Memory Kontrol:
Židia v Československu (1918 – 1939)
diskusný večer
streda 19. 6. 2013, 18.00

ŽilinaŽidé na celém světě mají jednou obdivuhodnou vlastnost, totiž pevnou a uvědomělou soudržnost.
Milena Jesenská: Nad naše síly (Židé, Němci a Češi 1937-1939)

Československo bolo v 30. rokoch minulého storočia jednou z mála demokratických krajín v Európe, hospodársky patrilo k svetovej špičke. V prvej republike žili na jeho území početné menšiny a Židia boli jednou z nich. Špeciálne na Slovensku zastávala židovská menšina v hospodárskom živote  významnú pozíciu, podľa odhadov žilo pred vojnou v ČSR okolo 140 tis. Židov. Po roku 1933 sa ČSR stala tiež útočiskom pre mnohých Nemcov, medzi nimi tiež nemeckých Židov, ktorí utekali pred Hitlerom. Tisíce utečencov zastihli v tom čase úrady nepripravené, v reakcii na to vznikol v Československu rozsiahly systém patronátov, vďaka ktorému dokázali prežiť. Aká to vlastne bola doba?

pamatnici Memory KontrolDiskutovať budeme o tom, ako Židia prispievali k budovaniu miest, k hospodárskemu rastu a tiež k všeobecnému kultúrnemu a vzdelanostnému rozmachu prvej republiky. Budeme hovoriť o ich asimilácii a tiež o tom, či napríklad aj v Žiline chodievali Slováci so Židmi na pivo. Chceme sa venovať optimistickým vyhliadkam židovskej komunity v ČSR v medzivojnovom období, aby sme sa mohli neskôr pýtať, prečo po nich nasledovala toľká hrôza a hanba?

Diskusný večer Fedora Blaščáka v rámci cyklu Memory Kontrol. Traja hostia k téme osudov Židov pred druhou svetovou vojnou v Československu. Spomínať budú pamätníci a diskutovať Ivan Kamenec (historik pôsobiaci v Historickom ústave Slovenskej akadémii vied v oddelení novších dejín), Peter Salner (Ústav Etnológie Slovenskej akadémie vied), Hana Kubátová (Fakulta sociálních věd, Univerzita Karlova v Praze).

www.memorykontrol.org
Vstupné: 2,00 / 1,00 € (dospelí / študenti)

A zastavte sa predtým v kníhkupectve Artforum v Žiline. Ku každej knižke niektorého z diskutujúcich (Ivan Kamenec, Peter Salner, Hana Kubátová) získate zdarma vstupenku a bonusom je aj zľava na vybrané tituly.

artforum_memory_kontrol_zidia

Projekt bol podporený z grantu od Nadácie Intenda:
logointenda

Tagged as: , , ,

Nie je možné pridávať komentáre.

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics