Slovenský štát a holokaust v kolektívnej pamäti - výsledky výskumu Memory Kontrol

sk_statV rámci iniciatívy Memory Kontrol sme v januári 2013 realizovali výskum názorov slovenskej verejnosti na obdobie vojnového štátu - arizácie, deportácie a holokaust a na rôzne aspekty spomínania na tieto udalosti. Zameranie a rozsah prieskumu je na Slovensku od roku 1989 unikátom. Prezentovali sme ho 12. marca 2013 v Bratislave v Pisztoryho paláci a viac si môžete prečítať napríklad v článku na Sme.sk - “Mladí vedia o Slovenskom štáte a holokauste málo…“. O fakte, že ide naozaj o netriviálnu aktivitu, svedčí aj článok na webe The Economist, ktorý si môžete prečítať tu >. Alebo príďte na diskusiu so zaujímavými hosťami Ako spomínať na Slovenský štát na Stanicu, ktorá bude vo štvrtok 21. marca 2013.

Základné výsledky výskumu si môžete stiahnuť vo formáte pdf tu: Slovenský vojnový štát a holokaust v kolektívnej pamäti.

Iniciátormi výskumu boli Fedor Blaščák (Memory Kontrol), Oľga Gyarfášová (Inštitút pre verejné otázky), Ján Hlavinka (Historický ústav SAV), Monika Vrzgulová (Dokumentačné stredisko holokaustu) a zber údajov zabezpečila agentúra Focus prostredníctvom siete vyškolených anketárov na vzorke 1094 obyvateľov SR vo veku od 15 rokov metódou osobných rozhovorov. Náklady na realizáciu sme sa rozhodli získať len prostredníctvom individuálnych darcov a z vlastných zdrojov, aby neboli spájané so žiadnou inštitúciou ale zostali občianskou iniciatívou.

Ak chcete prispieť na realizáciu výskumu aj vy a získať odmenou kompletnú správu vrátane textov štyroch vyššie uvedených autorov (historické porovnanie s prieskumami verejnej mienky na tému holokaustu z roku 1948, porovnanie výsledkov s podobnými prieskumami sociologičky Marie Vasarhelyiovej v Maďarsku, interpretáciu problému medzigeneračnej kontinuity pamäti v otázke “slovenského podielu” na holokauste, …), pošlite váš finančný dar na číslo účtu 2620864319/1100 v Tatra banke a do popisu napíšte “prieskum holokaust”. Majiteľom účtu je občianske združenie Truc sphérique, ktoré zastrešuje iniciatívu Memory Kontrol. Následne pošlite na info@stanica.sk vašu emailovú adresu a pošleme vám kompletnú publikáciu výsledkov a komentárov výskumu. Náklady na výskum boli takmer 3.000 eur a chýba nám ešte polovica. Ďakujeme!

Tagged as: , , , , , ,

Nie je možné pridávať komentáre.

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics