Multiplace 2013
festival sieťovej kultúry
piatok – utorok, 17. – 21. 5. 2013

Multiplace je festival sieťovej kultúry, ktorý od roku 2002 každoročne prebieha paralelne na viacerých miestach na Slovensku, v Českej republike, Rakúsku, Poľsku, Maďarsku, na Islande a v ďalších krajinách. Hlavným cieľom festivalu Multiplace je podpora tvorby mediálneho umenia a kritická reflexia života a kultúry v prostredí nových technológií. V rámci festivalu sme pre vás pripravili workshop, koncerty, performancie, výstavu, prednášky a diskusiu.Multiplace

piatok – pondelok, 17. – 20. 5.
MTP: Tag tool workshop
Ak máte vzťah ku kutilstvu a zaujíma vás tvorba živých vizuálov, Tag tool worskhop je určený presne vám. Počas štyroch dní si postavíte vlastný elektronický kontroler fungujúci na technológii legendárnej platformy Arduino, naučíte sa základy ovládania Tag tool – softwéru pre živé animácie, a na záver si vyskúšate kolaboratívnu tvorbu živých animácií priamo v uliciach Žiliny. Workshop povedie multimediálny umelec Erik Bartoš.

Info a prihlasovanie: dusan@stanica.sk, 0908 186 140

sobota 18. 5., 18.00 h, Nová synagóga
interaktívna zvuková inštalácia, prednáška
Pódium #2: Multiplace
Druhé Pódium predstaví Juraja Ďuriša s jeho prednáškou o Experimentálnom štúdiu Slovenského rozhlasu a zároveň sa stane priestorom pre interaktívnu zvukovú inštaláciu Distributed Presence dvojice anglických umelcov Andrewa Priora a Davida Stranga, ktorá manipuluje historicky prvú slovenskú elektroakustickú skladbu. Počas večera predvedú autori inštalácie v spolupráci s troma tanečníkmi (Viňarský, Zuštiak, Rogers) živú, zvukovo-tanečnú performance. Inštalácia potrvá do 21. 5. 2013.

nedeľa 19. 5., 17.00 h
ochutnávka, performance
Mrkvová Vegánska nedeľa
Tentokrát sa bude variť z chrumkavej a šťavnatej mrkvy bohatej na karotén, antioxidanty a minerály. Je ideálna pre toto ročné obdobie a dá sa použiť naozaj všestranne. Ako vždy, apelujeme aj na vás, aby ste sa prišli pochváliť aj vlastnými výtvormi. Podujatie oživí skupina kulinárskych geekov Cancel 365, ktorí zahrajú na mrkve a inej zelenine svoju noisovo-gastronomickú performance a uvaria vlastnú vyhlásenú špecialitu HotKarot & OpenSauce.

nedeľa 19. 5., 20.00 h
koncert
Frisk Frugt (Dk), Shibuya Motors feat. ddkern (Sk, At)
Vo farebnom hudobnom vesmíre projektu Frisk Frugt sa stretávajú dánske ľudové piesne s elektronikou, experimentálnym rockom, drónmi, psychedéliou aj jazzom. Všetko je to podporené vlastnoručne vyrobenými elektro-mechanickými nástrojmi a najnovšie okorenené aj šťavnatými živými bicími. Základom energického aj elektrického free-avant-core projektu Shibuya Motors sú Slávo Krekovič (elektronika) a Miro Tóth (saxofón, spev). Tentoraz to naplno roztočia aj s rakúskym bubeníkom ddkernom.

pondelok 20. 5., 18.00 h
diskusný večer
Alef 0: Ako na médiá, umenie a výstavy
Alef 0 je diskusný večer o literatúre, umení a nových médiách s teoretikmi, praktikmi alebo doktorandmi. Tentokrát bude Zuzana Husárová diskutovať s Barborou Šedivou o téme „Ako na médiá, umenie a výstavy”. Rozprávať sa bude o možnostiach mediálneho umenia a o spôsoboch tvorby a prezentovania digitálnych umeleckých diel. Špeciálne sa nazrie na dôvody, výhody a modely kolaboratívneho kurátorstva.

pondelok 20. 5., 21.00 h
prezentácia výsledkov
Tag tool workshop
Záver víkendového workshopu zameraného na prácu s Tag tool, kde si účastníci vyskúšajú kolaboratívnu tvorbu živých animácií priamo v uliciach Žiliny.

utorok 21. 5., 17.00 h, galéria Plusmínusnula
vernisáž, prednáška
Jeff Desom: Rear Window Loop
Trojkanálová videoinštalácia Rear Window Loop od luxemburského umelca Jeffa Desoma je remixom známeho filmu Alfreda Hitchcocka Rear Window. Tento film, ktorý bol natočený z jediného pohľadu, Jeff Desom postrihal a následne scény poskladal do jediného panoramatického pohybliveho obrazu, kde sa paralelne dejú všetky udalosti z filmu. Za túto inštaláciu získal autor v roku 2012 najvyššie ocenenie Golden Nica na festivale Ars Electronica v Linzi a odvtedy s ňou zbiera ďalšie ceny. Počas krátkej prednášky na vernisáži v galérii Plusmínusnula porozpráva o Rear Window Loop aj o svojej ďalšej tvorbe. Výstava potrvá do 14. 6. 2013.

utorok 21. 5., 19.00 h
autorská projekcia
Občan K. (r. Michal Romeo Dvořák)
My všetci sme spoločnosť, my všetci vytvárame systém a strážime sa navzájom. Všetci sa podieľame na strachu, ktorý nás drží na uzde. Dokument skupiny Ztohoven o najväčšom aktivistickom podvode v ČR. Projekcia za osobnej účasti režiséra.

Občan K. – Michal Romeo Dvořák / ČR / 2012 / 72 min

Tagged as: , , , ,

Nie je možné pridávať komentáre.

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics