Nic proti ničemu (Petr Marek)
projekcia
utorok 29. 5. 2012, 19.00

Nic proti ničemu„Pankáčska” ironická komédia Petra Marka je hravým obrazom dneška a kŕčovitej angažovanosti súčasných tridsiatnikov. Stretávame tu mladý manželský pár, ktorý prichádza inkognito na zakladajúcu schôdzu budúceho občianskeho združenia pre adoptovaných.

Autentickým herectvom, dokumentárnou a surovou vizualitou, ale aj štýlom natáčania je Nic proti ničemu blízky hnutiu Dogma 95. Film vznikol metódou improvizovanej inscenácie a následne natáčanie súboru LÁHOR/soundsystem. Je to bystrá komédia o sociálnych princípoch integrácie a odvrhnutia. Film s ironickým nadhľadom rieši dvojsečnosť prehnanej tolerancie, ktorá sa drží hesla „nic proti ničemu“ a vyjadruje názor, že je to rovnako nebezpečné ako alibizmus alebo ľahostajnosť.

Nic proti ničemu - Petr Marek / ČR / 2011 / 98 min

scenár: Jiří Najvert a LÁHOR/Soundsystem
kamera: Filip Cenek, Petr Marek
strih: Janka Vlčková
hrajú: LÁHOR/Soundsystem: Johana Švarcová, Marta Pilařová, Marian Moštík, Zdeněk Hudeček, JIří Najvert, Radek Rubáš, Kamila Davidová, Patrik Hronek, Petr Marek, Jiří Nezhyba, Prokop Holoubek

(Petr Marek) Kašle na formálne postupy, mení žánre, uťahuje si z upjatých zápletiek, stiera hranice medzi reality show a hraným filmom a pritom servíruje konskú dávku takmer dokumentárnej autentičnosti. To všetko v svojráznej komédii s viac ako svorázným podtitulom: Falošný pedofil v občianskom združení!
Jaroslav Sedláček, kinobox.cz

Petr Marek
Ako člen hudobnej skupiny MIDI LIDI vytvoril hudbu k filmom Marka Najbrta Mistři (2004), Protektor (2009, Český Lev za najlepšiu hudbu), Český Mír Víta Klusáka a Filipa Remundu a Heart Beat 3D Jana Němca. Je divadelným hercom a členom niekoľkých súborov (Studio Ypsilon, VOSTO5, Radio Ivo, Dekadentní divadlo Beruška, LÁHOR/Soundsystem). Podieľal sa na programe Českej televízie Hotel Insomnia. Pracoval ako filmový dramaturg v pražskom Roxy a pôsobí ako pedagóg na katedre réžie na FAMU. V roku 1999 absolvoval na Katedre filmovej vedy Filozofickej fakulty UK v Prahe diplomovou prácou Mechanika paměti filmového média (a paměť ve filmu). Jeho teoretické a kritické texty sa objavujú v časopisoch Film a doba, Cinepur, Iluminace, Kino-Ikon, Lidové noviny, Tamto, Týden, Instinkt.

www.nicprotinicemu.cz

Vstupné: 3,00 / 2,00 € (dospelí / študenti)

Tagged as: , , , ,

Nie je možné pridávať komentáre.

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics