Jeden svet – Svet v pohybe
medzinárodný festival dokumentárnych filmov
streda – nedeľa, 23. – 27. 1. 2013

Jeden svet (Keď sa rúbe les)Aj napriek možnostiam technológií máme stále len jeden svet. Jeho realita je mnohokrát násobená, rozdeľovaná, negovaná, protichodná. Aj napriek tomu, že globalita všetkých približuje, to, čo poznáme, je len zlomok globálnej skutočnosti.

Počas piatich dní sa zoznámime s realitou piatich kontinetov a piatich hlavných tém – arabská jar a globálne protesty, kríza kapitalizmu a alternatívne systémy, ekologické a katastrofické otázky, gendrová téma, ale aj vlastná minulosť. Viac ako dvadsať filmov, hostia a diskusie, divadlo, premietania pre školy a hlavne ľudia a ich (náš) svet.

Filmy uvádzame v pôvodnom znení so slovenskými alebo českými titulkami. Zmena programu vyhradená.

Prehliadku pripravujeme v spolupráci s občianskym združením Človek v ohrození.

www.jedensvet.sk

Vstupné:
Permanentka: 10,00 / 7,00 € (dospelí / študenti)
Jeden blok: 1,50 €

23. 1., streda

Keď sa rúbe les16.00 Keď sa rúbe lesMarshall Curry, Sam Cullman / USA / 2011 / 85 min.
Pojem environmentálny či ekologický terorizmus sa začiatkom 21. storočia stal súčasťou mediálneho slovníka. Dokument prináša osobný príbeh aktivistu Daniela McGowena, ktorý sa v rámci radikálnej organizácie Earth Liberation Front podieľal na prípadoch podpaľačstva v USA. Film zaujímavým spôsobom pracuje s dilemou, aké prostriedky sú v boji za vyššie ciele, prekračujúce konzumné hodnoty dnešného sveta, ešte spoločensky prijateľné. Film sa roku 2012 dostal do najužšej nominácie na Oscara.

Kto zabil Natašu?18.00 Kto zabil Natašu? - Myléne Sauloy / VB, RU, FR, Čečensko / 2011 / 64 min.
Groznyj, hlavné mesto Čečenska, 15. 7. 2009. Nataše Estemirovej, novinárke a aktivistke, sa už nikdy nepodarilo prísť na plánovanú schôdzku. Jej život ukončila guľka z pištole a jej telo neskôr našli pohodené pri ceste. Hľadala pravdu o zločinoch páchaných brutálnym aparátom Ramzana Kadyrova, dosadeného Putinom. Strhujúci dokument rozplieta súvislosti medzi vraždami kritikov režimov Vladimíra Putina a bábkovej vlády Ramzana Kadyrova. Snímka je komplexným dokumentom o umlčovaní disidentov, novinárov a ľudskoprávnych aktivistov v súčasnom Rusku a Čečensku.
Film získal zvlaštne uznanie Poroty Rudolfa Vrbu a cena Vaclava Havla za film, ktorý výnimočným spôsobom prispieva k ochrane ľudských práv.

20.00 Film ako BrnoFilm ako BrnoVít Klusák, Andran Abranjan, Kristýna Bartošová, Natálie Císařovská, Robin Kvapil, Lukáš Senft, Jan Strejcovský / ČR / 2011 / 63 min.
1. mája 2011 sa v Brne konal každoročný pochod neonacistov. Ako reakcia vznikla iniciatíva BRNO Blokuje, prepojená cieľom nenásilnej blokády pochodu. Dokumentarista Vít Klusák a šesť jeho študentov a študentiek z FAMU, natočili rôzne aspekty tohto dňa. Stretávame sa zo všednými, aj nevšednými hrdinami tejto telenovely - televízny reportér, pre ktorého „bez konfliktu nie je reportáž“, neonacisti, blokádnici, Rómovia, policajti, paralelne prebiehajúce prvomájové akcie politických strán, ale aj zvieratá v zoo.

0800 800 818+ 0800 800 818 - Marcel Pázman / Slovensko / 2011 / 29 min.
Obchod s ľuďmi je popri obchode s drogami a so zbraňami jedným z najvýnosnejších nelegálnych obchodov na svete. Pre obchodníkov je to biznis ako ktorýkoľvek iný - jediným rozdielom je, že tovarom sú ľudia. Obchodníci ich zneužívajú, vykorisťujú a nútia rôznymi – i neľudskými spôsobmi a prostriedkami – len aby na nich zarobili. Odhaduje sa, že len v Európe sa stane obeťami obchodovania s ľuďmi každoročne 250 tisíc ľudí. Film predstavuje tento akútny problém našej spoločnosti na reálnych príbehoch reálnych ľudí.

Tiene barbarskej nociNadácia Polis, diskusia, projekcia
16.30 Tiene barbarskej noci alebo cirkev v zápase s totalitou
Diskusia o postavení cirkví v Československu v rokoch 1948 -1951, formách odporu cirkví a veriacich, rozvoju skrytej cirkvi, ale aj o cirkvi dnes. Diskutovať budú vedec Norbert Kmeť, autor filmu Tiene barbarskej noci Ondrej Krajňák, biskup Československej Skrytej cirkvi Dušan Špiner. Moderuje Marián Balázs, šéfredaktor internetového magazínu AM Report.

Súčasťou diskusie je premietanie filmu Tiene Barbarskej noci, ktorý dokumentuje likvidáciu mužských reholí. Tzv. „Akciu K“ – kláštory – naplánovalo ÚV KSČ v noci z 13. na 14. apríla roku 1950 a na Slovensku postihla akcia viac ako 1.000 rehoľníkov, 16 rehoľných rádov a zlikvidovala činnosť vo viac ako 90-tich kláštoroch.

Podrobnosti: Jeden svet / Tiene barbarskej noci alebo cirkev v zápase s totalitou

24. 1., štvrtok

Prizmou gréckej krízy16.00 Prizmou gréckej krízy - Nikos Katsaounis, Nina Maria Paschalidou / Grécko / 2011 / 62 min.
V decembri 2008 v Aténach polícia zastrelila pätnásťročného študenta Alexandrosa Grigoropoulosa. Jeho vražda spústila protesty v Grécku. Ich menovateľom je ale skôr dlhotrvajúca hospodárska a spoločenská kríza. Na začiatku roku 2010 sa štrnásť kameramanov rozhodlo, že sa ich pokúsia zachytiť svojím pohľadom, ktorých menovateľom je frustrácia z politiky, nefungujúcich verejných inštitúcií a zadĺženosti. Ale tiež nádej, že problémy sú cestou k novému smerovaniu. „Potreba tvoriť niečo nové vychádza z hladu, nie z plného brucha. Verím, že kríza je dobrá“.

Jeden svet18.00 diskusia Trh bez bánk, ľudské práva bez demokracie?
Politické, ekonomické, sociálne alternatívy k súčasnému modelu.
V súvislosti s pretrvávajúcou krízou sa čoraz častejšie skloňuje pojem „alternatívy“. Ukazuje sa, že bankový systém, voľný trh, demokracia majú svoje limity. Existujú však politické, ekonomické, sociálne systémy, ktoré by dokázali trvalejšie konkurovať súčasným modelom? Kde fungujú a na akých princípoch? Na čom troskotajú? Príďte diskutovať s odborníkmi zo sféry ekonómie, komuniknej práce, sociálnych alternatív alebo internetového hackerstva aj vy.

Podrobnosti: Chcete žiť inak? Pozývame na diskusiu Politické, ekonomické a sociálne alternatívy.

Rádioaktivisti: Japonsko po Fukušime20.00 Rádioaktivisti: Japonsko po Fukušime - Julia Leser, Clarissa Seidel / D / 2011 / 72 min.
Na pozadí vlny protestov proti atómovej energetike, vyvolaných katastrofou vo fukušimskej elektrárni, odkrýva film sociálne a kultúrne zmeny, ktorými japonská spoločnosť v súčasnosti prechádza. Snímka si v názve pohráva s dvomi témami, ktoré hýbu krajinou vychádzajúceho slnka: rádioaktivitou, spojenou práve s tragédiou vo Fukušime, a aktívnym prejavom nesúhlasu s usporiadaním, hodnotami a vývojom súčasnej japonskej spoločnosti. Snímka je tiež zaujímavou sondou do sveta bujnejúcich alternatívnych subkultúr, ktorých zástupcovia sa nechcú uspokojiť s konzumnými hodnotami väčšinovej spoločnosti.

25. 1., piatok

spat-na-tahrir16.00 Späť na TahrírPetr Lom / Nórsko, Kanada / 2012 / 83 min.
Radosť, hrdosť a pospolitosť revolučných dní vystriedala v Egypte každodenná snaha o prežitie. Ako sa revolúcia podpísala na životoch obyvateľov? Peter Lom vo svojej dokumentárnej eseji zbiera príbehy účastníkov zlomových udalostí, či už boli na strane odporcov, alebo priaznivcov revolúcie, alebo sa udalostiam iba prizerali. Revolúcia nezvrhla represívny systém, zakorenený v štátnych orgánoch a v medziľudských vzťahoch, naopak, ponúkla príčinu k prehĺbeniu policajnej tyranie.

Nedáme sa umlčať18.00 Nedáme sa umlčaťJonny von Wallström, Alexandra Sandels / Švédsko / 2011 / 57 min.
Snímka dokončená v lete 2011 ponúka ucelený pohľad na priebeh revolúcií v troch rôznych krajinách a ukazuje až prekvapivo veľké množstvo zhodných rysov medzi jednotlivými protestmi. Film začína v Tunisku, kde plameň arabskej jari zapálil protestným sebaupálením Mohammed Bouazizi. Priebehom „twitterovej revolúcie“ v Egypte sprevádzajú tri známe tváre, bloger Wael, fotograf Hossám a novinár Imrán. Zdôrazňujú rolu, ktorú zohrali nové médiá. V Libanone demonštranti od vlády požadovali hlavne ukončenie náboženských sporov medzi kresťanmi a moslimami.

Hlas Barmy20.00 Hlas Barmy - Turid Rogne / Nórsko / 2011 / 64 min.
„Nevnímame to ako prácu. Je to náš osud, naša budúcnosť,“ hovorí barmský šéfredaktor rádia Demokratický hlas Barmy (DVB). Cieľom exilovej rozhlasovej stanice bolo prinášať slobodné informácie do rodnej krajiny, kde nezávislé médiá prakticky neexistujú. V roku 2011 junta vypísala parlamentné voľby. Dokument sleduje prípravu redakcie DVB na tento zásadný moment v dejinách krajiny, ktorý sa rozhodla prenášať naživo na televízne obrazovky.

+ Bahrajnský výkrik do tmy - May Ying Welsh / Qatar / 2011 / 51 min.
Protesty v Bahrajne nasledovali hneď po povstaniach v Tunisku a Egypte. Niesli sa v rovnakom duchu požiadaviek slobody, politickej participácie a moderného občianstva. Už v marci, deň pred začiatkom líbyjskej intervencie NATO, boli ako prvé potlačené. Hlavnou témou snímky je sprievodný jav arabskej jari, tzv. „kontrarevolúcia“, a techniky ovládania obyvateľstva: ozbrojovanie agentov, akty štátneho teroru, manipulatívne kampane a rozdeľovanie spoločnosti. Lekári, ktorí poskytovali pomoc všetkým zraneným, naopak vo filme svedčia o tom, že tieto protesty nemali náboženský ani etnický charakter.

Nový svetArtforum
18.00 Nový svet - Jaan Tootsen / Estónsko / 2011 / 59 min.
Ako väčšine európskych metropol, aj estónskemu Tallinnu vládnu autá. Keď bola roku 2006 otvorená vo štvrti Nový Svet ďalšia cesta určená výlučne autám, došla skupine obyvateľov trpezlivosť. Po usporiadaní protestu, pri ktorom v plynových maskách bránili slávnostnému sprievodu pri otvorení tejto cesty, sa rozhodli založiť Spoločnosť Nový Svet. Náplňou ich práce sa stali najrôznejšie aktivity obmedzujúce automobilovú dopravu, od sprejovanie falošných prechodov pre chodcov, po diskusie s úradníkmi.

26. 1., sobota

Bieloruský sen14.00 Bieloruský senJekaterina Kibalčič / RU / 2011 / 50 min.
Príbeh mladíka z Minska, ktorý väčšinu života prežil v krajine riadenej diktátorom. Na pozadí sfalšovaných volieb, brutálnych represií a ekonomickej krízy film približuje, ako stále viac ľudí v „najstabilnejšej“ postsovietskej krajine žiada zmenu. Príbeh, ako režim môže zničiť človeka, ale aj ako si človek vie nájsť vlastnú slobodu v štáte, ktorý má nad ním absolútnu moc. Bieloruský sen je prvý nezávislý dokument, ktorý sleduje udalosti v Bielorusku po prezidentských voľbách v roku 2010.

Made in Berdsk+ Made in Berdsk - Charles Maynes, Andrey Babaev, Masha Eismont / RU / 2011 / 36 min.
Obyvatelia stotisícového sibírskeho mesta Berdsk sa o politiku nikdy nezaujímali. Štrnásť rokov vládol starosta vládnej strany Jednotné Rusko. Pred komunálnymi voľbami bol zvolený do regionálnej vlády a všetci automaticky predpokladali, že miesto zaujme zástupca a stranícky kolega. Lokálne noviny sa ale rozhodnú vyburcovať voličov z pasivity a vzbudiť presvedčenie, že budúcnosť majú v rukách oni. Priebeh lokálneho volebného súboja predznamenáva celkovú nespokojnosť Rusov, ktorá sa po sfalšovaných parlamentných voľbách zhmotnila do povolebných protestov, najväčších od konca ZSSR.

Vojta Švejda: Arktický Robinson16.00 divadelné predstavenie
Vojta Švejda: Arktický Robinson
Dobrodružné predstavenie pre deti o polárnikoch, eskimákoch a živote plnom snehu.

Podrobnosti v článku Vojta Švejda: Arktický Robinson.





Medvedie ostrovy17.30 Medvedie ostrovyMartin Ryšavý / ČR / 2010 / 62 min.
Vo filme nadvezuje Martin Ryšavý na svoje predchádzajpúce projekty, zamerané na oblasť ruskej ďalekovýchodnej Republike Sacha (Jakutsko). Film sa venuje ľuďom z najoľahlejšiej časti tohto územia, ktorý je konkrétne ľuďom z nejodľahlejšiej časti územia, ktorým je Nižnokolymský okres, predovšetkým obyvateľom rezervácie ľadových medveďov, na Medvedích ostrovoch vo Východosibírskom mori. Sleduje ich putovanie na opustenú polárnu stanicu, kde sa v opustenom zasneženom priestore stretáva minulosť zo súčasnosťou. Film je portrétom ľadovej krajiny, jej minulosti a človeka v nej.

Tomáš Rafa: Nový nacionalizmus19.00 Tomáš Rafa: Nový nacionalizmus
Víťaz Ceny Oskára Čepana osobne predstaví svoj dlhodobý projekt mapujúci a skúmajúci krehkú hranicu medzi patriotizmom a nacionalizmom, prejavov rasizmu a xenofóbie na pozadí demonštrácií, blokád, protestov i každodenného dňa celej Európy. S pribudajúcim časom sa posúva Tomáš Rafa od „objektívneho“ zaznamenávania viac do role komentátora, aktivistu a možno aj svedomia všetkých menšín, ale aj väčšín. Jeho kamera stiera hranicu medzi dobrými a zlými – nikto nezostáva bez viny. V rámci projekcie predstaví nové videá z projektu športový múr, „ľahké“ zábery s mediálnou hviezdou Mariánom Kotlebom, alebo stotisícové zhromaždenia nacionalistov v Poľsku.

Krehká identita21.00 Krehká identita - Zuzana Piussi / SR, ČR / 2012 / 75 min.
Naše národovectvo je v kríze.“ (Zuzana Piussi)
Piussi prináša ďalší autorský film, ktorý ponúka zamyslenie sa nad národnou identitou a ukazuje súčasných „pseudonárodných” buditeľov inak, ako ich poznáme z médií. Nielen ako jednoduché figúrky a bábky, ale ako ľudí s vlastnou prehistóriou, filozofiou, argumentmi a citmi. Ako ľudí so spôsobom uvažovania, ktorý je možno nemoderný, smiešny, odmietaný a zavrhovaný, a práve preto sa môže stať ľahkou korisťou extrémizmu, ktorý na svoje ciele neváha zmanipulovať a zneužiť čokoľvek.

27. 1., nedeľa

Prenášač14.00 Prenášač - Maggie Betts / USA / 2011 / 88 min.
Zambijské dievča Mutina Mweemba snívala ako dieťa o tom, že sa vydá za milujúceho muža, spoločne s ním bude vychovávať deti a pripraví im podmienky pre čo najlepší život. Keď stretne Abarcona, myslí si, že sa jej sny začínajú plniť. Až po svadbe zisťuje, že Abarcon žije v polygamnom manželstve. Než sa stačí s novým prostredím zžiť, do chodu rodiny zasiahne choroba AIDS. Keď za týchto okolností Mutina otehotnie, jej životná situácia sa ešte skomplikuje. Dokument, je výpoveďou o súčasnej Afrike, ktorá sa snaží pochopiť a prekonať vlastný nepriaznivý osud.

K svetlu15.30 K svetlu - Yuanchen Liu / Čína, USA / 2011 / 69 min.
Čína patrí medzi najväčších producentov a spotrebiteľov uhlia na svete. 70% jej energie pochádza z uholia. Odvrátenú stranu jej rozmachu najlepšie vystihuje situácia v tamojších baniach, kde každý rok zahynie pri najrôznejších nehodách asi dvadsať tisíc baníkov. Režisér Jüan-čchen Liou nás zavedie do dediny Kan-pa ležiacej neďaleko bane Kchu-si. V hĺbke 400 metrov pod zemou tu rovnako ako jeho otec a starý otec pracuje mladý muž menom Chuej.

Mŕtva trať+ Mŕtva trať - Šimon Špidla / Česká republika / 2011 / 52 min.
Železnica Salechard–Igarka (Transpolárna magistrála) o dĺžke 1200 kilometrov mala viesť neobývanými končinami pozdĺž severného polárneho kruhu. Stavala sa v rokoch 1947–1953 na priamy rozkaz Stalina a ako hlavná pracovná sila tu boli využití väzni gulagu. Film začína v Krasnojarsku, mieste, odkiaľ sa väzni vydali na dvojtýždennú plavbu po Jeniseji na ďaleký sever. Hrôzy lágra, otrocké práce Špidla dokumentuje minimalistickým filmovým štýlom, s execelentým vizuánym a zvukovým stvárnením.

Zvláštny let18.00 Zvláštny let - Fernand Melgar / Švajčiarsko / 2011 / 103 min.
Švajčiarsko má povesť stabilnej, prosperujúcej krajiny, kde sa občania významne podieľajú na chode celej spoločnosti. Možno aj preto patrí medzi obľúbené útočiská pre utečencov a imigrantov. K nim ale tamojšie zákony už tak prívetivé nie sú. Podľa nich môžu byť ľudia bez povolenia k trvalému pobytu kedykoľvek zatknutí, zadržaní až na dva roky a následne vyhostení späť do krajiny pôvodu takzvaným „zvláštnym letom“. Oceňovaný režisér Fernard Melgar sa vypravil do útvaru policajného zaistenia neďaleko Ženevy, aby bez komentárov či vysvetliviek priblížil, čo sa deje za tímito múrmi. Film získal hlavnú cenu na festivale Jeden svet v Prahe.

Kráľovstvo pána Edhiho20.00 Kráľovstvo pána Edhiho - Amélie Saillez / Belgicko, Španielsko / 2011 / 82 min.
Fascinujúci príbeh Abdula Edhiho z pakistanského Karáčí, ktorý v moslimskej krajine vybudoval sieť sociálnych a zdravotníckych zariadení. Pomáhajú všetkým, bez ohľadu na vierovyznanie, farbu pleti, národnosť alebo kastu. S neutíchajúcou energiou sa denne púšťajú do každodenného boja s veternými mlynmi v podobe predsudkov a strnulosti patriarchálnej pakistanskej spoločnosti. Okrem záchrannej služby, pomoci chorým, týraným pomáha sirotám, telesne a mentálne postihnutým, ale tiež bezdomovcom, žobrákom a drogovo závislým. Za vonkajším obrazom svätca sa v Abdulovi Sattara Edhim pritom ukrýva obyčajný človek s bežnými radosťami, starosťami a pokleskami starnúceho muža.

Tagged as: , , , , , , , ,

Nie je možné pridávať komentáre.

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics