Utečenecká filmotéka
projekcia dokumentov a diskusia
streda 28. 3. 2012, 18.00

lahky_vanok_filmCieľom filmového večera, na ktorý vás na Stanicu pozýva Inštitút SGI a tím projektu SPOTs z neziskovej organizácie Košice 2013 - Európske hlavné mesto kultúry, je ponúknuť iný uhoľ pohľadu na život utečencov na Slovensku a v strednej Európe a predstaviť ľudí, ktorí s utečencami pracujú každý deň. Uvedieme štyri filmy, štyri pohľady na svet migrácie, azylu a utečencov.

Ľahký vánok, zápisky z denníku jednej emigrantky (Sahraa Karimi, 2009, 52 min.)
Téma emigrácie, túžby žiť plnohodnotne a zakotviť v lepšom prístave ako je ten vlastný, to je téma poetického filmu afgánskej režisérky. Sahraa Karimi si dlhú cestu za svojou slobodou prešla po vlastných nohách, sama si napísala o tejto skúsenosti scenár, sama si zahrala hlavnú úlohu.

Ľudia ako my (Peter Rašev, 2007, 20 min.)
Migrácia a azyl v podmienkach Slovenskej republiky. Príbeh troch azylantov. Neúspešné pokusy o zamestnanie sa striedajú s priaznivými osudmi ľudí, ktorí oplácajú svoju vďaku novému domovu. Pomáhajú sociálne znevýhodneným občanom a obohacujú rozmanitosť slovenskej kultúry. Film vznikol v rámci projektu IS EQUAL a bol spolufinancovaný EÚ.

Ľudia ako my 2011, právo na azyl – právo na život (Peter Rašev, 2011)
Film je pokračovaním úspešného dokumentu o živote utečencov Ľudia ako my. Je výpoveďou druhej generácie ľudí na úteku, žijúcich na Slovensku. Ich autentické výpovede hovoria o živote azylanta, ktorý sa stáva členom spoločnosti novej krajiny, s jasne vymedzeným postavením a novými právami a rovnako i povinnosťami.

Fatamorgána (Úrad vysokého komisára pre utečencov, 40 min.)
Utečenci porozprávajú o svojej strastiplnej ceste pri hľadaní bezpečného útočiska.

Zmena poradia premietania filmov nie je vylúčená.
Vstup voľný.

Realizované v rámci projektu Nové idey pre migračnú a integračnú politiku s finančnou podporou Úradu vlády SR v rámci dotačného programu Podpora a ochrana ľudských práv a slobôd. Za obsah tohto dokumentu je výlučne zodpovedný Inštitút pre dobre spravovanú spoločnosť.

Tagged as: , , , , , ,

Nie je možné pridávať komentáre.

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics