Vzdelávacie programy Stanice pre stredné školy na mesiac JÚN 2013

Záver školského roka sa blíži a my sme boli radi, že aj tento rok ste navštevovali so svojimi študentami aktivity, ktoré sme pripravili. Ak by ste ešte radi nejakú stihli, vyberajte z nasledujúcej ponuky. Nažhavujeme animovanými filmami na blížiaci sa festival Fest Anča, vybrať si môžete aj kvalitné klubové filmy z ponuky ASFK, pozrieť si môžete Novú synagógu/kunsthalle, galériu Plusmínusnula a alternatívnu sálu S2, či vybrať kreatívny workshop.

fest_anca2*Fest Anča fičí aj pre stredoškolákov
Ešte pred vypuknutím samotného festivalu Fest Anča (medzinárodný festival animovaného filmu 27. - 30. 6. 2013) ponúkame zažiť vašim študentom projekcie najlepších filmov tohto festivalu. O tom, že animácia nie je len pre deti a vyžaduje si mnoho práce a dôvtipu sa dozvedia pri pozeraní krátkych filmov z dvoch výberových sekcií. Dramaturgia sekcií sa skladá z výberu víťazných animovaných filmov z ročníku 2012 a najlepších filmov z predchádzajúcich ročníkov.
Každá zo sekcií trvá 60 min. Kapacita sály je max. 60 žiakov. Cena 1 €/osoba.
www.festanca.sk

premietanie1**Klubové filmy z ASFK pre školy
Kto z vás pedagógov, počas svojho štúdia nechodil na klubové filmy? Určite si pamätáte, keď vo väčších i menších slovenských mestách existovali kiná, ktoré každý týždeň premietali jeden z „náročnejších“ filmov. Tie spolu tvorili pomyselný súbor, ktorý poskytoval viac než základnú orientáciu vo svetovej kinematografii a na ňu napojených odborov.
Vďaka ASFK (Asociácia slovenských filmových klubov) môžete svojim študentom sprostredkovať spoznanie súčasného filmu objednaním projekcie/série projekcií vynikajúcich hraných alebo dokumentárnych filmov. Na stránkach ASFK nájdete viac než 100 menný zoznam titulov, ktoré by mal poznať každý, kto sa chce vyznať v problémoch súčasného človeka. Persepolis, Trainspotting, Rembrandtova nočná hliadka, Biela stuha, Hranica, Osadné, Největší přání, Slávnosť v botanickej záhrade, Južná pošta, Ružové sny - to je len pár z mien, ktoré sú k dispozícií. Kompletný zoznam pozerajte tu.
Filmy objednávajte minimálne jeden týždeň dopredu (kvôli nahláseniu na ASFK a zaslaniu DVD), kapacita sály max. 80 študentov, cena 1,5 €/osoba.
www.asfk.sk

workshop-fotografie***Tvorivé workshopy nie len pre kreatívnych študentov
Ak hľadáte pre svojich študentov aktivitu šitú im na mieru a jedno poobedie, možno vás osloví práve jeden z umeleckých workshopov, ktoré na Stanici vedú kvalifikovaní lektori: kníhväzba a práca s papierom alebo sieťotlač s Martinom Krkoškom a zážitková fotografia s Petrom Snadíkom. Workshopy hravou a výchovnou formou približujú umenie, študenti sa dozvedia a osvoja potrebné základy jednotlivých techník a zaručene ich to bude baviť. Prihlasujte sa v skupinách, cena 2 €/osoba, pre menšie skupiny cena min. 15 €/skupina.
Do ponuky pribudla i aktivita v galérii Plusmínusnula – Na jediný záber, ktorá rozhodne zaujme i študentov, ktorí sa nezaoberajú teóriou umenia. Ide o multimediálne cvičenie na spôsob „reportáže z výstavy“ rozvíjajúce schopnosť vnímať a interpretovať umenie a tiež praktické zručnosti reportéra – prezentáciu, rečníctvo, prácu s videotechnikou. Aktivita trvá 45-90 minút, objednať si ju, je možné predpoludním aj popoludní, max. 1 trieda, vstupné: 1 €/osoba. Konkrétne túto aktivitu objednávajte u Martiny Hlavajovej: martu@stanica.sk, 0949 354 582.

nova-synagoga****Prednáška o Novej synagóge (Kunsthalle v Žiline)
Zaregistrovali ste, že v Žiline vznikne inštitúcia typu “kunsthalle”? Nebude to úplne hneď, ale už teraz sa môžete na to tešiť, pripravovať alebo tomu pomôcť. Žilinská kunsthalle vznikne rekonštrukciou a úpravami funkcionalistickej budovy neologickej synagógy známeho architekta Petra Behrensa (v blízkosti Pošty 1). Okrem kvalitných výstav sa bude sústreďovať i na vzdelávacie projekty pre školy aj širokú verejnosť.
Ak chcete študentom už teraz sprostredkovať tento fakt, zorientovať ich v trendoch súčasných galérií alebo v žilinskej architektúre obdobia funkcionalizmu, môžete sa prihlásiť a pripravíme pre vás interaktívnu prednášku o Novej synagóge. Okrem architektúry a umenia je komentovaná prehliadka zameraná aj na históriu Židov v Žiline a ilustráciu dejinných udalostí a rôznych politických režimov na príbehu tejto unikátnej budovy.

Od druhej polovice mája znovu „pootvárame“ dvere synagógy umeleckými výstavami, ktoré sa tento rok budú točiť okolo architektúry. V synagóge vznikne pódium a model budúceho interiéru v mierke 1:1. Odporúčame spojiť obe aktivity – prezretie výstavy a prezentáciu synagógy do jednej návštevy. Projekcia trvá 45-90 minút, objednať je ich možné predpoludním aj popoludní, max. 1 trieda, vstupné: 1 €/osoba.
www.novasynagoga.sk

vystava-0*****Galéria Plusmínusnula
Na Mydlárskej ulici, v centre mesta, sídli galéria súčasného umenia Plusmínusnula, v ktorej vystavujú autori zo Slovenska i zahraničia. Ak rozmýšľate ako, čo najúčelnejšie priblížiť súčasné umenie študentom, ktorí sa o neho zaujímajú (najlepšie maturanti z predmetu Dejiny umenia alebo študenti odborných škôl s umeleckým zameraním, ale dvere sú otvorené všetkým, ktorí sa neboja povedať svoj názor), galéria prichádza s aktivitami, ktoré sú na jeho spoznanie a orientovanie tie pravé. Ponúka dva druhy aktivít:
Výstava v kontexte – komentovaná prehliadka aktuálnej výstavy s doplnením o ukážky iných diel autora/autorov a súvisiace ukážky z dejín umenia alebo súčasného umenia.
Na jediný záber – multimediálne cvičenie na spôsob „reportáže z výstavy“ rozvíjajúce schopnosť vnímať a interpretovať umenie a tiež praktické zručnosti reportéra – prezentáciu, rečníctvo, prácu s videotechnikou.
Aktivita trvá 45-90 minút, objednať je ich možné predpoludním aj popoludní, max. 1 trieda, vstupné: 1 €/osoba. Objednávajte u Martiny Hlavajovej: martu@stanica.sk, 0949 354 582.
plusminusnula.blogspot.sk

s2******Prednáška o stavbe S2
Z celoročnej ponuky pre stredné školy je zaujímavá i prednáška o stavbe alternatívneho divadla S2, na ktorého stavbu sa ako materiál použili pivné prepravky, slamené balíky a hlina. Prednášku vedie riaditeľ kultúrneho centra Marek Adamov alebo niektorý z kolegov, ktorý sa priamo zúčastnil na stavaní sály a je spojená s projekciou dokumentárneho filmu o tejto stavbe od dokumentaristu Tomáša Rafu.
Prednáška trvá 45 min, max 1 trieda, vstupné: 1 €/osoba.
archiv.stanica.sk/s2/

Ak ste si vybrali z ponuky vzdelávacích programov, dohodnite si s nami konkrétny termín. Kontakt: Anna Bárdyová, 0902 521 366, anna@stanica.sk (ak nie je uvedené inak). Prijímame i platné kultúrne poukazy.

Tagged as: , , , , , , , , , ,

Nie je možné pridávať komentáre.

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics