jeho životopis by nebol úplný bez spomenutia jeho už desať ročnej spolupráce s belgickou choreografkou Karine Ponties.

Soňa Ferienčíková momentálne pôsobí ako umelec na voľnej nohe. Venuje sa súčasnému tancu, experimentálnemu divadlu a tanečnému filmu. Okrem Bratislavy študovala v Prahe, Antwerpách, Salzburgu a New Yorku. Spolupracovala s viacerými domácimi aj zahraničnými choreografmi, režisérmi a súbormi ako napríklad: Petra Fornay, Ján Šimko, Juan Manuel Ramos Avilla, Davide Sportelli, Ivana Dukic, Marold Langer-Philippsen, UNITED-C Company, T.R.A.S.H Dance Collective, VerTeDance, Elledanse a iné.

Matthew Rogers pochádza z Virginie (Usa). V roku 2003 absolvoval Virginia Commonwealth University. V New Yorku pôsobí už ôsmy rok, kde sa venuje práci v pohybových štúdiách ako inštruktor pilatesu, okrem toho však spolupracuje s mnohými miestnymi tanečníkmi na rôznych tanečných projektoch ako interpret a performer. Už sedem rokov spolupracuje s choreografom Tere O’Connor.

Tagged as: , , , , , , , , ,

Nie je možné pridávať komentáre.

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics