Projekcia a diskusia pre študentov - dokument Rabínka

odtlacky-gisi-fleischmannovejV pondelok 9. decembra ponúkame pre študentov diskusiu a projekciu dokumentárneho filmu Rabínka.

Ten odkrýva príbeh slovenskej židovskej aktivistky Gisi Fleischmannovej, ktorá v čase Slovenského štátu pomáhala zachraňovať nielen židov zo Slovenského štátu, ale i ďalších európskych krajín, pred deportom do koncentračných táborov. Čomu všetkému sa venovala, nakoľko jej činnosť bola úspešná a ako sa zavŕšil jej osud, je poukázané na dobovom materiáli a poskytnutých rozhovoroch s pamätníkmi a historikmi. Dokument Rabínka približuje historický kontext, rozoberá problematiku holokaustu a Tretej ríše a ponúka širšiu diskusiu pre mladého diváka. Film poslúži ako doplnok vyučovania v rámci spoločenskovedných predmetov.

Diskusie po filme sa zúčastní etnologička Monika Vrzgulová z SAV a Dokumentačného strediska holokaustu, ktorá sa dlhodobo venuje problematike sociálnej identity a stereotypov, holokaustu a transformačným procesom na Slovensku po r. 1989.

Film mal premiéru v decembri minulého roku a v tomto roku s ním autorka navštevovala stredné školy a diskutovala so študentami o téme. Na Stanici ho uvádzame v rámci iniciatívy Memory kontrol, ktorá neakademickým spôsobom reflektuje kľúčové udalosti a obdobia súčasných československých dejín. Projekt bol podporený Nadáciou Intenda, Vyšehradským fondom a MK SR.
Trvanie filmu 52 min. plus diskusia – cca 90 min, vstupné: 1,50 €/osoba, jedna projekcia max. 30 študentov.

www.memorykontrol.org

Tagged as: , , , ,

Nie je možné pridávať komentáre.

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics