P. Liška, R. Fulek, M. Kubina, D. Veverka:
Výstava exponátov
20. 6. - 19. 7. 2013, galéria Plusmínusnula

Výstava exponátov
Peter Liška, Robo Fulek, Martin Kubina, Dušan Veverka
Hosť: Pavol Choma
Foto: Matej Longauer

Chlpy, perie, hlina a lístie, dlhé texty a zložité súvislosti
Výstava exponátov predstavuje voľnú tvorbu štvorice autorov, ktorých spája spoločná profesionálna skúsenosť. Autori Peter Liška, Robo Fulek, Martin Kubina a Dušan Veverka sú autorským tím, ktorý sa zaoberá vytváraním múzejných expozícií – sú to napríklad stále expozície v Prírodovednom múzeu Slovenského národného múzea: Zázrak prírody – biodiverzita Slovenska (2006) a Biodiverzita sveta (2010).

Imaginácia pracuje v šere
Výstava exponátov v galérii Plusmínusnula však nevyjadruje frustráciu z nesplnených autorských ambícií. Autori vo svojej práci nachádzajú inšpiráciu a živnú pôdu pre nový výtvarný jazyk. Múzeum je miesto, kde sa pozbierané artefakty exponujú do aktuálnych vedeckých teórií, a v tom momente začínajú zapadať prachom. Ten spolu s inscenovanými prostrediami vytvára zasnenú romantickú krajinu. Inštalácia pracuje s prvkom bývalej múzejnej expozície – pôvodné dubové rámy so sklom z prírodovedných diorám. Sklá rámov s autentickými nánosmi prachu z ich deinštalácie sú samostatnými artefaktmi. Tvoria však zároveň kontext pre ďalšie, novo vytvorené autorské objekty, ktorých téma aj vzhľad sú priamo odkazujú na múzejné exponáty. Vrstvenie rámov a objektov vytvára nové prostredie a mení sa na spomínanú romantickú krajinu. Inštitúcia múzea je v takomto zornom poli viac snovým miestom a nejasnou spomienkou, než miestom poznania a vedy.

Text: Peter Liška a Katarína Gatialová
Výstava potrvá ± do 19. 7. 2013.
www.ping-pong.sk

Galériu Plusmínusnula nájdete v Žiline na Mydlárskej ulici č. 1, otvorená je vďaka dobrovoľníkom od pondelka do piatku, 15.00 - 18.00 h. Galéria vďačí za svoju existenciu podpore majiteľa budovy a grantu Ministerstva kultúry SR.

Vstup voľný.

Tagged as: , , , , , , , , ,

Nie je možné pridávať komentáre.

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics