Living underground č. 8
prednášky pre verejnosť
nedeľa - piatok, 5. - 12. 8. 2012, 17.00

Mám rád inšpiratívnych ľudí a ich neuveriteľné ale reálne príbehy? Ako budovať kultúrne centrum tak, aby sa stalo legendou? Zaujíma ma architektúra? Rozumiem po anglicky? Ak si na väčšinu otázok odpoviete kladne, tak práve pre vás sú určené prednášky v rámci sympózia Living Underground.

workshop_living_undergroundOd nedele 5. augusta do piatku 10. augusta, vždy o 17.00 prebehne na Stanici séria prednášok v angličtine o tom, ako fungujú nezávislé kultúrne inštitúcie v Španielsku, Taliansku, Fínsku, Holandsku, Švédsku a ďalších krajinách. Prednášky sú v angličtine. Vstup bezplatný.

ZOZNAM A OBSAH PREDNÁŠOK:

05. august, nedela, sála S2
Ján Pernecký
- Asking Architecture, (Slovensko)
Prezentácia česko-slovenského projektu pre tohtoročné architektonické Bienále v Benátkách. Moderovať bude Ján Pernecký, kurátor projektu. Medzi diskutujúcimi hosťami budú zástupcovia zoskupení Atrakt art (Barbora Šedivá), 4AM fórum pro architektúru a média (Jakub Kopec), 13m3 (Mária Rišková a Marián Lukačka), Stanice Žilina-Záriečie (Dušan Dobiaš, Marek Adamov, Róbert Blaško). Téma je kritické módy architektúry. Hovoriť sa bude predovšetkým o stavbe S2 ako o názornom a živom príklade tzv. kritickej architektúry. Žilinský príbeh vzniku komunitnej stavby zo slamených balov a 3000 bedničiek od piva, ale aj príbeh Stanice v skratke a kritickom pohľade.

06. august, pondelok, sála S1
Cor Schlosser
- Melkweg, (Holandsko)
Cor bol pri zakladaní dnes už legendárneho a takmer najväčšieho nezávislého kultúrneho centra v Amsterdame. Neuveriteľný príbeh zrodenia tohto centra a jeho niekoľkoročné prestavby z úst toho najpovolanejšieho. Cor dnes funguje aj ako ambasádor najväčšej európskej siete nezávislých kultúrnych centier Trans Europe Halles.

07. august, utorok, sála S1
Karl Hallberg
- Not Quite, (Švédsko)
Ako vo Švédsku uprostred opustenej fabriky v dedinke s 200 obyvateľmi dokážu prilákať 20-tisíc návštevníkov ročne? Dá sa obnoviť futbalová tradícia na ihrisku, kde vyrástli 15-metrové smreky? Príbeh o tom, ako z periférie urobiť magnet lákajúci návštevníkov z celého Švédska a zahraničia.

08. august, streda, sála S1
Lia Perjovschi - umelkyňa/kurátorka Bukurešť/Sibiu (Rumunsko)
+ Semolinika Juliana Tomic - Antic Teatre, (Chorvátsko, Španielsko)
Ako uprostred Barcelony prevádzkovať rodinné centrum pre súčasné umenie a divadlo v historickej budove, kde bez dozoru pamiatkárov nemôžete zabiť ani klinec do steny? Ako prežiť vo veľkomeste zaťaženom históriou s projektom zameraným na súčasné umenie? Určite ešte viac nám povie riaditeľka centra a divadelná režisérka Semolinika Tomic.
Lia Perjovschi založila jeden z najbizarnejších ale aj najobsažnejších archívov súčasného umenia v Rumunsku. Zároveň je známou umelkyňou a kurátorkou pôsobiacou v Európe a USA. Na Stanicu prichádza po 5-tich rokoh, kedy organizovala prednášky svetových špičkových kurátorov. Jej prednáška bude najmä o jej skúsenostiach s architektúrou galérií súčasného umenia vo svete.

09. august, štvrtok
Stuba Nikula
Kaapelitehdas, (Fínsko)
Ako je možné v Helsinkách samofinancovať a využiť niekoľko desiatok tisíc štvorcových metrov starých fabrík pre kultúru? Ako to robiť s optimizmom napriek tomu, že Fínsko vedie v počte samovrážd a v litroch vypitej čiernej kávy? ;-)

10. august, piatok, sála S1
Michaele Bee
- Manifatture Knos, (Taliansko)
Ako sa dá zvládnuť premene starej obrovskej fabriky na svieže a úspešnej kultúrne centrum aj popri štúdiu na vysokej škole? Príbeh novovzniknutého talianskeho kultúrneho centra Manifattureknos nám predstaví trojica sympatických Talianov.

10. august, piatok, galéria Plusmínusnula
*Bonusom večera bude prednáška momentálne najznámejšieho teoretika a propagátora súčasnej architektúry Adama Gebriana (Česká republika). Pozor táto prednáška sa odohrá ako jediná mimo priestoru kultúrneho centra Stanica - prebehne o 19.30 v galérii Plusmínusnula, kde si zároveň môžete užiť vernisáž výstavy Richarda Loskota (Česká republika).

11. august, sobota: Záverečná prezentácia výsledkov workshopu Living Undergroun 8, sála S1
Ak máte záujem, môžete si pozrieť výsledky z workshopu Living Underground. Prezentácia toho, čo sa podarilo 20 dizajnérom, architektom, kultúrnym manažérom z 13 krajín Európy za jeden týždeň strávený na Stanici. Ich úlohou je prispieť obsahom a vizuálmi do pripravovanej knihy o architektúre nezávislých kultúrnych centier zo siete Trans Europe Halles. Knihu produkuje Stanica, jej autorom je architekt a editor Peter Lényi. Kniha bude publikovaná v roku 2014, ale už teraz môžete ochutnať jej obsah.

Viac info o workshope Living Underground tu.

Aktivita je súčasťou Engine Room Europe , projektu iniciovaného v rámci siete nezávislých kultúrnych centier Trans Europe Halles. Projekt sa uskutoční aj vďaka podpore Anna Lindh Foundation a nasledujúcich donorov:
alf-logo

Nie je možné pridávať komentáre.

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics